Τι να κάνουμε αν το προπονητικό μας πρόγραμμα δεν αποδίδει

Κάναμε κανονικά το πρόγραμμά μας, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, τί φταίει και δεν απέδωσε καρπούς;
Open Image Modal
EmirMemedovski via Getty Images
.

Πήραμε την απόφαση, φορέσαμε τα αθλητικά μας και ξεκινήσαμε την αποστολή « Γυμνασμένο κορμί εδώ και τώρα»!

Όμως περνούν οι μέρες, οι εβδομάδες και… το γυμνασμένο κορμί αρχίζει να γίνεται απογοητευμένο κορμί καθώς βλέπουμε τα αποτελέσματα μόνο με τα κιάλια…Γιατί άραγε; Αφού κάναμε κανονικά το προπονητικό μας πρόγραμμα, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, τί φταίει και δεν απέδωσε καρπούς;

Τί ήταν αυτό που ενώ εμείς καταβάλλαμε την προσπάθειά μας, αυτή το … «έβαλε στα πόδια»; Και τί πρέπει να κάνουμε; Να τα παρατήσουμε; Να συνεχίσουμε; Κι αν ναι, πως;

Οπως γράφει η Χριστίνα Βασιλειάδου, γυμνάστρια με έδρα την Χαλκίδα, συμβαίνουν τα εξής: 

Τα παρατάμε εύκολα

Αν κάτι στη ζωή μας είναι που μας αποφέρει καρπούς στον οποιοδήποτε στόχο μας, δεν είναι άλλο από την υπομονή και επιμονή που δείχνουμε σε αυτό. Για να δούμε αν έχει αποδώσει ένα προπονητικό πρόγραμμα  θα χρειαστεί 8 περίπου εβδομάδες πιστής πραγματοποίησής του.

Το σώμα μας χρειάζεται αρκετό χρόνο στο να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε ερέθισμα άρα και για ένα προπονητικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό να διατηρούμε το πλάνο μας πιστά για 8 εβδομάδες. Κανένα προπονητικό πλάνο δεν είναι εύκολο, εννοώντας πως χρειάζεται πάντα μια προσπάθεια είτε μικρή είτε μεγάλη από εμάς και το σώμα μας. Οποιοδήποτε καινούριο προπονητικό ερέθισμα θα χρειαστεί χρόνο από το σώμα να το κατανοήσει, να ανταποκριθεί και να το κάνει στο τέλος κτήμα του.

Το να παρατήσουμε την προσπάθειά μας με την προσδοκία ότι θα έπρεπε να δούμε αλλαγή σε πχ. περίπου 2-3 εβδομάδες, αυτό είναι κάτι που θα μας απομακρύνει εντελώς από τον στόχο μας. Αν παρόλα αυτά, έχουμε κάνει το πρόγραμμά μας και στις 8 εβδομάδες δεν έχει παρατηρηθεί αλλαγή, τότε πιθανότατα αυτό που κάνουμε  να μη μας ταιριάζει και να χρειάζεται να το αλλάξουμε.

Ας ακούσουμε το σώμα μας, ας γίνουμε ευέλικτος/η

Το ότι βρήκαμε ένα έτοιμο πρόγραμμα από το Διαδίκτυο, τη φίλη, τον φίλο μας,  ή τα social media, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό το πρόγραμμα «γνωρίζει» το πιθανό ιστορικό των τραυματισμών μας, το δικό μας στόχο , το τι πραγματικά μας αρέσει να κάνουμε αλλά και το τι αποδίδει στο δικό μας σώμα. Είναι απλά ένα πρόγραμμα που κάποιος, κάπου, κάποτε το έκανε και λειτούργησε. Είναι, όμως, πολύ πιθανό να μη λειτουργήσει σε εμάς καθώς το δικό μας σώμα είναι ξεχωριστό και μοναδικό.

Ας ακούσουμε το σώμα μας, ας δούμε τις ανάγκες του κι ας λειτουργήσουμε με ευελιξία σε οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστεί για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Τα προπονητικά προγράμματα δεν είναι συνταγές που τις ακολουθούν όλοι πιστά, αλλά μια προσωπική υπόθεση χτισμένη σε προσωπικές ανάγκες. Αυτή η απλή λογική μας δίνει να καταλάβουμε πως το να είμαστε ευέλικτοι και να ακούμε το δικό μας σώμα θα φέρει αποτελέσματα.

Δεν μαθαίνουμε από την εμπειρία μας

Όταν λέμε εμπειρία, δεν εννοούμε φυσικά το να βγάζουμε ένα δικό μας πρόγραμμα εκγύμνασης. Αυτό είναι δουλειά του γυμναστή – προπονητή μας. Την εμπειρία μας θα τη χρησιμοποιήσουμε στο να αναρωτηθούμε τα εξής :

  1. Πόσο αποφασισμένος –η είμαστε στο να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα
  2. Πόσο πολύ θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, πόσο ξεκάθαρος είναι στο μυαλό μας
  3. Πόσο ευέλικτος –η είμασταν με τον εαυτό μας στο να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας αν μια μέρα προπόνησης ήμασταν κουρασμένος –η
  4. Πόσο σημασία δίνουμε και σε άλλους παράγοντες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του προγράμματος (πχ. επαρκής ύπνος, σωστή διατροφή κτλ.)

Έχοντας αυτές τις απαντήσεις στο μυαλό μας μπορούμε να καταλάβουμε από την όποια εμπειρία μας εάν τελικά πρέπει να αλλάξουμε ένα πρόγραμμα γιατί όντως δεν μας ταίριαξε ή αν εσύ δεν ήμασταν στην κατάλληλη φάση να το ακολουθήσουμε.

Δεν είναι κακό να παρατάμε ένα πρόγραμμα και να πηγαίνουμε στο επόμενο ή να κάνουμε κατάλληλες προσαρμογές. Κακό είναι να κατηγορούμε το πρόγραμμα ότι δε λειτούργησε ενώ στην ουσία εμείς οι ίδιοι δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτό.

Δεν υπάρχουν κατάλληλα ή μη κατάλληλα προγράμματα. Όλα τα προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα συγκεκριμένο σώμα, ένα αποφασισμένο και ευέλικτο μυαλό.

ΠΗΓΗ: fmh.gr