Τι περιμένει η κυβέρνηση από την έκθεση των Θεσμών για την 5η αξιολόγηση που δημοσιεύεται σήμερα

Εν αναμονή των Θεσμών (και πάλι).
Open Image Modal
Brankospejs via Getty Images

Χωρίς ενστάσεις, αλλά με ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, το νέο πτωχευτικό δίκαιο και την ανάγκη να «τρέξει» από τις τράπεζες το σχέδιο Ηρακλής προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους, θα δοθεί σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα η έκθεση των Θεσμών μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης. 

Εκπλήξεις δεν αναμένονται, ειδικά από την στιγμή που η 5η αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ομολόγων, όπως θα είναι η 6η αξιολόγηση.

Στην έκθεση αναμένεται να γίνεται θετική αναφορά σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και την πρόοδο που έχει καταγραφεί. Ειδική αναφορά θα υπάρχει και στην πρόοδο που έχει καταγραφεί στο θέμα της ένταξης των εκτός σχεδίου πόλεως περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, αλλά και την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται ολοκληρωθούν τον Μάιο και θα είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.

Αλλαγή κλίματος

Ιδιαίτερη αναφορά θα υπάρχει στην θετική πορεία στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, γεγονός που επιτρέπει τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, ειδικά μετά και την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου, αλλά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα τον περασμένο μήνα.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών οι Θεσμοί θα επιβεβαιώσουν την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 σε επίπεδα μεγαλύτερα από το 3,5% του ΑΕΠ. που δεν αποκλείεται να φθάσει και στο 4%.

Το ίδιο εύκολη δεν αναμένεται να είναι η 6η αξιολόγηση, καθώς η έκβαση της θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFA’s και SMP’s). Ταυτόχρονα η αξιολόγηση θα κρίνει και την τύχη του Ελληνικού αιτήματος για την αλλαγή χρήσης αυτών των κεφαλαίων, προκειμένου να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις και όχι στην αποπληρωμή του χρέους.

Όπλο προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της η κυβέρνηση θα έχει την ανάλυση βιωσιμότητα του χρέους την οποία ετοιμάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) καθώς και τα τρία σενάρια για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτά θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με το βασικό να προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο έτη και τα δύο εναλλακτικά μείωση των πλεονασμάτων στο 2,6% και 2,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.