Οι λοιμοξιολόγοι σε όλο τον πλανήτη μας προετοιμάζουν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται, αφού τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.
Πόλεις αντιμέτωπίζουν τοπικά lockdown, χώρες επιβάλλουν την χρήση μάσκας καθόλη την διάρκεια της ημέρας, η τηλεργασία έχει γίνει πλέον η ”νέα κανονικότητα”, οι χώροι εστίασης κάθε βράδυ στις δώδεκα ακριβώς μας λένε καληνύχτα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας κρούει το τελευταίο καμπανάκι, πριν από την λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμaστε πολύ σχολαστικοί στην προστασία του εαυτού μας αλλά και των γύρω μας από τον ιό προκειμένου να αποφύγουμε την αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες.
Δεδομένου ότι ο COVID-19 μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από φτέρνισμα ή βήχα, ο Φρέντρικ Σέρμαν, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μάουντ Σινάι, στην Νέα Υόρκη, μοιράζεται μαζί μας μια νέα και χρήσιμη συμβουλή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του.
Σε περίπτωση λοιπόν που βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση κάποιος να φταρνιστεί ή να βήξει πάνω μας ακολουθούμε την παρακάτω οδηγίες.
«Εκπνέουμε αμέσως για να αποφύγουμε την εισπνοή σταγονιδίων. Σφίγγουμε τα χείλη μας έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια η εκπνοή. Γυρνάμε το κεφάλι μας από την άλλη μεριά και περπατάμε μακριά από το συγκεkριμένο άτομο».
Αυτή η μέθοδος δεν θα μας προστατεύσει 100% από τον κορονοϊό, αλλά θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το ποσοστό του ιού στον οποίο εκτεθήκαμε.
Είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε αν εισπνεύσουμε υψηλότερες ποσότητες του ιού. Το χρονικό διάστημα που έχουμε εκτεθεί σε μολυσμένα σωματίδια παίζει μεγάλο ρόλο στην μετάδοση του καθώς αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος να εισέλθει στον οργανισμό μας.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει πάντα να ακολουθούμε. Για παράδειγμα, τον χειμώνα θα πρέπει αν αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους όταν πρόκειται να συναντήσουμε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.
Όπως τονίζουν οι λοιμωξιoλόγοι, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούμε από τον κορονοϊό στους κλειστούς χώρους παρά στους ανοιχτούς, αφού τόσο ο εξαερισμός όσο και ο χώρος είναι πιο περιορισμένος. Επίσης η απόσταση μεταξύ του κόσμου είναι σαφώς μικρότερη.
Θα πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί με την χρήση μάσκας, η οποία αναμφισβήτητα προσφέρει την καλύτερη προστασία από τον ιό. Άλλωστε είναι κάτι που πρέπει όλοι μας να δούμε ως μέρος της καθημερινότητας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και σε περίπτωση που βρεθεί το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Κο, πρόεδρο του τμήματος επιδημιολογίας μικροβιακών παθήσεων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Γιέλ, η χρήση μάσκας «θα είναι μέρος της ζωής μας επ ’αόριστον», ενώ άλλοι ειδικοί κάνουν λόγο μέχρι και το τέλος του 2021.
Να σημειωθεί πως ανεξάρτητα με τις παραπάνω οδηγίες όλοι οι λοιμωξιολόγοι μας υπενθυμίζουν πως το καλό πλύσιμο τον χεριών είναι ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος μας στην μάχη κατά του Covid-19.
Πηγή: HuffPost US