Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ την Τρίτη, φέρνοντας στη Δυτική αμυντική συμμαχία σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες που αναπτύχθηκαν με την πάροδο των ετών.
Η Φινλανδία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατήρησαν στρατό έπειτα από στρατολόγηση εδώ και δεκαετίες ειρήνης - πάντα επιφυλακτική για τον ανατολικό γείτονά της, τη Ρωσία, μετά την προσπάθεια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να εισβάλει στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Φινλανδίας είναι όλες εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες με έναν πρωταρχικό στόχο - την απόκρουση κάθε ρωσικής εισβολής.
Επίγεια δύναμη
Η Φινλανδία εκπαιδεύει περίπου 21.000 νέους στρατεύσιμους κάθε χρόνο, οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται μέρος μιας εφεδρείας 280.000 στρατιωτών εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους περίπου 10.000 ετησίως καλούνται εκ περιτροπής σε μετεκπαίδευση.
Περίπου 870.000 Φινλανδοί ηλικίας μεταξύ 17 και 60 ετών είναι έτοιμοι για υπηρεσία σε περίπτωση ανάγκης. Το συμβασιούχο προσωπικό αποτελείται από 12.000 άτομα, 8.000 από αυτά στρατιωτικό προσωπικό.
Η χερσαία δύναμη είναι εξοπλισμένη με περίπου 650 άρματα μάχης, περίπου 200 από τα οποία είναι γερμανικής κατασκευής Leopard τύπου 2A6 και 2A4.
Η Φινλανδία διαθέτει αυτό που αποκαλεί «το ισχυρότερο πυροβολικό της Δυτικής Ευρώπης», το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν 1.500 όπλα: περίπου 700 οβιδοβόλα και κανόνια, 700 όλμους και περίπου 100 εκτοξευτές πυραύλων.
Εχει επίσης ένα ισραηλινό σύστημα ραντάρ που της παρέχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να παρακολουθεί εισερχόμενες ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και πυρά όλμων.
Ο αντιαεροπορικός εξοπλισμός της Φινλανδίας αποτελείται από τουλάχιστον 650 πυραύλους, αλλά βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς περισσότερων από τη Swedish Saab Dynamics και την Rafael Advanced Defense Systems.
Το πιο σημαντικό αντιαεροπορικό της σύστημα είναι το (συμβατό με το ΝΑΤΟ) νορβηγο-αμερικανικό NASAMS 2. Διαθέτει επίσης αντιαεροπορικά πυροβόλα και άρματα μάχης σχεδιασμένα για τον ίδιο σκοπό.
Βρίσκεται ακόμη στο τελικό στάδιο της διαδικασίας διαγωνισμού για ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου ύψους το οποίο θα αγοράσει είτε από την Israel Aerospace Industries είτε από την Rafael Advanced Systems.
Η Φινλανδία διαθέτει παράλληλα έναν άγνωστο αριθμό άοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Orbiter και βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς 1.000-2.000 ακόμη, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων drones Parrot Anafi USA, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.
Το πεζικό διαθέτει αρκετά πυροβόλα όπλα - τυφέκια εφόδου, πολυβόλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων και αντιαρματικά όπλα - για ολόκληρη την εφεδρεία, αλλά και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για μάχη σε σκληρές χειμερινές συνθήκες, καθώς και συστήματα νυχτερινής όρασης και μάσκες αερίων.
Η Φινλανδία κατέστρεψε περίπου 1,3 εκατομμύρια νάρκες κατά προσωπικού αφού εντάχθηκε στη σύμβαση απαγόρευσης ναρκών της Οτάβα το 2012, αλλά έκτοτε τις έχει αντικαταστήσει με τηλεχειριζόμενες «έξυπνες» νάρκες και συστήματα «άρνησης περιοχής».
Ο στρατός διαθέτει μια μεγάλη γκάμα οχημάτων μεταφοράς τόσο για άτομα όσο και για εξοπλισμό.
Πολεμική αεροπορία
Η φινλανδική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στόλο 61 μαχητικών αεροσκαφών McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, τα οποία αντικαθίστανται από 64 αεροσκάφη Lockheed Martin F-35A Lightning II, η παράδοση των οποίων θα ξεκινήσει το 2026.
Εκτός από τον στόλο αεριωθουμένων, διαθέτει δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη και ραντάρ επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβέλεια σχεδόν 500 χλμ.
Ναυτική δύναμη
Το φινλανδικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τέσσερις ναυαρχίδες, πέντε πλοία για την πόντιση ναρκών, οκτώ αντιπυραυλικά, τρία σκάφη αντιμέτρων ναρκών, 13 ναρκαλιευτικά, εκτός από μικρότερα αποβατικά.
Αποκτά, τέλος, ακόμη τρεις νέες κορβέτες πολλαπλών ρόλων για επιφανειακές μάχες που βρίσκονται υπό κατασκευή στη Φινλανδία για να τεθούν σε λειτουργία έως το 2029.