Τι προσπαθεί να μας πει η Λαγκάρντ για υπερβολική μείωση των δημόσιων δαπανών στην Ελλάδα

Τι προσπαθεί να μας πει η Λαγκάρντ για υπερβολική μείωση των δημόσιων δαπανών στην Ελλάδα
Open Image Modal
Chip Somodevilla via Getty Images

Με τη δήλωση που έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησαν σε υπερβολικές μειώσεις των δημοσίων δαπανών χωρίς αυτό να αποτελεί προτεραιότητα του ΔΝΤ, δόθηκε ένα ακόμα ερέθισμα για την ανάπτυξη του προβληματισμού για την κατάσταση και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχει η τάση των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών και των ευρωπαϊκών θεσμών να αποδίδουν στις ελληνικές κυβερνήσεις αποφάσεις που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτες από τη στιγμή που συμφωνήθηκε το πλαίσιο μιας εξαιρετικά περιοριστικής οικονομικής πολιτικής. Η κ. Λαγκάρντ όπως και άλλοι ισχυροί παράγοντες με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης ενδιαφέρονται πάντα για τη δημόσια εικόνα τους και τη δημόσια εικόνα των οργανισμών που εκπροσωπούν γι’ αυτό θέλουν να εμφανιστούν καλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι.

Με την παρέμβαση της κ. Λαγκάρντ το ΔΝΤ ενισχύει τη σταθερή επιχειρηματολογία του υπέρ του λεγόμενου κουρέματος του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Το ίδιο το ΔΝΤ όπως και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα αυτοεξαιρούνται βάσει του καταστατικού τους από το κούρεμα του χρέους που τους αναλογεί. Η κ. Λαγκάρντ έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει πως με τη σημερινή δυναμική το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ κουρέματος του χρέους και επιβολής ακόμη πιο δύσκολων διαρθρωτικών και περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα. Από την άποψη αυτή δικαιούται να λέει ότι οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται στην Ελλάδα πέρα από τα όρια που έχει θέσει το ΔΝΤ και παρά τις συμβουλές του για κούρεμα του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.

“Επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα, πέρα από κάθε όριο και λογική η κ. Λαγκάρντ στέλνει το μήνυμα ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα – το οποίο κινήθηκε πολύ πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ – διατηρήσιμο.”

Επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα, πέρα από κάθε όριο και λογική η κ. Λαγκάρντ στέλνει το μήνυμα ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα – το οποίο κινήθηκε πολύ πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ – διατηρήσιμο. Δεν το αποδίδει στη σωστή λειτουργία της οικονομίας αλλά σε μία τεχνητή συμπίεση των δημόσιων δαπανών η οποία υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική και δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Με βάση την επιχειρηματολογία της κ. Λαγκάρντ το ΔΝΤ θα επιμείνει στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί – μείωση κύριων συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο εισόδημα το 2020 – εφόσον θεωρεί ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι περισσότερο κατασκευασμένο και λιγότερο πραγματικό. Επισημαίνει την υπερβολική αυστηρότητα της κυβέρνησης για να επιμείνει στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.