Τι σημαίνει για το Ιράν η νέα επιτυχής εκτόξευση ερευνητικού δορυφόρου που ήδη τέθηκε σε τροχιά

Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από τις Ιρανικές Ηλεκτρονικές Βιομηχανίες του υπ.Άμυνας και ο εκτοξευτήρας, πύραυλος Ghaem-100, αναπτύχθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Open Image Modal
Τεχεράνη
Anadolu via Getty Images

Το Ιράν εκτόξευσε «με επιτυχία», όπως ανακοίνωσε, έναν νέο ερευνητικό δορυφόρο που κατασκευάστηκε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας, κάνοντας έτσι ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη των αεροδιαστημικών δραστηριοτήτων του παρά τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

«Ο ερευνητικός δορυφόρος Chamran-1 εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε τροχιά με επιτυχία από τον εκτοξευτήρα Ghaem-100», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν αναπτύσσει εδώ και χρόνια τις αεροδιαστημικές του δραστηριότητες και υποστηρίζει ότι έχουν ειρηνικούς σκοπούς και συνάδουν με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χώρα έχει προχωρήσει σε περίπου 10 εκτοξεύσεις δορυφόρων τα δύο τελευταία χρόνια.

 

Ωστόσο οι χώρες οι Δύσης φοβούνται ότι τα συστήματα αυτά για την εκτόξευση δορυφόρων έχουν ενσωματωμένες τεχνολογίες που μπορούν να εναλλαχθούν με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε βαλλιστικούς πυραύλους και μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο δορυφόρος ζυγίζει «περίπου 60 κιλά» και «σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τις Ιρανικές Ηλεκτρονικές Βιομηχανίες», που πρόσκεινται στο υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο εκτοξευτήρας, ο πύραυλος Ghaem-100, αναπτύχθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ