Πάντα τα σαββατοκύριακο που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερες υποχρεώσεις, τα πρωινά θέλουμε να χουζουρέψουμε για λίγες ώρες παραπάνω στο κρεβάτι. Ίσως η αίσθηση αυτή να έχει αυξηθεί εν μέσω της απομόνωσης μας στο σπίτι λόγω του κορονοϊού. Όμως, τι συμβαίνει όταν ξυπνάμε από ένα βαθύ και πολύωρο ύπνο και νιώθουμε ακόμα πιο πολύ «ζαβλακωμένοι» από πριν - γνωρίζοντας ότι δεν είναι πάντα το καλύτερο;
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η Ρεμπέκα Ρόμπινς, ερευνήτρια του ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και μια από τους συγγραφείς του βιβλίου «Κοιμηθείτε για να επιτύχετε» (Sleep for Success), λέει στη HuffPost UK ότι αυτό συμβαίνει γιατί αποσυντονίζουμε το σύστημα μας.
Τα σώματα μας λειτουργούν βάσει της συνήθειας, εξηγεί. Ο κιρκάδιος ρυθμός βασίζεται στη δομή, συμπεριλαμβανομένων την έκθεση σε φως, τη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και την υιοθέτηση ενός σχεδίου που να ενεργοποιεί την προετοιμασία του σώματος για ύπνο.
Να το θέσουμε με πιο απλά λόγια, μας αρέσει μια καλή ρουτίνα αλλά όταν πηγαίνουμε για ύπνο και ξυπνάμε πιο μετά από τη συνήθη ώρα, το σώμα μας (και ο εγκέφαλος μας) συγχύζεται. Για αυτό και «ζαβλακωνόμαστε».
Στην ουσία προκαλούμε στον εαυτό μας ένα τζετ λαγκ, ή ένα κοινωνικό τζετ λαγκ, όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες. «Πιθανόν να έχουμε ξεγελάσει τους εαυτούς μας στο να σκεφτόμαστε ότι έχουμε μπει σε αεροπλάνο και έχουμε ταξιδέψει σε έναν μακρινό προορισμό, κάνοντας και τον ύπνο της επόμενης μέρας δύσκολο», λέει η Ρόμπινς.
Αν είχατε κοιμηθεί λιγότερο μέσα στην εβδομάδα, δεν είναι ότι καλύτερο να κλείσετε το ξυπνητήρι και να κοιμηθείτε για ώρες το σαββατοκύριακο.
«Αν μειώσουμε τον ύπνο μας το ένα βράδυ και προσπαθούμε να τον αναπληρώσουμε το επόμενο τα επίπεδα του ύπνου μας θα έχουν αποσυντονιστεί, αποπροσανατολίζοντας μας το επόμενο πρωί που θα ξυπνήσουμε».
Ο καλύτερος ύπνος γίνεται όταν είναι επαρκής (ιδανικά 7-8 ώρες) και σταθερός, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει παρόμοιο πρόγραμμα ύπνου κάθε βράδυ - ναι, και τα σαββατοκύριακα.
«Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο σώμα μας να γνωρίζει πότε είναι κουρασμένο και πότε σε εγρήγορση», αναφέρει η Ρόμπινς. «Ο ύπνος μας θα ευθυγραμμιστεί από μόνος του και περνώντας από όλα τα στάδια θα μας επιτρέψει να ξυπνήσουμε αναζωογονημένοι».
Οπότε αν θέλετε να κοιμηθείτε πολύ, προσπαθήστε να αντισταθείτε. Η καλύτερη επιλογή είναι να διατηρήσετε ένα σταθερό ύπνο όλη τη βδομάδα και για να αναπληρώσετε τον «χαμένο» ύπνο πάρτε έναν υπνάκο - 20 λεπτά είναι αρκετά. Σύμφωνα με την Ρόμπινς, αυτός ο υπνάκος θα μας βοηθήσει να μην κοιμηθούμε πολλές ώρες και να νιώθουμε «ζαβλακωμένοι».
ΠΗΓΗ: HuffPost UK