Τι συμβαίνει στη Δράμα - Ένα νοσοκομείο σε συνθήκες ασφυξίας μια πληθώρα ασθενών με κορονοϊο

Μια πρόσληψη μόνιμου ιατρού έγινε εν μέσω πανδημίας, οι ΜΕΘ είναι σχεδόν μόνιμα σε πληρότητα 100% ενώ μόνο χθες έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών.
|
Open Image Modal
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT via Getty Images

 «Το νοσοκομείο ασφυκτιά». Σε αυτή τη φράση της διοικητού του Γενικού Νοσοκομείου της Δράμας συνοψίζεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο αφού όπως έχει επισημάνει και με στοιχεία υποστηρίζει και ο Σύλλογος Ιατρών, η πόλη είναι σήμερα η πιο βαριά πληττόμενη της Ελλάδας, περισσότερο ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα, τις Σέρρες κ.α. κατ′ αναλογία πληθυσμού. Ο  αριθμός των ατόμων που χρειάζονται εισαγωγή υπερβαίνει τις δυνατότητες του νοσοκομείου που επίσης αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Εξ ου και η πίεση που δέχεται το νοσοκομείο και οι αεροδιακομιδές ασθενών που ήδη πραγματοποιήθηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα και αυτές που όπως φαίνεται ακολουθούν καθώς και οι δεκάδες διακομιδές σε νοσοκομεία όμορων νομών αφού η κατάσταση υπερβαίνει τις δυνατότητες του νοσοκομείου που ήδη έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσω.

«Παρά τη γενική καραντίνα που επικρατεί συνεχίζει να υπάρχει μια δυναμική στον αριθμό των εισαγωγών» ανέφερε επισημαίνοντας πως «μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έγιναν περί τις 30 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό», όπως είπε η κ.Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.

Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο:

αριθμός των θανάτων μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο «αγγίζει» τους 60.

-Οι διακομιδές που έγιναν σε άλλα νοσοκομεία είναι 115, ενώ συνολικά στο νοσοκομείο της Δράμας έχουν νοσηλευτεί μέχρι σήμερα 536 ασθενείς.

-Οι δηλωμένες κλίνες covid υπερβαίνουν το 50% του συνολικού αριθμού των κλινών. Ειδικότερα, στις τρεις κλινικές covid νοσηλεύονται 136 ασθενείς επί συνόλου 140 κλινών που είναι το δυναμικό των κλινικών, ενώ η συνολική δυναμική του νοσοκομείου είναι 265 κλίνες.

Σύμφωνα δε με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ιατρών του νοσοκομείου που δημοσιεύει ο Πρωινός Τύπος η ΜΕΘ έχει μετατραπεί και νοσηλεύει αποκλειστικά covid διασωληνωμένα περιστατικά με 12 κλίνες και εμφανίζει σταθερή πληρότητα 100%. Υπάρχουν ακόμη δύο χώροι μόνωσης που φιλοξενούν διασωληνωμένους ασθενείς covid, σαν «γέφυρα»  για την μεταφορά τους σε άλλες ΜΕΘ  καθώς ως γνωστόν όλες οι ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδος  εμφανίζουν παρόμοιες  πληρότητες. 

-Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 4500 τεστ σε ασθενείς, 700 τεστ στο προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ έγιναν και 1400 rapid tests. Επίσης, τα δυο τελευταία 24ωρα λειτουργεί στο νοσοκομείο και το νέο εργαστήριο μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του ιού εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στην έκδοση των αποτελεσμάτων.

Και πάλι σύμφωνα με τον Σύλλογο Ιατρών που επισημαίνουν την έκταση της εξάπλωση του ιού στην πόλη κατά την δειγματοληψία rapid test στις 10/11/2020 στην πλατεία της Δράμας, από το σύνολο των 600 πολιτών, οι 130 ήταν θετικοί, δηλαδή ποσοστό 26,1% που αναλογεί στον αριθμό των 9.720 κρουσμάτων εντός της πόλης της Δράμας. «Το συγκεκριμένο ποσοστό επιπολασμού είναι συγκρίσιμο με τα ποσοστά που καταγράφηκαν σε  πόλεις της Βορείου Ιταλίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τα γνωστά αποτελέσματα σε θανάτους».

Ενδεικτικά δε, όπως τονίζουν οι γιατροί, από τον απεικονιστικό έλεγχο των  120 ακτινογραφιών θώρακος που έγιναν την 21/11/2020 σε μία μόνο εφημερία στους  προσερχόμενους ασθενείς στον χώρο των επειγόντων, οι 105 είχαν ευρήματα πύκνωσης-πνευμονίας covid και τουλάχιστον οι 70 είχαν ευρήματα σοβαρού βαθμού προσβολής covid από τους πνεύμονες, φαινόμενο δυστυχώς σταθερό σε καθημερινή βάση.

-Από τις 107 ιατρικές θέσεις στο νοσοκομείο, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί γιατροί, ενώ όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό αυτή τη στιγμή υπηρετούν 256 με μόνιμη σχέση και 64 άλλοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με άλλη μορφής σχέσης. Ακόμη 17 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, όπως επίσης και νοσηλευτικό προσωπικό, μετακινήθηκαν από τα Κ.Υ. της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας προκειμένου να εξυπηρετήσουν στο νοσοκομείο.

-Τους τελευταίους μήνες εν μέσω της πανδημίας προσλήφθηκε ένας μόνιμος γιατρός, επτά επικουρικοί και από προχθές έχουμε δύο νέες συμβάσεις μονίμων γιατρών. Έχουμε στην αναμονή δύο θέσεις ειδικών γιατρών, αυτή του διευθυντή Παθολογίας και του διευθυντή Πνευμονολογίας. «Βέβαια» όπως λέει «όλοι εμείς δεν θα δούμε παραπάνω ανθρώπους στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι προκηρύξαμε. Οι γιατροί που ήδη υπηρετούν, απλά θα καταλάβουν τη θέση του διευθυντή των δύο κλινικών. Επίσης, έχουμε προσλάβει δύο παρασκευάστριες, έναν βιολόγο, 39 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 10 συναδέλφους λοιπό προσωπικό (τεχνικό, βοηθητικό, κλπ.) και έχουμε στην αναμονή ακόμα 23 προσλήψεις, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η έγκριση από το υπουργείο Υγείας», λέει η κ.Καρατζόγλου.

Όπως δε αναφέρει η ανακοίνωση των ιατρών του νοσοκομείου «υπάρχει ανάγκη στήριξη μας με  πεπειραμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και  με ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δηλαδή παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων,  εντατικολόγων  και γενικών ιατρών, εξοικειωμένων με την νοσοκομειακή ιατρική και των οποίων η άνευ όρων προσφορά τους  θα ήταν πολύτιμη για εμάς».

Σε κάθε περίπτωση όπως είπε η κ.Καρατζόγλου η προσπάθεια ιατρών και νοσηλευτών  είναι τιτάνια «είναι όλοι εδώ, είναι αλύγιστοι, πολεμάνε, για να κρατήσουμε ψηλά το νομό».

Γίνεται όμως λίγες δεκάδες άνθρωποι να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια με ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και ουσιαστικές παρεμβάσεις;