Τι θα αποφάσιζαν οι Βρετανοί αν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit πραγματοποιούνταν σήμερα

Έρευνα του Statista απαντά στο ερώτημα
|
Open Image Modal
B&M Noskowski via Getty Images

Οι πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Βρετανία το τελευταίο δεκαήμερο και η δυσπιστία που εξέφρασαν πολλοί βουλευτές εναντίον της Τερέζα Μέι έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις Βρυξελλών και Λονδίνου αλλά και την οικονομία της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις, ενώ οι πολίτες παρατηρούν τα τεκταινόμενα περιμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις που θα κρίνουν πολλά. Τι θα αποφάσιζαν όμως οι ίδιοι αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω και έρχονταν πάλι αντιμέτωποι με το ερώτημα για το αν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ή αν σήμερα πραγματοποιούνταν ένα δεύτερο δημοψήφισμα;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το YouGov και την οποία δημοσιεύει το Statista, η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών θεωρεί πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα είχε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό του 2016, αφού η απόφαση θα ήταν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η άποψη αυτή κυριαρχεί κυρίως στις ομάδες των ανθρώπων που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής και πριν δύο χρόνια ενώ ως ένα βαθμό το ίδιο πιστεύουν και κάποιοι από τους πολίτες που τότε είχαν ταχθεί κατά.

Πιο συγκεκριμένα όμως, στην περίπτωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος το 47% των πολιτών πιστεύει πως η παραμονή θα νικούσε, ενώ μόλις το 29% υποστηρίζει πως ο λαός θα αποφάσιζε υπέρ της αποχώρησης. Το 24% των πολιτών δηλώνει πως δεν γνωρίζει τι θα γινόταν.

Από τους πολίτες που το 2016 είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής, η πλειοψηφία (72%) εξακολουθεί να πιστεύει πως θα ψήφιζε το ίδιο και τώρα, ενώ μόλις το 9% αναφέρει πως και πάλι το αποτέλεσμα θα ήταν «ναι» στο Brexit.

Από την άλλη, όσοι είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, σε ποσοστό 53% πιστεύουν πως και τώρα το «ναι» στο Brexit θα κέρδιζε, ενώ το αντίθετο υποστηρίζει το 26% των πολιτών.