Θα μπει στον πόλεμο η βαριά οπλισμένη Χεζμπολάχ του Λιβάνου; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να καθορίσει την εξέλιξη μιας σύγκρουσης που αναμένεται να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής.
Η Χεζμπολάχ, η οποία, σαν τη Χαμάς, υποστηρίζεται από το Ιράν, φαίνεται να αμφιταλαντεύεται ως προς το αν θα μπει στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και της ισλαμική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα. Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ έχει αποκλείσει και βομβαρδίζει τη Γάζα, όπου κατοικούν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ
Το Ισραήλ, που έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Χαμάς, ετοιμάζεται τώρα για μια ενδεχόμενο χερσαία επίθεση. Ενώ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ετοιμάζει την επόμενη κίνηση, παρατηρεί τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά της και έχει στείλει στρατεύματα στην περιοχή, όπου σημειώνονται ανταλλαγές πυρών. Η Χεζμπολάχ έχει ένα οπλοστάσιο δεκάδων χιλιάδων ρουκετών και πυραύλων, ικανών να χτυπήσουν παντού στο Ισραήλ και θεωρείται πολύ πιο υπολογίσιμος αντίπαλος από τη Χαμάς.
Το Ισραήλ ανησυχεί πως ένα νέο μέτωπο στο βόρειο τμήμα της χώρας θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση του πολέμου, καθώς στρατιωτικά η Χεζμπολάχ είναι πολύ ανώτερη της Χαμάς. Ωστόσο μια σύγκρουση θα μπορούσε να είναι εξίσου καταστροφική για τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο.
Η πιθανότητα ενός νέου μετώπου στον Λίβανο, επίσης, φέρνει πίσω μνήμες του πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006 που κατέληξε σε αδιέξοδο και σε μια τεταμένη «detente» μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Λίβανος είναι στο τέταρτο έτος μιας βαρύτατης οικονομικής κρίσης και είναι διχασμένος μεταξύ της Χεζμπολάχ και των αντιπάλων της, παραλύοντας το πολιτικό σύστημα.
Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα για τους πυραύλους ακριβείας της Χεζμπολάχ, που θεωρείται ότι στοχεύουν στρατηγικής σημασίας στόχους όπως εξέδρες αερίου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Χεζμπολάχ επίσης έχει εμπειροπόλεμο προσωπικό από χρόνια μαχών στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ στη γειτονική Συρία.
Ταυτόχρονα η Χεζμπολάχ και η Χαμάς έχουν έρθει πιο κοντά, καθώς ηγέτες της Χαμάς έχουν πάει στη Βηρυτό τα τελευταία χρόνια. Αν και η Χεζμπολάχ έχει παραμείνει στο περιθώριο, άτομα κοντά στην οργάνωση λένε ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση θα μπορούσε εν δυνάμει να «πατήσει τη σκανδάλη» για πλήρη είσοδό της στη σύγκρουση, με καταστροφικές συνέπειες.
Ο Κασίμ Κασίρ, Λιβανέζος αναλυτής κοντά στην οργάνωση, είπε ότι η Χεζμπολάχ «δεν θα επιτρέψει την καταστροφή της Χαμάς και δεν θα αφήσει τη Γάζα μόνη της να αντιμετωπίσει μια χερσαία εισβολή».
«Όταν η κατάσταση απαιτήσει περαιτέρω κλιμάκωση, τότε η Χεζμπολάχ θα το κάνει» είπε στο Associated Press.
Αξιωματούχος σε οργάνωση στον Λίβανο με γνώση της κατάστασης είπε ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν τεθεί σε πλήρη συναγερμό.
Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν στοχεύσει στρατιωτικά φυλάκια και θέσεις σε σύντομες ανταλλαγές ρουκετών και πυρών πυροβολικού στα σύνορα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο δύο ημέρες μετά.
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε αψιμαχία με μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ που πέρασαν τα σύνορα του νοτίου Λιβάνου με το Ισραήλ. Η Χαμάς επίσης ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.
Ο Άντονι Ελγκοσάιν, αναλυτής στο New Lines Institute, είπε πως, αν και ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ φαίνονται να θέλουν να μπουν σε μια παρατεταμένη και μεγάλη σύγκρουση, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης, ακόμα και χωρίς χερσαία εισβολή στη Γάζα, αν και κάποια πλευρά κάνει λάθος υπολογισμό.
«Κοιτώντας» προς τη Χεζμπολάχ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε άλλους «παίκτες» στη Μέση Ανατολή να μην μπουν στον πόλεμο, στέλνοντας αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και δεσμευόμενος για πλήρη στήριξη στο Ισραήλ.
«Στήριξε αυτή την προειδοποίηση με την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ομάδας μάχης αεροπλανοφόρων μας, του Gerald R. Ford, καθώς και διασφαλίζοντας πως το Ισραήλ έχει αυτά που χρειάζεται και ότι έχουμε επαρκή μέσα έτοιμα» είπε την Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε στάση του στο Ισραήλ.
Αν και αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ έχουν απειλήσει με κλιμάκωση, ο αρχηγός τους, Χασάν Νασράλα, έχει παραμείνει σιωπηλός. Η οργάνωση σε ανακοινώσεις της έχει πει ότι παρακολουθεί την κατάσταση.
Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ (Twitter) ότι η κατάσταση ήταν «σχετικά σταθερή στο βόρειο μέτωπο».
«Παρακολουθούμε την κατάσταση ώστε να μην αλλάξει» είπε. «Έχουμε αναπτυχθεί σε σημαντικούς αριθμούς, ισχύ και δυνατότητες...και είμαστε σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε προσπάθεια της Χεζμπολάχ να κλιμακώσει την κατάσταση».
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κάλεσε την Πέμπτη όλες τις οργανώσεις του Λιβάνου να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρασυρθούν σε αυτά που χαρακτήρισε ως σχέδια του Ισραήλ, σε κάτι που εξελήφθη ως μήνυμα στη Χεζμπολάχ. Όπως είπε, ο Λίβανος καταδικάζει «εγκληματικές ενέργειες από το Ισραήλ», λέγοντας πως «εξοντώνει παιδιά και αμάχους» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσουν τεράστια καταστροφή στον νότιο Λίβανο αν ξεσπάσει πόλεμος.
Το Ισραήλ το 2006 είχε ισοπεδώσει μεγάλα τμήματα χωριών και πόλεων στον νότιο Λίβανο και ολόκληρα τετράγωνα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Μετά τον πόλεμο ο Λίβανος είχε μια εισροή διεθνών κεφαλαίων, και από πλούσιες χώρες του Κόλπου, για ανοικοδόμηση. Ωστόσο καθώς η Χεζμπολάχ αύξανε την ισχύ της οι δεσμοί του Λιβάνου με τις μοναρχίες του Κόλπου χειροτέρευαν και η διεθνής κοινότητα έχει ενοχληθεί από τη γενικευμένη διαφθορά και κακοδιαχείριση.
Με πληροφορίες από Associated Press