Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλείνει δεύτερο χρόνο και την βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να μην αποδίδει όσο θα περίμεναν, το μεγάλο ερώτημα που τρομάζει τους συμμάχους του Κιέβου είναι «εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κερδίσει τελικά τον πόλεμο».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει λάβει το Κίεβο από την αρχή του πολέμου ως βοήθεια από ΗΠΑ και ΕΕ, δεν του έδωσαν την υπεροχή που ήθελε για να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να υπερασπιστεί τις πόλεις, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα λιμάνια του από τις ρωσικές επιθέσεις.
Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς Ευρωπαίους να υπολογίζουν διαφορετικά πλέον τον αντίκτυπο της αποτυχίας του ΝΑΤΟ, στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το βασικότερο πρόβλημα ωστόσο, είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που θα προκύψουν σε περίπτωση ήττας της Ουκρανίας, καθώς ΝΑΤΟ και ΕΕ θα έχουν στα ανατολικά σύνορα τους μια τολμηρή και νικήτρια Ρωσία.
«Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας στρατηγικής οπισθοδρόμησης θα είναι πολύ πιο ισχυρός από αυτόν που προκλήθηκε από την αποτυχημένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021» ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.
Επιπλέον, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, η εικόνα θα αλλάξει δραματικά καθώς είναι πιθανότερο να αποσύρει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Ουκρανία και να κάνει μια συμφωνία με τον Πούτιν.
«Εάν η Ουκρανία δεν έχει υποστήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, τότε ο Πούτιν θα κερδίσει», δήλωσε ξεκάθαρα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ηγέτες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για το πακέτο βοήθειας των 50 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να στηρίξει την Ουκρανία «για όσο μπορεί», μια δήλωση που έκανε αίσθηση καθώς μέχρι τώρα έλεγε χαρακτηριστικά για «όσο χρειαστεί».
Κι αυτό, γιατί οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, αρνήθηκαν να εγκρίνουν οικονομική στήριξη 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για το επόμενο έτος, έως ότου ο Μπάιντεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους για σκληρότερες πολιτικές στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας έχουν αποτύχει. Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι τα χρήματα για νέα όπλα προς την Ουκρανία θα εξαντληθούν στις 30 Δεκεμβρίου, εάν οι νομοθέτες δεν έχουν λάβει σημαντικές αποφάσεις μέχρι τότε.
Η Ουκρανία έχει απογοητεύσει
Εκτός από τον αυξανόμενο σκεπτικισμό της κοινής γνώμης σχετικά με το κόστος της υποστήριξης προς την Ουκρανία, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αντεπίθεσης του Κιέβου αυτό το καλοκαίρι - όπου τα στρατεύματά του σημείωσαν μικρές νίκες απέναντι στις βαριά εδραιωμένες δυνάμεις της Ρωσίας - έχουν πυροδοτήσει ερωτήματα για το εάν τελικά η Ουκρανία μπορεί να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη της.
«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία αλλά και απογοήτευση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε η Kristine Berzina, διευθύνουσα σύμβουλος στο German Marshall Fund στην Ουάσιγκτον. «Η πιθανότητα η Ουκρανία να χάσει επιπλέον εδάφη, ακόμη και την κυριαρχία της, είναι υπαρκτή» υποστηρίζει.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν, ότι η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τις πιέσεις για να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να καταστρέψει περισσότερες υποδομές εάν η Ουκρανία δεν πάρει τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί.
«Ανίκανη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η Ουκρανία μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους όρους της Ρωσίας» υπογραμμίζουν.
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ εκτιμούν ωστόσο, ότι η πολυπόθητη βοήθεια θα εγκριθεί με κάποια μορφή, στις αρχές του επόμενου έτους. Αλλά, όπως σχολιάζουν, «είναι απίθανο να αποφέρει σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης».
Στα κράτη της Βαλτικής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ήδη φόβους ότι εάν η Ουκρανία «πέσει» ο Πούτιν δεν θα σταματήσει εκεί.
Πηγές του Bloomberg εκτιμούν, ότι στην περίπτωση αυτή η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι «εάν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε έναν νέο πόλεμο για να υπερασπιστούν τις μικρές χώρες της Βαλτικής, που κάποτε ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης και τώρα είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Το κουρελιασμένο γόητρο του ΝΑΤΟ
«Η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ», είπε ο αρχηγός του στρατού της Εσθονίας Μάρτιν Χέρεμ σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να είναι έτοιμος να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ.
Δυτικοί αξιωματούχοι ωστόσο θεωρούν, ότι ο Πούτιν χρειάζεται πολλά χρόνια για να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες του στρατού του στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να απειλήσει τις πολύ πιο ικανές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ποιός όμως μπορεί να στοιχηματίσει σε αυτό, όταν έχει ήδη χάσει το στοίχημα ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν μια «στρατηγική ήττα» για τον Ρώσο ηγέτη και ότι η ρωσική οικονομία θα κατέρρεε;
Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία, έχει εντείνει τη δική της αμυντική δύναμη και επιδιώκει να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ.
Ο Πούτιν την περασμένη Κυριακή προειδοποίησε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με την Φινλανδία, το μεγαλύτερο σύνορο χώρας μέλους του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε πώς μια ρωσική νίκη θα πυροδοτούσε μια μεγάλη εκροή προσφύγων προς την ΕΕ, κάτι που θα ασκήσει μεγάλη πίεση και διχασμό στις χώρες της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, η ουκρανική αντίσταση θα στραφεί σε αντάρτικες τακτικές που σημαίνει, ότι οι μάχες θα συνεχιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο, διαιωνίζοντας την αστάθεια στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.
«Το μεγαλύτερο πλήγμα για τη Δύση θα έρθει εάν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι φιλικές προς τη Ρωσία, επιδιώξουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα ή το Πεκίνο και να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ» υποστηρίζει.
«Με τις ρωσικές δυνάμεις δυνητικά πολύ πιο κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, και την Κριμαία να παραμένει το μαργαριτάρι στο στέμμα του Κρεμλίνου στη Μαύρη Θάλασσα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στους ευρωπαϊους συμμάχους τους για να διατηρήσουν την επιρροή τους» ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σε έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τον Λευκό Οίκο να επιλέξει μεταξύ της διατήρησης επαρκών δυνάμεων στην Ασία, για την υπεράσπιση της Ταϊβάν έναντι πιθανού χτυπήματος από την Κίνα ή της αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης στο ΝΑΤΟ.
«Ολόκληρο το εγχείρημα θα κοστίσει μια περιουσία», αναφέρουν στην έκθεση αναλυτές με επικεφαλής τον Frederick W. Kagan. «Και το κόστος θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται η ρωσική απειλή, ενδεχομένως επ’ αόριστον» καταλήγει.
Πληροφορίες από Bloomberg