Με ή χωρίς το φλούδι, ψημένοι ή ωμοί, οι ηλιόσποροι είναι ένα ευέλικτο σνακ, που τρώγεται σκέτο, ενώ μπορούμε να το προσθέσουμε σε σαλάτες, σπιτικά αρτοσκευάσματα, στο γιαούρτι μας και γιατί όχι και στο σμούθι μας.
Nαι αλλά, υπάρχει νόημα;
Φυσικά. Γιατί πέρα από πανάλαφροι και πανεύκολοι ως προς τη μεταφορά τους, οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προσφέρουν μια πλούσια ποικιλία αντιοξειδωτικών.
Ποια είναι όμως τα απτά αποτελέσματα από την κατανάλωση ηλιόσπορων σε τακτική βάση; Πιστοποιημένοι διαιτολόγοι αποκαλύπτουν τα 8 κυρίαρχα οφέλη και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.
7+1 μυστικά του ηλιόσπορου που τον καθιστούν μια από τις πιο προσιτές υπερτοφές του σούπερ - μάρκετ
1. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης
«Όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, έτσι και οι ηλιόσποροι αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης», τονίζει ο Ντέστινι Μούντι, αθλητικός διαιτολόγος στο Garage Gym Reviews. Μελέτες δείχνουν ότι η φυτική πρωτεΐνη υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Μόνο μια μικρή χούφτα ηλιόσπορων περιέχει 7 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, πράγμα που ευνοεί επίσης τους vegan και τους χορτοφάγους. Έτσι μένουμε χορτάτοι, χωρίς να καταναλώσουμε κρέας ή γαλακτοκομικά. Δεν είναι απίστευτο;
2. Βελτιώνουν την όψη και την υγεία του δέρματός μας
«Η βιταμίνη Ε, που συναντάται σε αφθονία στους ηλιόσπορους, προστατεύει το δέρμα μας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV και τους περιβαλλοντικούς ρύπους», αναφέρει η Τζιάνα Μάσι, personal trainer και διαιτολόγος στο Barbend.
«Συν τoις άλλοις, τα υγιεινά ω3 λιπαρά οξέα του ηλιόσπορου ενυδατώνουν το δέρμα και του χαρίζουν λάμψη και ελαστικότητα», προσθέτει η ίδια.
3. Μας κόβουν την όρεξη για ατασθαλίες και υπερφαγικά επεισόδια
Οι ηλιόσποροι μας χορταίνουν και περιορίζουν τις απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν στη διαχείριση του μεγέθους των μερίδων που τρώμε και ως εκ τούτου, και στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
4. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες
Ένα φλιτζάνι με ηλιόσπορους περιέχει 12 γραμμάρια φυτικών ινών, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περιορίζουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης. Επομένως, επιφυλάσσουν και πολύτιμα καρδιαγγειακά οφέλη.
5. Αν θέλουμε να πάρουμε κιλά, μας βοηθούν να το κάνουμε σωστά, με υγεία και ασφάλεια
Οι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία προάγουν την καλή υγεία της καρδιάς.Τα λιπαρά αυτά, πηγαίνουν χέρι-χέρι με αρκετές «καλές» θερμίδες.
Οπότε, δύο χούφτες την ημέρα, σε συνδυασμό με μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενδέχεται υπό συνθήκες να αυξήσει το βάρος μας, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει τον οργανισμό μας με περιττό λίπος.
6. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση του νευρικού συστήματος, η αποφυγή φαινομένων όπως οι κράμπες και η καλή διάθεση. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό και για την υγεία των οστών. Τι άλλο θέλουμε;
7. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε
Η βιταμίνη Ε διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας: Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
8. Θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Οι ηλιόσποροι πέρα από όλα τα άλλα που προαναφέρθηκαν, περιέχουν και σελήνιο, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.
Τι περιμένουμε λοιπόν; Ώρα να ενσωματώσουμε τους ηλιόσπορους στη διατροφή μας. Καλή μας αρχή!
(Mε πληροφορίες από eatthis).