Τι θέλει η Τουρκία από Σουηδία, Φινλανδία: Θα ζητήσει έκδοση Κούρδων και Τουρκων γκιουλενιστών

Ήδη έκανε σχετικές δηλώσεις ο υπ.Δικαιοσύνης αφού η Άγκυρα βιάζεται να τεστάρει την δέσμευση Στοκχόλμης και Ελσίνκι. Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει.
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο υπόμνημα που υπέγραψε η Τουρκία με την Σουηδία  και την Φινλανδία στο πλαίσιο συμφωνίας για να αρθεί το βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, και η Άγκυρα δηλώνει πως θα ζητήσει την έκδοση 33 ατόμων. 

Όλα, όπως υποστηρίζει, ανήκουν στο PKK και το κίνημα Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, που στην Άγκυρα έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση και υποκινητές του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. 

Η σχετική δήλωση ήρθε από τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο ημέρες νωρίτερα, ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη και η Άγκυρα επέμενε στην σκληρή γραμμή της, η Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον  ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες είχε αναφερθεί σε απαιτήσεις της Τουρκίας για έκδοση ανθρώπων που ζουν στη χώρα της. 

Όπως είχε πει, ένα αγκάθι στις συνομιλίες ήταν η απάντηση της Σουηδίας στα αιτήματα για εκδόσεις. «Αυτά τα ζητήματα εξετάζονται γρήγορα και προσεκτικά από το δικαστικό μας σύστημα και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για εκδόσεις. Η Σουηδία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ένα ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται σκληρά ώστε να εκδώσουν άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οι οποίες εξετάζονται αυτό το διάστημα». 

Σημειώνεται πως και στις δύο χώρες, αλλά κυρίως στην Σουηδία, έχουν καταφύγει και έχουν λάβει άσυλο πολλοί Κούρδοι και πολιτικά διωκόμενοι Τούρκοι πολλοί εκ των οποίων αποτελούν τη φωνή των κυνηγημένων στη Δύση.  

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν κάτι άλλαξε σε ό,τι αφορά την απάντηση των δυο χωρών για τα θέματα εκδόσεων, αφού την ίδια στάση τηρούσε και η Φινλανδία, αλλά είναι δεδομένο πως η Τουρκία δεν αναζητά μόνο σχετικά αόριστες δεσμεύσεις περί αρωγής από Στοκχόλμη και Ελσίνκι στον ”αγώνα της κατά της τρομοκρατίας” αλλά και απτές αποδείξεις της δέσμευσης αυτών. 

Και φυσικά η δήλωση του Υπ.Δικαιοσύνης της Τουρκίας δείχνει πως η Άγκυρα βιάζεται να δοκιμάσει τις δυο χώρες.

 

Για την Άγκυρα, είναι αυτονόητο πως οι εκδόσεις θα πρέπει να γίνουν.

«Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα ζητήσουμε από την Φινλανδία την έκδοση έξι μελών του PKK και έξι μελών του Fetö. Και από την Σουηδία την έκδοση δέκα μελών του Fetö και ένδεκα μελών του PKK», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Αγκυρα και τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Fetö είναι το ακρωνύμιο του κινήματος που ιδρύθηκε από τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που υπήρξε μέντορας του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμένει στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν δηλώνει ότι τον θεωρεί, μεταξύ πολλών άλλων, υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.