Οταν παρακολουθούμε τηλεόραση με συντροφιά τον σκύλο ή την γάτα μας, ίσως να έχουμε παρατηρήσει ότι σε πολλές περιπτώσεις το αγαπημένο μας τετράποδο κοιτάζει στην οθόνη όπως κι εμείς. Μάλιστα όταν στην τηλεόραση παρουσιάζονται και ακούγονται ζώα, ο σκύλος και η γάτα αντιδρούν και «απαντούν» στην οθόνη.
Βλέπουν όμως στ’αλήθεια αυτό που βλέπουμε κι εμείς, ή απλά βρίσκουν το πολύχρωμο και κινούμενο περιεχόμενο ενδιαφέρον και το βλέμμα τους «κολλάει» εκεί; Και τι είναι αυτό που βλέπουν;
Οσον αφορά το χρώμα, η τηλεόραση για τον σκύλο δεν διαφέρει τόσο από αυτό που βλέπει ο άνθρωπος. Οι σκύλοι έχουν διχρωματική όραση που σημαίνει ότι βλέπουν τον κόσμο μέσα από το φάσμα των δυο βασικών χρωμάτων: του κίτρινου και του μπλε (Οι άνθρωποι έχουν τριχρωματική όραση, μπορούν να δουν τρεις διαφορετικούς τύπους χρωμάτων). Τα κωνικά κύτταρα στα μάτια του σκύλου θολώνουν την όρασή τους σε κάποιο βαθμό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα σκυλιά επεξεργάζονται την «συχνότητα του τρεμοπαίγματος» της οθόνης διαφορετικά από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση μεταξύ 16 και 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τα σκυλιά χρειάζονται 70 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή περισσότερο. Αν παρακολουθούν μια παλαιότερη τηλεόραση, μπορεί να τους φαίνεται ως φωτορυθμικό φως. Τα πιο καινούργια μοντέλα τηλεόρασης έχουν πιο γρήγορη ρυθμό καρέ (γι’ αυτό τα σκυλιά ίσως να ενδιαφέρονται περισσότερο σε τηλεόραση υψηλής ανάλυσης). Αυτό βοηθά στην εξήγηση των εικόνων.
“Οι σκύλοι έχουν διχρωματική όραση που σημαίνει ότι βλέπουν τον κόσμο μέσα από το φάσμα των δυο βασικών χρωμάτων: του κίτρινου και του μπλε (Οι άνθρωποι έχουν τριχρωματική όραση, μπορούν να δουν τρεις διαφορετικούς τύπους χρωμάτων).”
Τι συμβαίνει όμως με το περιεχόμενο; Συνήθως, τα σκυλιά θα αντιδράσουν στα ίδια πράγματα που θα τραβήξουν την προσοχή τους σε ένα δωμάτιο: Θα γαβγίσουν, θα τσιρίξουν στα παιχνίδια και τις εντολές. Αν ο σκύλος ενθουσιαζόταν με άλλο σκύλο που εμφανίστηκε στην τηλεόραση, αλλά πλέον έχει χάσει το ενδιαφέρον του, τότε είναι πολύ πιθανόν να έγιναν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι ως προς την εμφάνιση του τηλεοπτικού σκύλου, συνειδητοποιώντας ότι η εικόνα μπροστά τους δεν πρόκειται να μετακινηθεί εκτός οθόνης. Το περιεχόμενο που δεν σχετίζεται με σκυλιά ίσως να μην ενδιαφέρει τόσο τον τετράποδο φίλο μας, σύμφωνα με έρευνα του 2017 που παρουσιάστηκε στο διεθνές περιοδικό Human-Computer Studies.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι σκύλοι έχουν περιορισμένο εύρος προσοχής στην τηλεόραση. Αντί να μιμηθούν αυτό που παρακολουθούν, τα σκυλιά προτιμούν να κοιτάζουν μια οθόνη για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά. Ομως αυτή η συμπεριφορά είναι συγκεκριμένη και αφορά κάποιες ράτσες. Τα κυνηγόσκυλα ίσως ενδιαφέρονται για τα κινούμενα αντικείμενα, ενώ για τα σκυλιά που εντοπίζουν με την αίσθηση της μυρωδιάς, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Και τι συμβαίνει με τις γάτες; Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο περιοδικό Applied Animal Behaviour Science, 125 γάτες σε καταφύγιο παρακολούθησαν τηλεόραση για τρεις ώρες την ημέρα. Οι γάτες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και τους δόθηκε μια μεγάλη γκάμα προγραμμάτων να παρακολουθήσουν. Κατά μέσο όρο, οι γάτες πέρασαν μόλις το 6.1% του χρόνου παρακολουθώντας την οθόνη και όταν το έκαναν, κυνηγούσαν το θήραμα.
Οι γάτες αντιδρούν στις εικόνες των πτηνών και τρωκτικών, οπότε καλό θα είναι τα αφεντικά τους να τις παρακολουθούν ενώ βλέπουν την οθόνη.
Πηγή: Mental Floss