TikTokker ανακάλυψε στον οδοντίατρο ότι έχει μαύρα οστά, τι είναι η «ασθένεια των μαύρων οστών»

Το έπαθε από τύπο αντιβιοτικού για να θεραπεύσει την ακμή του.
Open Image Modal
.
Tik Tok

Ένας χρήστης του TikTok, ο archiebeshort, προειδοποίησε όσους τον ακολουθούν για το γεγονός ότι τα οστά μας μπορεί  ύπο ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις να μαυρίσουν.

Ο archiebeshort ανακάλυψε ότι έπασχε από «ασθένεια των μαύρων οστών» μετά από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

«Τα οστά μου είναι μαύρα. Όπως, τα οστά στο σώμα μου είναι μαύρα», λέει αρχικά και προσθέτει ο TikTokker. «Και είναι επειδή έχω κάτι που ονομάζεται «ασθένεια των μαύρων οστών» που προκαλείται από μινοκυκλίνη».

Όταν ήταν στο γυμνάσιο, ο archiebeshort έλαβε θεραπεία με μινοκυκλίνη (ένας τύπος αντιβιοτικού) για να θεραπεύσει την ακμή του. Για χρόνια δεν φαινόταν να του έχει αφήσει κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο, όταν βγήκαν οι φρονιμίτες του Archie, παρατήρησε αμέσως το πρόβλημα.

 

 

«Ο φρονιμίτης μου βγήκε και ήταν μαύρος και σκέφτηκα ότι τα δόντια μου σαπίζουν!», λέει στο βίντεο που ανέβασε. «Και αποδεικνύεται ότι το σαγόνι μου είναι μαύρο, και πιθανώς το υπόλοιπο κρανίο μου και τα περισσότερα οστά μου είναι επίσης μαύρα, σύμφωνα με τον γιατρό μου».

Καθώς τα υπόλοιπα δόντια του archiebeshort βγήκαν πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί το φάρμακο για την ακμή, τα υπόλοιπα δόντια του παραμένουν λευκά.

Καθώς τα υπόλοιπα δόντια του archiebeshort μπήκαν πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί το φάρμακο για την ακμή, τα άλλα δόντια του παραμένουν λευκά.

Όσο περίεργο κι αν είναι να ανακαλύψετε ότι τα κόκκαλά σας έχουν μαυρίσει, υπάρχουν χειρότεροι τρόποι να το μάθετε. Μια 52χρονη γυναίκα, όπως περιγράφεται σε μια αναφορά περιστατικού που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopedic Surgery and Research, έπαιρνε μινοκυκλίνη για τη θεραπεία της ακμής για περίπου 32 χρόνια όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για πόνο στο γόνατο.

Ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της χειρουργικής επέμβασης που οι χειρουργοί της ανακάλυψαν ότι τα οστά της είχαν γίνει μαύρα, λόγω της ασθένειας των μαύρων οστών που προκαλείται από μινοκυκλίνη.

Αν και η χειρουργική επέμβαση συνεχίστηκε και ήταν επιτυχής, προειδοποιούν άλλους γιατρούς ότι πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της μινοκυκλίνης, σε αντίθεση με άλλες πιο ανησυχητικές αιτίες αποχρωματισμού των οστών.

«Η νόσος των μαύρων οστών λόγω μινοκυκλίνης είναι ένα σπάνιο φαινόμενο», έγραψαν οι γιατροί της. «Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί 11 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, που έγιναν αντιληπτά στη διάρκεια αρθροπλαστικής επέμβασης».

Μόλις ξεκινήσει, η διαδικασία αποχρωματισμού είναι γρήγορη και μόνιμη, αλλά η ασθένεια των μαύρων οστών (από μινοκυκλίνη) είναι αρκετά καλοήθης και δεν σχετίζεται με νέκρωση ή θάνατο ιστού.

«Η μαύρη μελάγχρωση των οστών από τη μινοκυκλίνη πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω της δέσμευσης του σιδήρου στην οξειδωμένη μινοκυκλίνη στα αναπτυσσόμενα οστά», έγραψε μια ομάδα ερευνητών στο Clinics in Orthopedic Surgery.

«Με τα χρόνια είδα μερικούς ενήλικες ασθενείς που είχαν μόνιμη ενδογενή χρώση στα δόντια τους ως αποτέλεσμα της λήψης του αντιβιοτικού τετρακυκλίνης ενώ ήταν παιδιά στις δεκαετίες του ’50 και του ’60», είπε στο IFLScience ο οδοντίατρος Όλι Τζούπ.

«Ευτυχώς, οι γιατροί [στο Ηνωμένο Βασίλειο] σταμάτησαν να συνταγογραφούν τετρακυκλίνες για νέους κάτω των οκτώ ετών, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ανακαλύφθηκε ότι το αντιβιοτικό ήταν υπεύθυνο για μερικές φορές βαθιές, συχνά ριγέ, λεκέδες στις κορυφές των αναπτυσσόμενων δοντιών».