«Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον γαλλικό κινηματογράφο. Βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το Ζ (1980), Χρυσό Φοίνικα και Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Αγνοούμενο (1982), Χρυσή Άρκτο για το Μουσικό Κουτί (1990) και Σεζάρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το Αμήν (2003), το έργο του Κώστα Γαβρά είναι πλούσιο, πολύπλευρο και απόλυτα ριζωμένο στην πραγματικότητα.
Με τεράστια ευγνωμοσύνη θα του απονείμουμε το César d’ Honneur στις 28 Φεβρουαρίου στη σκηνή του @olympiahall κατά τη διάρκεια της 50ης Τελετής Απονομής των Βραβείων César».
Η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου θα απονείμει στον θρυλικό σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά Τιμητικό Βραβείο Σεζάρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Την απονομή θα κάνει η Κατρίν Ντενέβ.
Ο ηλικίας 91 ετών auteur, «πρωτοπόρος του πολιτικού σινεμά», όπως τον αποκαλεί το The Hollywood Reporter, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα προτού καταφύγει στο Παρίσι «είναι γνωστός για το πολιτικά φορτισμένο κινηματογραφικό έργο του, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Όσκαρ Ζ (1969) -μια ελαφρώς μυθοπλαστική καταγραφή της δολοφονίας του δημοκρατικού Έλληνα πολιτικού Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 που οδήγησε στη στρατιωτική δικτατορία της χώρας- και της αγγλόφωνης ταινίας Missing (1982), για την εξαφάνιση ενός Αμερικανού δημοσιογράφου μετά το υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες πραξικόπημα στη Χιλή το 1973».
Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, που κάνει μία σύντομη αναδρομή στη φιλμογραφία του, «το Ζ ήταν η πρώτη ταινία που απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινία και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, κερδίζοντας το δεύτερο, καθώς και το Όσκαρ Μοντάζ για τη Françoise Bonnot. Η ταινία Missing, με πρωταγωνιστές τον Τζακ Λέμον και τη Σίσι Σπέισεκ, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.
Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά -ο οποίος σημειώνεται ότι είναι πρόεδρος της Cinémathèque Français (Γαλλική Ταινιοθήκη)- έχει τίτλο «Le Dernier Souffle» (Η τελευταία ανάσα) και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
Βασισμένη στο βιβλίο των Regis Debray και Claude Grange, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον σκηνοθέτη στη συγγραφή του σεναρίου, μιλά για το τέλος της ζωής και τον θάνατο, με επίκεντρο τη φιλία ενός δημοφιλούς φιλόσοφου και ενός γιατρού ο οποίος ειδικεύεται στην παρηγορητική φροντίδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ενα αφιέρωμα στη σπουδαία Κατίνα Παξινού - Η Ελληνίδα που κατέκτησε το Χόλιγουντ
Κλιντ Ίστγουντ και Πολ Τόμας Άντερσον είπαν όχι στο The Apprentice - Η ταινία για τον Τραμπ
The Seed of the Sacred Fig: Η ταινία που γυρίστηκε κρυφά στο Ιράν και βραβεύτηκε στις Κάννες