Τσίπρας: «Οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο της ακροδεξιάς»

Τσίπρας: «Οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο της ακροδεξιάς»
|

Στον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς επικεντρώθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε τους προβληματισμούς του για την εκλογική άνοδο των ακραίων δυνάμεων, προειδοποιώντας ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα δοθεί μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών.

«Σήμερα δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής Ακροδεξιάς. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σοβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται ηγεμονικός πολιτικός λόγος σε παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις και όχι μόνο, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε κρίσιμες χώρες» παρατήρησε ο πρωθυπουργός, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση για συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων:

«Κάποιοι το 2015 φοβήθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά που διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη, της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα. Απειλούν πραγματικά την Ευρώπη όσοι παλεύουν για να την καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο».

Για την πιθανότητα θριάμβου του σωβινισμού προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός, σε περίπτωση αποτυχίας της ΕΕ

«Η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, θα έχει ως συνέπεια το θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών. Θα την καταστήσει κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ενότητα, συνοχή και χωρίς προοπτική» είπε χαρακτηριστικά.

«Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφαλείας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον πρώτο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

 

 

Σαφείς αιχμές για την τρόικα και το «μη κατοχυρωμένο όργανο του Eurogroup»

«Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβίωση των εθνικισμών. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ευρώπη αντί να γίνει πιο δημοκρατική, έγινε περισσότερο τεχνοκρατική και εθνοκεντρικήΤρόικα κρατάει τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας. Τα όργανα της ΕΕ πέρασαν σε δεύτερο ρόλο πίσω από το μη κατοχυρωμένο όργανο του Eurogroup» ανέφερε, αποσπώντας το χειροκρότημα μερι΄δας ευρωβουλευτών.

Ως πολιτική μάχη αρχών και αξιών χαρακτήρισε το διακύβευμα των Ευρωεκλογών του Μαΐου ο Πρωθυπουργός. «Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της Ευρώπης και να μην αφήσουν να γυρίσουμε πίσω» είπε καταλήγοντας.

 

Πρότυπο η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών

«Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική βαλκανικών κρατών» συνέχισε ο πρωθυπουργός «με κορωνίδα των προσπαθειών μας την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών με τον βόρειο γείτονά μας, αλλά και το συνεχιζόμενο διάλογο με την Αλβανία. Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία».

Περιγράφοντας τη συμφωνία έκανε λόγο για συμφωνία «χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος. Αλλά στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου. Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας». 

Αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης 

Όπως είπε, κάνοντας λόγο για το τέλος της μνημονιακής περιόδου, «Σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά με τη ρύθμιση του χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και τη θέση μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Σχετικά με την οικονομία και τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τις τρεις τελευταίες χρονιές αποδειχθήκαμε πρωταθλητές στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Σε 3 χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%, δημιουργήσουμε περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.

Για τα ατομικά διακαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, μίλησε για την παροχή θαγένειας σε μετανάστες δευτερης γενιάς, στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, την ταυτότητα φύλου ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά για την ολοκλήρωση του τεμένους στην Αθήνα. 

 

Δευτερολογία με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τις πολιτικές των προηγούμενων προγραμμάτων

Σε πιο έντονο ύφος, κινήθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, στοχεύοντας και στην αντιπολίτευση. «Υπήρξαν λάθη. Και από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η δημοσιονομική προσαρμογή οδήγησε σε ένα σπιράλ ύφεσης και λιτότητας.Τα δύο πρώτα μνημόνια απέτυχαν γιατί προτεραιοποίησαν τη λιτότητα έναντι δομικών μεταρρυθμίσεων. Εμείς πετύχαμε γιατί με μια δύσκολη μεν συμφωνία κάναμε το αντίθετο, πετύχαμε μια συμφωνία ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής» ανέφερε, υπερασπιζόμενος το τρίτο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει κοστίσει 100 δισ. στον ελληνικό λαό το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Στοχευμένες ανακρίβειες τα περί κόστους 100 δισ ή τα 40 δισ για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Μόνο 6 δισ. κόστισε στα δικά μας χρόνια. Εάν είχε γίνει κάτι τέτοιο, θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος».

Παράλληλα κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι προσπάθησαν να σώσουν τις τράπεζες χωρίς να λογαριάζουν τους πολίτες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως  «αυτές οι πολιτικές είναι που εξέθρεψαν την ακροδεξιά».

Αναφορικά με το εάν υπάρχει νεποτισμός και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα -όπως ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ- ο πρωθυπουργός απάντησε πως στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας, και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας σε Γκονζάλεζ Πονς : Κακό είναι να παραμένεις αδιόρθωτος

«Δεν είναι κακό ότι άλλαξα, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις επικρίσεις που είχε δεχθεί από τον εκπρόσωπο του ΕΛΚ, Γκονζάλεζ Πονς, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Νέα Δημοκρατίας: «Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό σας ενημερώνω πως αρχηγοί στην δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών. Μιλήσατε για λαϊκισμό λυπάμαι αλλά στην δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από την στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια στην επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων είναι μία στάση ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης στην ολομέλεια του ΕΚ  στο Στρασβούργο.