Τις σορούς έξι ομήρων ανέκτησαν οι ισραηλινές δυνάμεις - Χαμάς: Θα απελευθερώνονταν σε περίπτωση συμφωνίας

Νετανιάχου: "Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία". Μεταξύ των νεκρών, ένας 23 αμερικανο-ισρηλινός που έχασε το χέρι του "βοηθώντας φίλους και ξένους" κατά την επίθεση της Χαμάς.
|
Open Image Modal
Οι έξι όμηροι που εντοπίστηκαν νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας μετά από 10 μήνες ομηρίες απο την Χαμάς
Provided by the families (via Times of Israel)

Τα πτώματα έξι ακόμη ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ανέκτησαν οι ισραηλινές δυνάμεις. 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, μέλος της κοινότητας των Βεδουίνων του νότιου Ισραήλ, διασώθηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από εκεί, ανέφερε ο στρατός.

Μετά τον εντοπισμό του Αρκάντι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν εντολές να είναι πιο προσεκτικοί λόγω της πιθανότητας να βρίσκονταν και άλλοι όμηροι στην περιοχή, όμως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία για το πού βρίσκονταν οι όμηροι, είπε ο Χαγκάρι.

Οι πέντε από τους έξι ομήρους -ηλικίας 23 έως 32 ετών- απήχθησαν από την Χαμάς στο φεστιβάλ της μουσικής τέκνο Nova  κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία 1.205 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

 

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, 33 από τους οποίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

 

 

Στέλεχος της Χαμάς λέει ότι οι όμηροι που βρέθηκαν νεκροί θα απελευθερώνονταν σε περίπτωση συμφωνίας για εκεχειρία

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «κάποιοι» από τους έξι ομήρους των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό «ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και οι δύο Ισραηλινές Καρμέλ Γκατ και Έντεν Γερουσάλμι, περιλαμβάνονταν στη λίστα των ομήρων που θα απελευθερώνονταν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Το στέλεχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαβεβαίωσε ότι «αρκετοί» από τους ομήρους «ήταν ζωντανοί και σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι οι όμηροι «σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς λίγο πριν φτάσουμε σε αυτούς» σε μια σήραγγα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι γνωρίζει ”πως σκοτώθηκαν από τρομοκράτες της Χαμάς”.

«Το γνωρίζουμε, μπορώ να σας πω, δεν υπήρχαν οδηγίες για πυροβολισμούς σε πραγματικό χρόνο μέσα στη σήραγγα», τόνισε επιβεβαιώνοντας ότι οι δηλώσεις της Χαμάς σύμφωνα με τις οποίες οι όμηροι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ισοδυναμούν με «ψυχολογικό πόλεμο».

Εδώ και μήνες, η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία στη Γάζα, βάσει ενός σχεδίου που πρότεινε στα τέλη Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ και η Χαμάς δηλώνουν ότι το αποδέχονται αλλά δεν συμφωνούν με ορισμένους όρους για την εφαρμογή του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Εκείνη την ημέρα, 251 άνθρωποι απήχθησαν στο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Τα ισραηλινά αντίποινα έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 40.691 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πλειονότητα των θανάτων είναι γυναίκες και ανήλικοι.

Νετανιάχου: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς σας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να πιάσει όσους ευθύνονται για τον θάνατο των έξι ομήρων. Αναφέρει επίσης οτι το Ισραήλ έχει δεσμευθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ. Όμως, «Όποιος δολοφονεί ομήρους - δεν θέλει συμφωνία» και πρόσθεσε «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς σας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ αναφέρει πως και οι έξι  όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν από τη Χαμάς και στη συνέχεια «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς».

Η δε Χαμάς, μέσω υψηλόβαθμου στελέχους της, σχολίασε πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

 

Πίεση και εκ των έσω για συμφωνία παύσης πυρός και επιστροφή των ομήρων

Η νέα εξέλιξη πάντως αυξάνει τη πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ προς την κυβέρνηση Νετανιάχου προς την επίτευξη συμφωνίας παύσης πυρός που θα εξασφαλίζει παράλληλα την επιστροφή των επιζώντων ομήρων, ώστε να σκοτωθούν και άλλοι κατά την παρατεταμένη ομηρία τους. 

Μάλσιστα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση απεργίας για να πληγεί η οικονομία της χώρας ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε κάθε Ισραηλινό ”η καρδιά του οποίου ράγισε σήμερα το πρωί” να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Κάλεσε επίσης το βασικό συνδικάτο της χώρας, επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν.

«Μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων ήταν στο τραπέζι εδώ και δύο μήνες. Χωρίς τις καθυστερήσεις, τα σαμποτάζ και τα προσχήματα, εκείνοι τον θάνατο των οποίων μάθαμε στο πρωί θα ήταν σίγουρα ακόμα στη ζωή», δήλωσε την πλευρά του το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων.

«Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι, ώστε να βοηθήσουμε τους ζωντανούς να ανακάμψουν και να θάψουμε τους νεκρούς όπως τους αξίζει», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Φόρουμ.

Το Φόρουμ αναφέρει επίσης πως ένας εκ των νεκρών ομήρων,  ο Αλεξάντερ Λομάνοφ είχε γίνει πατέρας κατά διάρκεια της αιχμαλωσίας του αφού η γυναίκα του γέννησε ένα αγοράκι που σήμερα είναι πέντε μηνών.

Μπάιντεν: Θα το πληρώσουν

Λίγο νωρίτερα σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιτεν αφού μεταξύ των σορών που ανακτήθηκαν ήταν και αυτή ενός αμερικανο-ισραηλινού  του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν

«Νωρίτερα [σ.σ. του Σαββάτου], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς» είπε ο Μπάιντεν δηλώνοντας παράλληλα «συντετριμμένος και εξοργισμένος» για τον συμπατριώτη του.

«Μην έχετε αμφιβολία, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Χερς ήταν ένας από τους αθώους που δέχθηκαν βάναυση επίθεση ενώ συμμετείχαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ για την  στις 7 Οκτωβρίου. Έχασε το χέρι του βοηθώντας φίλους και ξένους κατά την άγρια σφαγή που διαπράχθηκε από τη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας πως ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν τότε 23 ετών.

Αναφερόμενος στους γονείς του νεαρού άνδρα, τον Τζον και τη Ρέιτσελ, που «υπερασπίστηκαν αδιάκοπα τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες» είπε ότι «τους θαυμάζει και θρηνεί μαζί τους πιο βαθιά απ΄ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν».

 

Ο Μπάιντεν είπε πως «εργάστηκε αδιάκοπα ώστε ο πολυαγαπημένος τους Χερς να επιστρέψει με ασφάλεια»: «είμαι συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου του».

Κατά την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, 251 άνθρωποι απήχθησαν στο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ