Περίπου το 1/5 των ανθρώπων που έχουν αναφερθεί ως καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού έχουν αναρρώσει πλήρως κατά τους τρεις μήνες που η πανδημία με γοργούς ρυθμούς έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο νέος κορονοϊός με παρουσία σε 199 χώρες και περιοχές έχει κοστίσει τη ζωή σε 34.806 ανθρώπους ενώ έχουν αναφερθεί συνολικά 735.041 ασθενείς και 156.137 έχουν αναρρώσει.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σήμερα ανέρχεται σε 544.098 εκ των οποίων το 95% (515.889) παρουσιάζει ήπια κλινική εικόνα και για ένα 5% (28.209) των ασθενών είναι σοβαρή ή κρίσιμη. Από τις υποθέσεις ασθενών που έχουν κλείσει (190.943) το 82% αφορά ασθενείς που έχουν αναρρώσει και ένα 18% όσους κατέληξαν.
Αν και οι ΗΠΑ είναι πλέον σταθερά η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή του πλανήτη με τις πιο πολλές ενεργές εστίες εξάπλωσης του ιού με πρώτη πάντα την Ιταλία ενώ ακολουθούν Ισπανία και Γερμανία. Στην πρώτη 10αδα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα (πέραν της Κίνας) συναντάμε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τον εντοπισμό 31 νέων κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης εγχώριας μετάδοσης, ενώ ανέφερε και τέσσερις νέους θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 81.470, σε 3.304 οι νεκροί ενώ έχουν αναρρώσει 75.700 άνθρωποι.
ΗΠΑ
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν την Δευτέρα πως τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 156.478, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε και έφτασε τους 2.870.
Στον προηγούμενο απολογισμό του, το Σαββατοκύριακο, το CDC έκανε λόγο για 122.653 κρούσματα και 2.112 θανάτους σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά επισήμανε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι προκαταρκτικοί και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κάθε πολιτεία.
Τα στοιχεία του CDC δεν είναι αναγκαστικά αντιπροσωπευτικά των κρουσμάτων και των θανάτων που καταγράφει η κάθε πολιτεία.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι θάνατοι θα φθάσουν στην κορύφωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «πιθανόν» σε δύο εβδομάδες αλλά επίσης διαβεβαίωσε πως «Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου. Τόνισε δε πως εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000 ώστε τα θύματα να μη φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».
Επίσης ανακοίνωσε πως παρατείνει ως την 30ή Απριλίου η ισχύς τα περιοριστικά μέτρα που αρχικά σχεδιαζόταν να αρθούν το Πάσχα των καθολικών, τη 12η Απριλίου.
Επίσης η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση -μόνο εντός νοσοκομείου-χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας. Ο Γάλλος γιατρός, ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, υπερασπίζεται τη θεραπεία αυτή και έχει προχωρήσει σε έρευνες, οι οποίες δεν έχουν πείσει εντελώς την επιστημονική κοινότητα.
Σύνολο: 2.870 νεκροί,156.478 ασθενείς.
Ιταλία
Ακόμη και αν οι ΗΠΑ είναι εδώ μέρες πλέον η μεγαλύτερη ενεργή εστία μετάδοσης του ιού στον κόσμο, η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει απελπιστική επί περίπου ένα μήνα. Την Κυριακή αναφέρθηκαν 756 θάνατοι και 5.217 κρούσματα ενώ σήμερα ο συνολικό αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000. Ο αριθμός των θανάτων που αναφέρονται καθημερινά παραμένει εξαιρετικά υψηλός αλλά ευτυχώς όχι τόσο όσο την χειρότερη μέχρι τώρα ημέρα για την Ιταλία δηλαδή την 27η Μαρτίου με τους 919 νεκρούς.
Σύνολο: 10.779 νεκροί, 97.689 ασθενείς.
Ισπανία
Σήμερα μέχρι αυτή την ώρα έχουν αναφερθεί 537 νέοι θάνατοι και 5.085.
Στη χώρα ξεκίνησε σήμερα η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, αφού η κυβέρνηση απαγόρευσε σε όλους τους εργαζόμενους σε τομείς που δεν συγκαταλέγονται στις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης να βγαίνουν από το σπίτι για διάστημα δύο εβδομάδων. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το Σάββατο τα νέα μέτρα και διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά μισθούς τους και θα αναπληρώσουν την εργασία τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως τις 31 Δεκεμβρίου. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου.
Σύνολο: 7.340 νεκροί, 85.195 ασθενείς.
Γερμανία
Αύξηση του αριθμού των νέων θανάτων και σχετική μείωση των νέων κρουσμάτων ανέφεραν οι αρχές της χώρας την Κυριακή. Συγκεκριμένα οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 108 και οι ασθενείς κατά 4.740. Σε κάθε περίπτωση η χώρα συνεχίζει να παρουσιάζει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας.
Η χώρα όμως θρηνεί και για την αυτοκτονία, όπως φαίνεται, του Υπ.Οικονομικών της κυβέρνησης της Εσσης. «Φαίνεται ότι φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών» εξαιτίας της πανδημίας ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού του κρατιδίου,
Σύνολο: 541 νεκροί, 62.435 ασθενείς.
Γαλλία
Το όριο των 3.000 θανάτων (3.024) εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε η Γαλλία. Από αυτούς 418 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση του αριθμού μετά την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τον καθημερινό απολογισμό των αρχών.
Η Γαλλία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο που ξεπερνά τα 3.000 θύματα από τον ιό.
Ο απολογισμός αφορά μόνο εκείνους που πεθαίνουν σε νοσοκομεία.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται βρίσκεται πλέον κοντά σε 21.000 (+1.592 από χθες Κυριακή), συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ μεγάλης εισροής βαρέων περιστατικών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+ 424), όπου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 5.056 ασθενείς.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στις 44.550, από 40.174 την Κυριακή, ανέφερε ο Ζερόμ Σαλμόν, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας υγείας.
Μεταξύ των νεκρών και ένας πρώην υπ.Οικονομικών της χώρας, ο 75χρονος Πατρίκ Ντεβεντζιάν.
Σύνολο: 3.024νεκροί, 44.550 ασθενείς.
Ιράν
Σε έξαρση παραμένει η επιδημία στη χώρα ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκαν ακόμη 117 θάνατοι και 3.304 νέα κρούσματα παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση.
Σύνολο: 2.775 νεκροί, 41.495 ασθενείς.
Ηνωμένο Βασίλειο
Ακόμη 209 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊο ενώ ανακοινώθηκαν 2.433 νέοι θάνατοι.
Ο πρωθυπουργός, σε επιστολή που απευθύνει σε 30εκατ. πολίτες (με κόστος 5.8εκατ λίγες) προειδοποιεί ότι η πανδημία κορονοϊού θα επιδεινωθεί και προσπαθεί να πείσει πως η κυβέρνηση έλαβε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή και καταλήγει: «Είναι σημαντικό για εμένα να είμαι ειλικρινής μαζί σας: γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν».
Πάντως ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College London θεωρεί ότι η επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει κάποια σημάδια επιβράδυνσης και τόνισε πως οι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία φαίνεται ότι επιβραδύνονται.
Μιλώντας στο BBC Radio 4, ανέφερε ότι το 1/3, ακόμη και το 40% των αθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό δεν παρουσιάζει συμπτώματα και ότι ενδεχομένως, άρα, το 2% έως 3% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μολυνθεί από τον ιό.
Βέβαια εξήγησε ότι δεν μιλά για άμβλυνση της καμπύλης της επιδημίας, αλλά για επιβράδυνση του ρυθμού και ότι αυτό είναι μία τάση που απαντάται «και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν τα κρίσιμης σημασίας στοιχεία που θα δείξουν τι ακριβώς συμβαίνει και ότι στοιχεία για τον βαθμό έκθεσης του πληθυσμού θα προκύψουν από τα τεστ αντισωμάτων τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης και θα είναι έτοιμα προς χρήσιν «εντός ημερών παρά εβδομάδων».
Σύνολο: 1.228 νεκροί, 19.522 ασθενείς.
Ελβετία
36 νέους θανάτους ανέφερε η χώρα με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σταθερά υψηλός ενώ την ίδια μέρα κατέγραψε μια σημαντική μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αφού ανήλθαν σε 753 (αντί άνω των 1.000 σε ημερήσια βάσει τις τελευταίες ημέρες).
Σύνολο: 300 νεκροί, 14.829 ασθενείς.
Ολλανδία
Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανακοίνωσε την Κυριακή η χώρα αφού έφτασαν τους 132 ενώ υψηλός παρέμεινε και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αφού καταγράφηκαν ακόμη 1.104.
Σύνολο: 771 νεκροί, 10.866 ασθενείς.
Βέλγιο
Ρεκόρ θανάτων και στο Βέλγιο, που είναι η 10η χώρα στον κόσμο με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (πέραν της Κίνας), με τις αρχές να καταγράφουν ακόμη 78 νεκρούς εξαιτίας του Covid-19 ενώ αναφερθήκαν 1.702 νέα κρούσματα, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα για τη χώρα.
Σύνολο: 431 νεκροί, 10.836 ασθενείς.
Οι εξελίξεις σε άλλες χώρες
Τουρκία
Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν τη Δευτέρα καραντίνα σε 39 κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε 18 πόλεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού, που έχει σκοτώσει 131 ανθρώπους στη χώρα.
Καραντίνα επιβάλλεται σε μια πόλη, έξι συνοικίες, 28 χωριά και τέσσερις κοινότητες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 1.815 φθάνοντας τα 9.217, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, η Τουρκία ακινητοποίησε το Σάββατο τις υπεραστικές της αμαξοστοιχίες και περιόρισε τις εσωτερικές πτήσεις. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ζητεί να επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται σήμερα να κάνει διάγγελμα προς το έθνος, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με το υπουργικό του συμβούλιο.
Κύπρος
Ένας νεκρός, ηλικίας 77 ετών και 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο ανακοινώθηκαν το απόγευμα στην Κύπρο.
Οι θάνατοι στην Κύπρο ανήλθαν στους επτά, εκ των οποίων μία γυναίκα και έξι άντρες.
Με βάση και τα σημερινά κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 230, περιλαμβανομένων των πέντε κρουσμάτων στις βρετανικές βάσεις.
Κατ’ εξαίρεση διακίνηση μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή sms, χρήση εντύπου μόνο για άτομα άνω των 65, αύξηση της ποινής για παράβαση των μέτρων σε 300 ευρώ, απαγόρευση συνάξεων σε οικίες εκτός από όσους διαμένουν σε αυτά, καθώς και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 06:00 πέραν από τους εργαζόμενους που κατέχουν το ειδικό έντυπο, είναι μερικά από τα νέα πιο αυστηρά μέτρα για σκοπούς καταπολέμησης του κορονοϊού που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και τα οποία θα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 06:00.
Σε διάσκεψη Τύπου, στο υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στα κριτήρια που θα ισχύουν για να επιτραπεί η είσοδος στην Κύπρο ατόμων τα οποία θα περιληφθούν σε νέο διάταγμα που θα εκδώσει, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο αναλωσίμων που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και ότι η Επιτροπή Φαρμάκων σε έκτακτη συνεδρίασή της εξέτασε τις κατευθυντήριες οδηγίες που ετοιμάστηκαν από την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή και αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων των φαρμάκων που προτείνει.
Αυστρία
Κάθε άλλο παρά χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού, όπως ίσως πολλοί πολίτες στην Αυστρία θα ανέμεναν, προβλέπει ο ενδιάμεσος απολογισμός της αποδοτικότητάς τους, που παρουσίασαν το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ.
Με δραματικές εκφράσεις, οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν για τους κινδύνους από μία πρόωρη αναστολή των μέτρων, ανακοινώνοντας μάλιστα μία αυστηροποίησή τους, με τον καγκελάριο να τονίζει πως ”η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα και το πόσο τρομερή μπορεί να είναι αυτή η καταιγίδα το αντιλαμβάνεται κανείς στρέφοντας το βλέμμα στην γειτονική μας Ιταλία”.
Ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα πως πρόκειται τώρα για ”την ηρεμία πριν από την καταιγίδα”, γι′ αυτό και, όπως σημείωσε, απαιτούνται επιπλέον μέτρα και δεν μπορεί να χαλαρώσουν μετά το Πάσχα των Καθολικών (στις 12 Απριλίου), ενώ σε σχέση με τους ειδικούς ο ίδιος υποστηρίζει ότι κανείς θα πρέπει να προσανατολιστεί με εκείνους που παρουσιάζουν δραματικά σενάρια.
Ως πρώτο, επιπλέον μέτρο, οι δύο επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση μασκών και από τους πελάτες στα σούπερμαρκετ, στις εισόδους των οποίων αυτές θα διατίθενται από μεθαύριο, Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται προσεχώς να επεκταθεί και η χρήση τους στον δημόσιο χώρο, χωρίς αυτό να αναιρεί τη συνέχιση της διατήρησης της απαραίτητης απόστασης μεταξύ των ανθρώπων.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα επιδρούν, ωστόσο θα πρέπει να περιοριστεί σαφώς περισσότερο η επέκταση του ιού στη χώρα και ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας μετάδοσης του θα πρέπει να πέσει κάτω από το ένα και μεσοπρόθεσμα να τείνει στο μηδέν.
″Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να μπλοκάρει μία πολύ ταχεία εξάπλωση, ενώ το πόσο θα διαρκέσει η υπερφόρτωση ιδιαίτερα της εντατικής ιατρικής εξαρτάται από όλους μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προειδοποιώντας να μην εισακούγονται όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε φόβους ότι ήδη σε περίπου δύο εβδομάδες θα προκύψουν δυσκολίες στα νοσοκομεία και πως στα μέσα Απριλίου μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας, καθώς «ήδη στις 27 Μαρτίου, από το σύνολο των 2.500 κλινών εντατικής θεραπείας μόνον οι 1.071 ήταν ελεύθερες , ενώ από τους 2.500 αναπνευστήρες διαθέσιμοι ήταν πλέον μόνον 908».
Ιαπωνία
Οι αρχές πρόκειται να διευρύνουν το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου των αλλοδαπών στη χώρα μέχρι νεοτέρας και να συμπεριλάβουν σε αυτό τους πολίτες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Νότιας Κορέας και των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Ενδέχεται επίσης να απαγορεύσει τα ταξίδια προς και από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ασάχι.
Ως το απόγευμα της Κυριακής, πάνω από 1.800 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 είχαν φθάσει τους 55.
Αργεντινή
Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε παράταση για 14 ημέρες του υποχρεωτικού περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών ενώ η Αργεντινή παρουσιάζει 20 νεκρούς και 820 ασθενείς. Σημειώνεται πως μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων η αύξηση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης επιβραδύνεται τα τελευταία 24ωρα. Τον περιορισμό των κινήσεων των προσώπων, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 10 ημέρες, τηρεί περίπου το 90% των πολιτών, σημείωσε ο Αλμπέρτο Φερνάντες.
Νότια Κορέα
Αν και η χώρα ήταν πριν λίγες εβδομάδες στην κορυφή των πέντε χωρών με τα περισσότερα κρούσματα η εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού έχει περιοριστεί δραστικά. Οι αρχές κατέγραψαν μόλις 78 νέα κρούσματα ενώ έξι άνθρωποι πέθαναν. Συνολικά προσβλήθηκαν 9.661 και έχασαν τη ζωή τους 158.
Ακτή Ελεφαντοστού
Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκε χθες Κυριακή στην Ακτή Ελεφαντοστού ενώ καταγράφηκαν ακόμη 25 νέα κρούσματα με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 165.
Ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ έκλεισαν όλα τα μακί(λαϊκά εστιατόρια), τα μπαρ και άλλοι χώροι διασκέδασης, καθώς επίσης σχολεία και πανεπιστήμια. Η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της μέχρι νεοτέρας.
Βραζιλία
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου αψήφησε για ακόμη μια φορά τις συστάσεις της ίδιας της κυβέρνησής του για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας , βγαίνοντας να συναντήσει κατοίκους στην πρωτεύουσα Μπραζίλια κι επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα «δεν μπορεί να σταματήσει».
«Αυτό που διαπιστώνω συζητώντας με τον κόσμο είναι πως θέλει να δουλέψει. Αυτό που λέω από την αρχή είναι ας προσέχουμε, οι μεγαλύτεροι από 65 ετών ας μείνουν σπίτι», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος απευθυνόμενος σε πλανόδιο πωλητή, όπως καταγράφει βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter και αποτυπώνει την αγωνία των ανθρώπων πως δεν θα έχον τα προς το ζην. «Ο θάνατος έρχεται, αν το θέλει ο Θεός. Αλλά δεν μπορούμε να κάτσουμε άπρακτοι, φοβόμαστε, διότι αν δεν πεθάνουμε από την αρρώστια, θα πεθάνουμε από την πείνα» φαίνεται να λέει ο άνδρας ενώ ο Μπολσονάρου του απαντά όλο βεβαιότητα «Δεν θα πεθάνεις».
Η χώρα έχει 3.904 καταγεγραμμένα κρούσματα και 101 νεκρούς.