Η άνοια εμφανίζεται ως κάτι περισσότερο από απώλεια μνήμης.
Έχουμε γράψει στο παρελθόν στη HuffPost για το πώς τα πάντα, από τη επίγνωση του χώρου που έχουμε, μέχρι την ταχύτητα βάδισης, την οσμή και την ικανότητα να ανεβαίνουμε τις σκάλες μπορεί να επηρεαστούν από την πάθηση.
Και τώρα ο νευρολόγος δρ Μπιγκ μοιράστηκε πέντε τεστ που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν διάγνωση άνοιας.
Σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο TikTok, ο γιατρός εξήγησε ότι οι απλοί τρόποι για να ελέγξουμε την ύπαρξη άνοιας συμπεριλαμβάνουν σωματικές εργασίες και αντιδράσεις - μια από τις οποίες έχει να κάνει με το περπάτημα.
Ποιες είναι αυτές;
Ο γιατρός αναφέρει ότι ο πρώτος έλεγχος μπορεί να γίνει διαπιστώνοντας εάν ένα άτομο μπορεί ή όχι να σταθεί στο ένα πόδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
Αυτό έχει συνδεθεί με την ηλικία του εγκεφάλου μας σε άλλες μελέτες - χρησιμοποιεί μια εκπληκτική ποσότητα πνευματικής ευκινησίας.
Η αποτυχία να σταθεί κανείς στο ένα πόδι για τουλάχιστον μισό λεπτό σε άτομα με φυσιολογική κινητικότητα μπορεί να «αντανακλά ανεπαίσθητα ελλείμματα στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την ισορροπία και τις κινητικές μας δεξιότητες», εξηγεί ο νευρολόγος.
Η πρώιμη άνοια επίσης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μυρωδιά...
Τρίτον, ένα τεστ στο οποίο ζητάμε από κάποιον να σχεδιάσει ένα ρολόι που δείχνει μια συγκεκριμένη ώρα μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα με την επίγνωση του χώρου, την προσοχή και τον προγραμματισμό, αναφέρει ο γιατρός.
Έπειτα, υπάρχει ένα «τεστ ευχέρειας κατηγορίας», όπου ο δρ Μπιγκ ζητά από τους ασθενείς του να ονομάσουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτό δοκιμάζει τη λεκτική τους ευχέρεια, η απώλεια της οποίας έχει επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας.
Το πέμπτο τεστ λέγεται «τεστ βάδισης διπλής εργασίας», όπου ζητάμε από κάποιον για τον οποίο υπάρχει υποψία άνοιας να περπατήσει ενώ εκτελεί ένα γνωστικό τεστ «όπως να μετράει αντίστροφα».
Η δυσκολία με αυτήν την εργασία μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα με την εκτελεστική λειτουργία, τη μνήμη ή την προσοχή, εξηγεί ο ίδιος.
Κι αν υποψιαστούμε άνοια;
Αυτά τα τεστ δεν αποτελούν επαγγελματική διάγνωση.
Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η άνοια, τόσο καλύτερα τείνουν να είναι τα αποτελέσματα.
Εάν πιστεύουμε ότι εμείς ή κάποιος που μας ενδιαφέρει έχει άνοια, το NHS συμβουλεύει να επισκεφτούμε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.
«Μπορεί να μας προτείνει να πάμε μαζί του/της να δούμε έναν γενικό γιατρό ώστε να μπορέσουμε να τον/την υποστηρίξουμε. Μ′ αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να τους βοηθήσουμε να θυμηθούν όσα έχουν συζητηθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτη επισήμανση είναι ότι το να συζητήσουμε το θέμα με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο μπορεί να είναι δύσκολο, επομένως ας φροντίσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα χαλαρά, σε πνεύμα οικειότητας και χωρίς να βιαζόμαστε.