Γνωρίζουμε, άραγε, ότι τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αλλάξουν σε ένα μικρό βαθμό ανάλογα με την ηλικία μας;
Διαφέρουν επίσης ανάλογα με το φύλο - οι γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης από τους άνδρες, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μετά την εμμηνόπαυση, η οποία προκαλεί την εκτόξευση των επιπέδων ορισμένων ανθρώπων.
Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι οι λιπαρές τροφές, το κάπνισμα και το να μην κάνουμε σωματική άσκηση μπορούν επίσης να θέσουν τα επίπεδα χοληστερόλης μας εκτός του υγιούς εύρους, εγώ τουλάχιστον δεν είχα ιδέα πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να έχει το αλκοόλ στη μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης μας.
Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση για τη χοληστερόλη Heart UK, ο πιο γνωστός «φόρος» του αλκοόλ στο συκώτι μας μπορεί να έχει αντίκτυπο (και) στην καρδιά μας.
Πώς το αλκοόλ επιδρά στη χοληστερόλη μας
Όταν πίνουμε αλκοόλ, αυτό διασπάται στο σώμα μας σε τριγλυκερίδια (ένα είδος λίπους) και χοληστερόλη.
Τα τριγλυκερίδια μπορούν να «εγκατασταθούν» στο συκώτι μας, γεγονός που προκαλεί λιπώδη ηπατική νόσο, επίσης γνωστή ως ηπατική στεάτωση και στεατωτική ηπατική νόσος, ( μια κατάσταση όπου συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο ήπαρ) αν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.
Σε αυτή την περίπτωση, η Heart UK αναφέρει ότι το συκώτι μας παύει να είναι τόσο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό μας όσο θα έπρεπε. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
«Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συνδυασμό υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων και χαμηλής HDL χοληστερόλης (σ.σ. ο λόγος για την «καλή» χοληστερόλη που αποτελεί μία από τις δύο κατηγορίες χοληστερόλης στον οργανισμό μας»), προσθέτουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε υψηλή αρτηριακή πίεση (η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή συνδέεται με προβλήματα υγείας της καρδιάς, όπως η καρδιακή ανακοπή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά εμφανίζει λίγα συμπτώματα).
Η Drinkaware ( μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ως στόχο τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ, βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ) προσθέτει ότι μπορεί ακόμη και να αναπτύξουμε μια κατάσταση που ονομάζεται «Σύνδρομο καρδιάς διακοπών» (γνωστή κι ως κολπικές αρρυθμίες που προκαλούνται από το αλκοόλ), όταν εμφανίζουμε ακανόνιστο καρδιακό παλμό μετά από μια περίοδο «κραιπάλης».
Πόσο αλκοόλ πρέπει να καταναλώνουμε για να αποφύγουμε καρδιακά προβλήματα;
Οι κατευθυντήριες γραμμές των ιατρικών αξιωματούχων έχουν ως εξής: «Για να διατηρήσουμε τους κινδύνους για την υγεία μας από την κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα, είναι ασφαλέστερο να μην πίνουμε πάνω από 14 μονάδες την εβδομάδα σε τακτική βάση».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας
Αλκοολική μονάδα είναι η ποσότητα του αλκοολούχου ποτού που περιέχει 10 γραμμάρια καθαρής αιθιλικής αλκοόλης.
Ενδεικτικά, μια αλκοολική μονάδα περιέχεται σε:
Ενα μικρό ποτήρι κρασί (75 ml)
Ενα ούζο ή μια ρακή (25 ml)
Ενα ουίσκι, βότκα ή τζιν (25 ml)
ΜΙα μπύρα (500 ml 5% έχει δυο αλκοολικές μονάδες)
Εάν ξεπερνάμε αυτά τα όρια, είναι προτιμότερο να διατηρούμε τα επίπεδα της κατανάλωσης αλκοόλ χαμηλά για τρεις ή περισσότερες ημέρες, συμβουλεύουν.
Η Drinkaware προσφέρει ένα τεστ για να διαπιστώσουμε αν η σχέση μας με το αλκοόλ μπορεί να είναι ανθυγιεινή.
Αν ανησυχούμε γι′ αυτό, ας ζητήσουμε βοήθεια - δεν χρειάζεται να διαχειριζόμαστε μόνοι τις όποιες ανησυχίες μας.