Το App Evelity για επιβάτες με αναπηρία και όχι μόνο

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, παρουσιάστηκε ένα καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής βελτίωσης της αστικής κινητικότητας.
Open Image Modal
Στην πράξη, το App λειτουργεί σαν GPS, σχεδιάζοντας τη βέλτιστη διαδρομή εσωτερικού χώρου και παρέχοντας αναλυτικές οδηγίες μετακίνησης σε αυτόν.
ΧÎΡÎΣ ÎÎΡÎÎÎÎÎÎΣCHARIS AKRIVIADIS

Η βελτίωση της προσβασιμότητας όλων των πολιτών και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες, αποτελεί ζητούμενο στην εποχή μας.

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, παρουσιάστηκε στο σταθμό του μετρό Ακρόπολη, η εφαρμογή App Evelity που καθοδηγεί βήμα προς βήμα επιβάτες με αναπηρία και όχι μόνο, συνδράμοντας στην αυτόνομη και ασφαλή μετακίνησή τους στο μετρό.

Το σύστημα Αστικής Κινητικότητας «Evelity» εγκαταστάθηκε πιλοτικά στον σταθμό του μετρό Ακρόπολη και είναι πλέον στη διάθεση κάθε επιβάτη που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε εμπόδιο - ανάπηροι, τουρίστες, παιδιά και έφηβοι που μαθαίνουν να κινούνται ανεξάρτητα, ηλικιωμένοι – και έχει ανάγκη περαιτέρω καθοδήγησης για την κίνησή του σε μεγάλους και σύνθετους κτιριακά χώρους, όπως είναι το Μετρό.

Στην πράξη, το App λειτουργεί σαν GPS, σχεδιάζοντας τη βέλτιστη διαδρομή εσωτερικού χώρου και παρέχοντας αναλυτικές οδηγίες μετακίνησης σε αυτόν. Σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, όπως ένα δίκτυο μετρό, εγκαθίσταται ένα πλέγμα bluetooth συσκευών και ηχητικών φάρων, που επιτρέπει, ειδικότερα στα άτομα με οπτική, ακουστική και κινητική αναπηρία, να ταξιδέψουν ανεξάρτητα, με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό, το App γίνεται βοηθός των επιβατών, που τους συντροφεύει σε όλους τους χώρους του σταθμού. Αξίζει να σημειωθεί, πως η λειτουργία του δεν απαιτεί υπηρεσίες διαδικτύου και χρήση δεδομένων.

Κατά την πιλοτική της λειτουργία στον σταθμό Ακρόπολη, η εφαρμογή θα αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά της στη βελτίωση της εμπειρίας μετακίνησης και προσβασιμότητας. Το Evelity έχει εφαρμοστεί διεθνώς σε δίκτυα Μετρό (Γαλλία, Η.Π.Α.) και σημαντικά και πολύπλοκα κτίρια, ενώ στην Ελλάδα λειτουργεί στα φανάρια της διασταύρωσης κοντά στη σχολή Τυφλών ΚΕΑΤ στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να επεκταθεί η χρήση της εφαρμογής και σε περισσότερες περιοχές και πόλεις, έτσι ώστε να γίνει ένα ευρέως γνωστό εργαλείο για όλους.