Πέρασαν εκατό χρόνια από τότε που η Κοκό Σανέλ καρφίτσωνε πάνω στο σιφόν της φόρεμα μια καμέλια, επαναπροσδιορίζοντας την αντρική μπουτονιέρα, η οποία θεωρούνταν τόσο σημαντικό αξεσουάρ για τον άντρα όσο κι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Εκατό χρόνια μετά, ο οίκος Σανέλ παρουσιάζει την κολεξιόν για φθινόπωρο - χειμώνα και η πασαρέλα «ανθίζει» από καμέλιες, υφασμάτινες αυτή τη φορά, σε 3D μέγεθος. Παλτά, μπλούζες και δερμάτινα τζάκετς στολίστηκαν με τρισδιάστατες λουλουδάτες καρφίτσες, επαναφέροντας ένα ξεχασμένο αξεσουάρ που από αντρικό (Boutonnières) μετατράπηκε σε γυναικείο με την ονομασία κορσάζ (corsage)
Δεν ήταν όμως μόνο ο οίκος Chanel που επανέφερε στο προσκήνιο τα κορσάζ. Ο οίκος Saint Laurent τοποθέτησε πάνω στα πέτα των δερμάτινων σακακιών του υπέροχα υφασμάτινα λουλούδια, κάνοντας την αγορά να παραληρεί και τους εμπόρους να αναζητούν τα πιο ευφάνταστα υφασμάτινα λουλούδια.
Πριν μια εικοσαετία
Η Πατρίτσια Φιλντ (Patricia Field) η Ελληνίδα στιλίστρια, που έγινε γνωστότερη από τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά “Sex and the city”, συνήθιζε την εποχή του μιλένιουμ να καρφιτσώνει λουλούδια, όλων των χρωμάτων και των υλικών, στις μπλούζες και στα φορέματα της πρωταγωνίστριας της σειράς Κάρι Μπράτσο. Τα κορσάζ πήγαιναν κι ερχόντουσαν από το ένα ρούχο στο άλλο, κάνοντας όλο τον χρόνο να μοιάζει με άνοιξη.
Πως να τα φορέσουμε
Στην αγορά υπάρχουν κορσάζ διαφόρων μεγεθών, χρωμάτων και υλικών. Μπορούμε να διαλέξουμε το χρώμα, την ποιότητα, το μέγεθος που μας αρέσει και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Τα καρφιτσώνουμε σε πέτα σακακιών, σε δερμάτινα τζάκετ, σε μπλούζες, σε φορέματα, αλλά και σε καπέλα και τσάντες. Κάποιες πιο τολμηρές μπορούν να τα καρφιτσώσουν και στις μύτες των παπουτσιών τους. Η μόδα θέλει φαντασία και ένα κορσάζ χαρίζει πολλές επιλογές για πειραματισμούς. Ένας άλλος τρόπος είναι να φορέσουμε το κορσάζ στα μαλλιά, πιάνοντας μια ωραία αλογοουρά ή να το δέσουμε στο λαιμό σαν τσόκερ. Στα μαγαζιά υπάρχουν λουλούδια υφασμάτινα και δερμάτινα που κρέμονται από κορδέλες και είναι ιδανικά για να αντικαταστήσουν τις κορδέλες μαλλιών ή τα αξεσουάρ λαιμού.
Για την ιστορία
Όλα ξεκίνησαν από τις αντρικές μπουτονιέρες που λένε πως τα πρώτα δείγματα εντοπίστηκαν στους Αιγύπτιους. Μια μπουτονιέρα πλούσια σε άνθη και φρέσκια δήλωνε πολλά για την οικονομική κατάσταση του άντρα και ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ για τις βραδινές εμφανίσεις και τις επίσημες τελετές. Από την μπουτονιέρα δημιουργήθηκε αργότερα το κορσάζ που προσφερόταν στα κορίτσια από τους συνοδούς τους. Ήταν μια σιωπηλή ένδειξη ότι συνοδεύονται, οπότε σε ένα κάλεσμα δεν επιτρεπόταν να τους ζητήσει κάποιος άλλος άντρας να χορέψουν. Το συγκεκριμένο κορσάζ αποτελούνταν από φρέσκα λουλούδια δεμένα σε μια κορδέλα που την φορούσαν σαν βραχιόλι στο αριστερό τους χέρι. Με τα χρόνια τα κορσάζ των χεριών «μαράθηκαν» και οι χοροί έρχονται και φεύγουν άνευ εμφανών δηλώσεων. Παρ’ όλα αυτά σε κάποια αμερικάνικα σχολεία, παραδοσιακά στο χορό της αποφοίτησης, κάποια αγόρια συνεχίζουν να προσφέρουν κορσάζ στις συνοδούς τους. Σήμερα έχουν ένα λόγο παραπάνω μια και η μόδα τα επαναφέρει προσφέροντας πολλές επιλογές για το πως να τα φορέσουν.