Το διαζύγιο δεν είναι πλέον το μόνο κακό επακόλουθο των διαφορών στο πλαίσιο της γαμήλιας συμβίωσης.
Το να είσαι σε μια σχέση συμβίωσης δεσμευτικού χαρακτήρα έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία και πρόγνωση καρδιακών παθήσεων σε προηγούμενες μελέτες, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το σοβαρό συζυγικό στρες μπορεί να συνδέεται με χειρότερη ανάρρωση μετά από καρδιακή προσβολή.
Ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ συνέκριναν περισσότερους από 1.500 ενήλικες σε φάση ανάκαμψης ένα χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή, από τους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν μόνοι τους για το άγχος που αντιμετωπίζουν στο γάμο τους.
Οι επιπτώσεις της συζυγικής διαμάχης ήταν πιο εμφανείς στις γυναίκες, το 40% των οποίων ανέφερε ότι αισθάνεται έντονο άγχος εξαιτίας τους, σε σύγκριση με το 30% των ανδρών.
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν σοβαρό στρες κατά την διάρκεια του γάμου παρουσίασαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε αιτία. Πιο συγκεκριμένα, όσοι ανέφεραν έντονο συζυγικό στρες είχαν επίσης 67% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πόνους στο στήθος από εκείνους που δεν το έκαναν.
Σε μια άλλη πτυχή της αξιολόγησης, όσοι ανέφεραν έντονο στρες στο πλαίσιο της συζυγικής συμβίωσης σημείωσαν 1,6 μονάδες χαμηλότερα σε μετρήσεις που είχαν να κάνουν με τη σωματική υγεία και 2,6 μονάδες χαμηλότερα σε μετρήσεις που είχαν να κάνουν με την ψυχική υγεία, κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα 12 βαθμών. Και οι καρδιοπαθείς με το μεγαλύτερο άγχος είχαν 8 «εις βάρος» της συνολικής ποιότητας ζωής.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα θα κοινοποιηθούν σε μια δια ζώσης παρουσίαση κατά τη διάρκεια των Επιστημονικών Συνεδριών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2022, που θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία αλλά και ψηφιακά στο Σικάγο από τις 5 Νοεμβρίουα έως τις 7 Νοεμβρίου 2022.
«Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να έχουν επίγνωση των προσωπικών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιακή ανάκαμψη και να εστιάζουν στην καθοδήγηση των ασθενών ώστε να τους βοηθήσουν στη διαχείριση και τη μείωση των επιπέδων άγχους τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Σεντζιίγκ Ζχου.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι το άγχος που βιώνεται στην καθημερινή ζωή κάποιου, όπως το συζυγικό στρες, μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωση των νεαρών ενηλίκων μετά από καρδιακή προσβολή», συνέχισε ο ίδιος. «Ωστόσο, πρόσθετοι στρεσογόνοι παράγοντες πέρα από το συζυγικό στρες, όπως η οικονομική πίεση ή το εργασιακό άγχος, μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάρρωση των νεαρών ενηλίκων και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των παραγόντων απαιτεί περαιτέρω έρευνα».
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κατ′ εκτίμηση 605.000 νέα καρδιακά επεισόδια και 200.000 επαναλαμβανόμενα επεισόδια να αναφέρονται σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο.