Το χωριό που όλοι κυκλοφορούν ξυπόλητοι υπό τον φόβο μιας κατάρας

Μια παράδοση δεκαετιών.
Open Image Modal
Rupak De Chowdhuri / Reuters

Σε μια χώρα που οι περισσότεροι βγάζουν τα παπούτσια τους όταν μπαίνουν σε ένα σπίτι -από ευγένεια και για θέμα υγιεινής- ένα χωριό το πήγε σε άλλο επίπεδο.  

Το Ανταμαν είναι ένα χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα από το Τσενάι στην Ινδία. Και όλοι οι κάτοικοι κυκλοφορούν ξυπόλητοι. Βγάζουν τα παπούτσια τους με το που θα φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο δέντρο, που σηματοδοτεί την είσοδο στο χωριό και μετά κυκλοφορούν με τα παπούτσια στα χέρια. 

Όπως μεταδίδει το BBC, αυτό γίνεται για να τιμήσουν την θεά τους Μαθιαλάμα, που προστατεύει το χωριό. Δεν έχει επιβληθεί σε κανέναν αυτή η πρακτική. Περισσότερο, οι κάτοικοι αισθάνονται ότι έτσι δείχνουν τον σεβασμό τους στη θεά. 

Και μπορεί τώρα να αποτελεί ένδειξη σεβασμού, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η πρακτική ξεκίνησε από φόβο. Για την ακρίβεια από μια κατάρα που έχει πέσει στο χωριό. Ο θρύλος λέει ότι ένας περίεργος πυρετός χτυπάει όποιον δεν ακολουθεί του κανόνες, οι οποίοι είναι να βγάζεις τα παπούτσια σου όταν μπαίνεις στο χωριό και να συνεχίζεις ξυπόλητος. 

Το πως ξεκίνησε αυτός ο θρύλος θα το αποκαλύψει στο BBC ο άτυπος ιστορικός του χωριού, ο 62χρονος Λακσμάναν Βεραμπάντρα.  

Πριν από 70 χρόνια περίπου οι κάτοικοι έφτιαξαν το πρώτο άγαλμα της θεάς, κάτω από ένα δέντρο στα περίχωρα του χωριού (είναι το σημείο από το οποίο τα παπούτσια πρέπει να βγαίνουν). Όσο γινόταν η τελετή και οι πιστοί έβαζαν χρυσαφικά στη θεά, ένας νεαρός άντρας προσπέρασε το άγαλμα φορώντας τα παπούτσια του. Δεν είναι σαφές εάν ο συγκεκριμένος άντρας έκανε αυτή την κίνηση για να απαξιώσει το μυστήριο που γινόταν, αλλά ο θρύλος λέει ότι σκόνταψε και έπεσε λίγο πιο κάτω. Το ίδιο βράδυ, ανέβασε έναν μυστηριώδη πυρετό και χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να γίνει πάλι καλά.

«Από τότε, οι κάτοικοι στο χωριό δεν φορούν κανένα είδος υποδημάτων», λέει ο Βεραμπάντρα. «Έχει γίνει τρόπος ζωής».