Το χρονικό και τα ερωτήματα για την πτώση του Mirage 2000-5 στη Σκύρο

Το χρονικό και τα ερωτήματα για την πτώση του Mirage 2000-5 στη Σκύρο
|
Open Image Modal
ARIS MESSINIS via Getty Images

Τον θάνατο του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, θρηνεί η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία, μετά την πτώση του Mirage 2000-5 το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκύρου. Το μαχητικό αεροσκάφος βρισκόταν σε επιχειρησιακή αποστολή αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ήδη συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση των αιτιών και των ακριβών συνθηκών του δυστυχήματος. Η ΗuffPost Greece συγκέντρωσε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το χρονικό, τα ανοιχτά ερωτήματα και τις αντιδράσεις μετά την συντριβή του αεροσκάφους. 

Ποιος ήταν ο πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος που σκοτώθηκε εν ώρα καθηκόντος

Χαρακτηρίζεται έμπειρος πιλότος, με 960 ώρες πτήσης. Γεννημένος το 1984, ο 34χρονος ανήκε στην ομάδα των χειριστών της 331 μοίρας Θησέας που πραγματοποιούν πτήσεις με Mirage 2000-5. Οι «φρουροί του Αιγαίου» της 114 πτέρυγας μάχης στην οποία άνηκε ο σμηναγός, βρίσκονται καθημερινά σε επιφυλακή, σε κατάσταση ετοιμότητα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι για να αντιμετωπίσουν την όποια απειλή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο ίδιος μιλούσε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κάμερα της εκπομπής της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη» για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του επαγγέλματος. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για οτιδήποτε», λέει στο βίντεο που ακολουθεί. 

 Καταγόταν από το Μορφοβούνι του δήμου Πλαστήρα, στην Καρδίτσα. Ήταν σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν του έλειπε ποτέ το χαμόγελο, σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τον διέκρινε σε κάθε του πράξη, σε κάθε ενέργειά του.

Απαρηγόρητοι οι γονείς και ο αδελφός του 34χρονου κυβερνήτη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το παιδί τους δεν βρίσκεται στη ζωή.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που διακρινόταν για την αγάπη του για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.

«Ήταν επιμελέστατος ως μαθητής με μεγάλο πάθος για τη ζωή και τη δουλειά του, ο Γιώργος» τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Τσιαντής. «Είναι για μας ένας σύγχρονος ήρωας που θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα και είμαστε πολύ περήφανοι γι′ αυτόν» σημειώνει ο κ. Τσιαντής.

Πώς ακριβώς εξελίχθηκε το χρονικό της συντριβής και ποιες καιρικές συνθήκες επικρατούσαν στην περιοχή

Όλα ξεκίνησαν στις 12.15 το μεσημέρι, όταν το Mirage 2000-5 του Γιώργου Μπαλταδώρου χάθηκε από τα ραντάρ, 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Σύμφωνα με το ΓΕΣ ήταν σε «επιχειρησιακή αποστολή».

Ακολούθησαν τα εξής: 

  • Το αεροσκάφος χάθηκε πέντε λεπτά πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο. 

  • Το μαχητικό και το ζευγάρι του βρίσκονταν σε κατάσταση επιφυλακής από την 331 Μοίρα Παντός Καιρού και ήταν στην Σκύρο από την περασμένη Τετάρτη.

  • Τα δύο μαχητικά κλήθηκαν να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν το FIR Αθηνών.

  • Τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν και τα ελληνικά M2000-5 επέστρεφαν στη Σκύρο.

  • Τότε ο χειριστής του δεύτερου αεροσκάφους ενημέρωσε πως είχε χάσει επαφή με το ζευγάρι του.

  • Το μαχητικό που κατέπεσε ήταν το «νούμερο 1» της ομάδας των δύο αεροσκαφών, δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού.

  • Στην περιοχή φέρεται να επικρατούσαν κακές συνθήκες νέφωσης και χαμηλής ορατότητας, ενώ ο χειριστής που αεροσκάφους χαρακτηρίζεται έμπειρος, με 960 ώρες πτήσης.

  • Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες στην θαλάσσια περιοχή που χάθηκε το στίγμα του Μ-2000 από τη φρεγάτα «Ψαρά», ενώ από αέρος έρευνες πραγματοποιούσαν ελικόπτερα Super Puma και Sikorsky, αναζητώντας τον πιλότο.

  • Στις 3.30 το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενημερώνει μέσω twitter ότι ο πιλότος είναι νεκρός, γράφοντας: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας». Ο τρόπος που έγινε η ανακοίνωση, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.  

  • Στις 17.10 η Πολεμική Αεροπορία ανακοινώνει το όνομα του πιλότου. Πρόκειται για τον σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο, γεννημένο το 1984. Πατέρας δύο παιδιών και σύζυγος.

  • Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν εμπλέκεται η Τουρκία στο περιστατικό με την πτώση του αεροσκάφους αφού δεν υπήρχε παρουσία τουρκικών μαχητικών στην περιοχή.

Πώς αντέδρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

 Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά της για το τραγικό συμβάν, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την σύζυγο του αδικοχαμένου σμηναγού, Μαρία και τον πατέρα του, Απόστολο Μπαλταδώρο, τονίζοντας ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα τους.

Τι είπαν σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρας - Γιλντιρίμ

Εκτός από τις αναφορές στα τουρκιά μέσα, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός,  Μπιναλί Γιλντιρίμ, επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση γραφείου τύπου του πρωθυπουργού -στη διπλωματική γλώσσα πάντα- οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ «συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον». Σε αυτό το τηλεφώνημα ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας. Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν.