Το COP25 έφυγε από τη Χιλή. Θα πάει Ισπανία, Γερμανία ή Ελλάδα;

Η ελληνική κυβέρνηση να προσπαθήσει να διεκδικήσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου COP25 εδώ στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Στις 24 Οκτωβρίου 2019 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο με τίτλο «Γιατί όχι το συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα;».

Το άρθρο αναφερόταν στο προγραμματισμένο παγκόσμιο συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) το οποίο θα ξεκινούσε στο Σαντιάγο της Χιλής στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Στο άρθρο είχε αναφερθεί το γεγονός ότι η κοινωνική αναταραχή στη Χιλή, σε συνδυασμό με τις συνήθεις διαδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος από διάφορες ακτιβιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια των εργασιών του COP25, ίσως θέσουν σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του συνεδρίου COP25. Επίσης αναφέρθηκε η πληροφορία ότι εξαιτίας των κοινωνικών αναταραχών, οι οποίες ακόμη και σήμερα υφίστανται, υπήρχε ήδη η σκέψη η οποία διακινούταν ως τέτοια και μόνο σε επιστημονικούς κύκλους συγκεκριμένης ευρωπαϊκής χώρας να πραγματοποιηθεί εκεί το συνέδριο αντί για τη Χιλή. 

Η σκέψη δηλαδή που υπήρχε στους εν λόγω επιστημονικούς κύκλους ήταν να προταθεί η δική τους χώρα ως εναλλακτική λύση. Στο άρθρο κατατάθηκε δημοσίως η πρόταση να σκεφθεί η ελληνική κυβέρνηση σοβαρά την πιθανότητα να εκφράσει ανοικτά στον ΟΗΕ την πρόθεσή της σε περίπτωση που τεθεί εν κινδύνω, για λόγους ασφάλειας, η πραγματοποίηση του COP25 στη Χιλή τότε να υπάρχει κατατεθειμένη ως εναλλακτική λύση να πραγματοποιηθεί το COP25 στην Ελλάδα, γιατί όχι στην Κρήτη;

Τι απέγινε τελικώς;

Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε επισήμως την ακύρωση του συνεδρίου για λόγους ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ επί του παρόντος δεν είναι σαφές εάν μια άλλη χώρα θα επιχειρήσει να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ αναζητείται ήδη κάποια εναλλακτική χώρα για τη διεξαγωγή του COP25.

Ενδιαφέρον για τη φιλοξενία της COP25 έχουν ήδη δείξει η Ισπανία και η Γερμανία. Στο σημείο αυτό να επισημανθεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του COP25 αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα διεξαγωγής του συνεδρίου περίπου 25-30 χιλιάδες επισκέπτες.

Μία διεθνής διάσκεψη, όπως η COP25, δεν παύει να έχει τα αντίστοιχα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα η οποία τη φιλοξενεί (Soft Power). Παραδείγματος χάριν, για όσους ίσως δεν το γνωρίζουν, υφίσταται παγκόσμιος δείκτης κατάταξης χωρών ο οποίος κατατάσσει τις χώρες αναλόγως με τον αριθμό συμμετεχόντων σε συνέδρια τα οποία πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα. Σύμφωνα λοιπόν με την κατάταξη του 2018 η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση παγκοσμίως με 166 παγκόσμια συνέδρια σε σύνολο 12.951 παγκόσμιων συνεδρίων που διεξήχθησαν σε 117 χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η στην Ευρώπη. Συνολικά σε όλη την Ευρώπη το 2018 πραγματοποιήθηκαν 6.798 συνέδρια. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 90 παγκόσμια συνέδρια.Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 29 παγκόσμια συνέδρια ενώ στο Ηράκλειο 11. Παρομοίως υφίσταται παγκόσμιος δείκτης κατάταξης χωρών αναλόγως με την Ήπια Ισχύ (Soft Power) που αυτές διαθέτουν. H Ελλάδα στον Δείκτη Soft Power-30 για το έτος 2018 κατετάγη στην 23η θέση παγκοσμίως.

Προσωπικά επανέρχομαι λοιπόν επιμόνως και ξανακαταθέτω δημοσίως την πρότασή μου: η ελληνική κυβέρνηση να προσπαθήσει να διεκδικήσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου COP25 εδώ στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη. Οι κινήσεις πρέπει να είναι τάχιστες. Ας μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία. Μικροπολιτικά συμφέροντα και προσωπικές ατζέντες δεν χωρούν σε τέτοια θέματα. Τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι τόσο οικονομικά (τουρισμός), όσο και γεωπολιτικά (Ήπια Ισχύς). Δεν θα ήταν κακή ιδέα επίσης η ελληνική κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία και να προτείνει τη μόνιμη διεξαγωγή των συνεδρίων COP του ΟΗΕ στην Κρήτη. Γιατί όχι;

Μπορεί για ορισμένους/ες να ακούγεται λίγο παράξενη η πρόταση αυτή, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον ο οποίος έχει κατηγορηθεί ακόμη και ως «αρνητής» της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά κανείς δεν πρέπει να φορά παρωπίδες ειδικά όταν πρόκειται για το εθνικό συμφέρον. Όλες/όλοι οφείλουν να κοιτούν τη μεγάλη εικόνα: πάνω απ’ όλα η Ελλάδα.