Το δύσκολο στοίχημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μετά την καραντίνα

Επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα βουνό υποχρεώσεις και άδειο ταμείο.
Open Image Modal
sesame via Getty Images

Το σχέδιο αντιμετώπισης των τεράστιων αναγκών που θα δημιουργήσει η επόμενη μέρα από την άρση αναστολής δραστηριότητας των επιχειρήσεων εξετάζουν στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το στοίχημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών, αλλά και της αδυναμίας να υπολογιστούν στο σύνολο τους οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομίας.

Στόχος είναι να δοθεί στήριξη στις επιχειρήσεις οι οποίες μετά την καραντίνα και την αναστολή λειτουργία τους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα βουνό υποχρεώσεις και άδειο ταμείο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το αμέσως προσεχές διάστημα, σε συνεργασία με τις τράπεζες, να ξεκινήσει προς τις επιχειρήσεις η χορήγηση των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έχει σαν σκοπό να δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον τις πρώτες υποχρεώσεις τους.

Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα παραχωρηθούν με αυτά τα δάνεια ξεπερνά το 1δισ ευρώ. Ωστόσο, οι διαδικασίες και τα επιπλέον εργαλεία παραμένουν ανοιχτές καθώς τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα κάθε μέρα εξετάζουν τα δεδομένα προκειμένου να διατεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια στην αγορά. Παράλληλα, αναμένεται το επόμενο διάστημα να «τρέξουν» δάνεια  μέσω χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διαθέτει περίπου 2 δις. ευρώ με στόχο να χορηγηθούν δάνεια 7 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2020. Το 50% αυτών των δανειων θα κατευθυνθεί σε μεσαίες και το 50% σε μεγάλες, μη προβληματικές επιχειρήσεις.

 

Γραμμές χρηματοδότησης 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου όλα τα διαθέσιμα κονδύλια να διατεθούν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και ταυτόχρονα το ύψος των δανείων να είναι τέτοιο που να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

Ήδη η κυβέρνηση αξιοποιεί διαθέσιμα κονδύλια από το ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επιδόματα των 800 ευρώ που έδωσε σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Τα κονδύλια αυτά μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 3,5 δισ ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό που δεν θα διατεθεί στην πληρωμή επιδομάτων, θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες δράσεις για την στήριξη της οικονομίας. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση περιμένει και το «πράσινο φως» των Θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης,  για την εκταμίευση των 640 εκ. ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα σημαντικά για την στήριξη της εργασίας θα είναι το κονδύλι που αναμένεται να εκταμιευθεί από το πρόγραμμα «SURE» το οποίο σχεδιάζει η Κομισιόν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το κονδύλι αναμένεται να φτάσει το 1,4δισ ευρώ και στην ουσία θα επιτρέψει στη χώρα να μετέχει σε μέρος ή ακόμα και στο σύνολο της καταβολής του μισθού των εργαζομένων προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.