Το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας εξετάζει η κυβέρνηση. Ποιοι τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά

Πότε αναμένεται να φέρει τη συζήτηση στη Βουλή
Open Image Modal
SOOC

Να διαχωρίσει το ρόλο του Κράτους από αυτόν της Εκκλησίας φέρεται να μελετά η κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε άρθρο της Καθημερινήςο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα ανοίξει τη συζήτηση μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος τον επόμενο μήνα.

Επισήμως, ως νομικό κείμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας στήριξαν πρόσφατα μέσα από δηλώσεις τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος διαχωρίζει έτσι τη θέση του από αυτή του κόμματός του.

«Πρέπει να τεθεί κατά τη γνώμη μου το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα. Οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές, και το κράτος και η Εκκλησία έχει να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο, στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην ορθόδοξη ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ίδιο κανάλι, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε επίσης στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως «ο εν λόγω διαχωρισμός είναι αναγκαίος γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ»

«Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησιάς είναι σημαντικότερες από το όνομα των Σκοπίων» πρόσθεσε σημειώνοντας πάντως ότι μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός με τη συμφωνία της Εκκλησίας.

Ο Τέρενς Κουίκ είπε πως είναι υπέρ του διαχωρισμού λέγοντας ότι θα δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, όπου αναμένεται ζωηρή συζήτηση όπως είπε, για να περάσουν οι απόψεις του.

Νωρίτερα βέβαια ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης ξεκαθάρισε πως οι θέσεις του κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι γνωστές και σταθερές, ωστόσο η προσπάθεια για απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή από τους ίδιους.

«Πρέπει να έχουμε αίσθηση ποια είναι η πίστη, η πεποίθηση και η επιθυμία του ελληνικού λαού. Θα υπερασπιστούμε τη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω προσπάθεια απομόνωσής της» προσθέτει στη δήλωση του ο κ. Τοσουνίδης, καταλήγοντας «τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Όπως και να ’χει, η εν λόγω συζήτηση αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις και κλίμα διχασμού στη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές ταχθεί κατά του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ.