Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φωτογραφίζει τον πιο μακρινό γνωστό γαλαξία

Οι δύο γαλαξίες, οι οποίοι χρονολογούνται μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, ονομάζονται JADES-GS-z14-0 και JADES-GS-z14-1.
Open Image Modal
Ο γαλαξίας JADES-GS-z14-0 είναι πολύ φωτεινότερος από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πρώτα αστέρια ήταν είτε πιο φωτεινά είτε σχηματίστηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Χ/Nasa

Μια ομάδα αστρονόμων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε δύο από τους πιο μακρινούς γαλαξίες (και συνεπώς τους αρχαιότερους) στο σύμπαν μέχρι στιγμής, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Ενδιαφέρον είναι ότι ο ένας από αυτούς είναι ασυνήθιστα φωτεινός και μεγάλος, λένε οι επιστήμονες.

Ο γαλαξίας, που ονομάζεται JADES-GS-z14-0, αποκαλύπτεται όπως ήταν μόλις 290 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Bing Bang), στην αυγή του σύμπαντος. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ του τηλεσκοπίου ήταν ένας γαλαξίας που εθεάθη 325 εκατ. χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη, η οποία συνέβη πριν από σχεδόν 14 δισ. χρόνια.

Ο γαλαξίας JADES-GS-z14-0, είναι πολύ φωτεινότερος από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρώτη γενιά αστεριών ήταν είτε πιο φωτεινή είτε σχηματίστηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υποστήριζαν οι συμβατικές κοσμολογικές θεωρίες.

«Το σύμπαν σε αυτά τα πρώιμα στάδια ήταν διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα», δήλωσε ο Δρ Francesco D’Eugenio, του Πανεπιστημίου του Cambridge, μέλος της ομάδας πίσω από την ανακάλυψη. 

«Το μέγεθος του γαλαξία αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του φωτός παράγεται από μεγάλο αριθμό νεαρών αστέρων και όχι από υλικό που πέφτει πάνω σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία, η οποία θα φαινόταν πολύ μικρότερη», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης Daniel Eisenstein.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι γαλαξίες ήταν σε θέση να σχηματιστούν σχετικά γρήγορα στα πρώτα χρόνια του σύμπαντος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ο JADES-GS-z14-0 γίνεται τώρα το αρχέτυπο αυτού του φαινομένου», δήλωσε σε δήλωσή του ο καθηγητής αστροφυσικής της Scuola Normale Superiore Pisa και ένας από τους κύριους συγγραφείς, Stefano Carniani. «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το σύμπαν μπορεί να δημιουργήσει έναν τέτοιο γαλαξία σε μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια».

 

 

Η ομάδα των αστρονόμων ανυπομονεί να χρησιμοποιήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να κοιτάξει ακόμα πιο βαθιά στα πρώτα χρόνια του σύμπαντος. Μόλις πρόσφατα, μια άλλη ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο για να βρει ένα τρίο γαλαξιών-μωρών που γεννήθηκαν από ένα πυκνό νέφος υδρογόνου.

Η πρώιμη φάση του σύμπαντος που εξέτασαν αυτοί οι αστρονόμοι χαρακτηρίζεται από πυκνά νέφη αερίου που καταρρέουν κάτω από τη δική τους βαρύτητα και γίνονται αρκετά θερμά ώστε να ξεκινήσει η πυρηνική σύντηξη, αποτελώντας τα πρώτα αστέρια.