Το δίλημμα του φυλακισμένου και οι εκλογές της 25 Ιουνίου 2023

Σκέψεις και προβληματισμοί πριν από την κάλπη.
Open Image Modal
sesame via Getty Images

Σε πρώτη ανάγνωση, η παραπάνω πρόταση παραπέμπει σε κάποιον ήδη φυλακισμένο που αφού η 21 Μάη δεν έβγαλε κυβέρνηση, ως σκεπτόμενο λογικό άτομο, σκέπτεται το συμφέρον του και ψάχνει ποιο κόμμα να ψηφίσει. Από τα στατιστικά αποτελέσματα των πρώτων εκλογών, πιθανόν να ανήκει στο 80% των φυλακισμένων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα τα δεδομένα άλλαξαν. Δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι φυλακισμένο άτομο για να  προβληματίζει η πρόταση. Μπορεί να είναι ψηφοφόρος της ΝΔ ή άλλου κόμματος, αλλά όχι οπαδός τους και να προβληματίζεται στο δίλημμα που έχει τεθεί στον προεκλογικό αγώνα όλων των κομμάτων: 

1. Να ψηφίσω ΝΔ, αλλά αν βγει παντοδύναμη κι αρχίσει την αλαζονεία και την έπαρση τί κάνω;

 

2.  Να ψηφίσω άλλο κόμμα, αφού είναι φανερό ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές;

 

3. Κι αν δεν τις κερδίσει η ΝΔ θα τρέχω πάλι να ψηφίσω διότι προέκυψε ακυβερνησία;

Αν αποδεχτούμε αυτά τα ερωτήματα, τότε πράγματι είμαστε σαν φυλακισμένοι οπότε έχει σχέση ο τίτλος με την πραγματικότητα.

Τα ερωτήματα είναι λογικά και τίποτα δεν αποκλείεται· στα παλιά τα χρόνια που η έγκυος δεν ήξερε το φύλο του παιδιού που κυοφορούσε, ήταν το παράδειγμα ενός αριστερού πολιτικού: “Η κάλπη είναι σαν τη γκαστρωμένη γυναίκα, δεν ξέρει τί παιδί θα βγάλει”. 

Στα μαθηματικά και ειδικά στη θεωρία Παιγνίων το “Το δίλημμα του φυλακισμένου” κατέχει δεσπόζουσα θέση. Μάλλον από εκεί ξεκινάει και στη Βικιπαίδεια  έχει  ως εξής: 

Δύο άτομα συλλαμβάνονται από την αστυνομία σαν ύποπτοι διάπραξης κάποιων εγκλημάτων. Η αστυνομία δεν έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να τους κατηγορήσει, οπότε τους βάζει σε χωριστά δωμάτια, εμποδίζοντάς τους να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία. Ο εισαγγελέας επισκέπτεται και τους δύο, τον καθένα χωριστά, και κάνει στον καθένα την εξής πρόταση:

  • Αν καταθέσει εναντίον του άλλου (και ο άλλος δεν μιλήσει) τότε η συνεργασία με τη δικαιοσύνη αμείβεται με άμεση απελευθέρωση, ενώ ο «άλλος» θα τιμωρηθεί με 12 χρόνια.
  • Αν δε μιλήσει ούτε αυτός ούτε ο άλλος θα τιμωρηθούν και οι δύο με 1 χρόνο φυλακή για ήσσονος σημασίας αδικήματα για τα οποία η αστυνομία έχει αποδείξεις.
  • Αν καρφώσουν και οι δύο ο ένας τον άλλον τότε θα τιμωρηθούν με 4 χρόνια ο καθένας.

Ποια είναι η αναμενόμενη ορθολογικά «βέλτιστη» στάση του καθενός απ’ τους κρατούμενους;  Ρωτάει η θεωρία παιγνίων. 

Θυμίζουμε ότι «ορθολογισμός» για τους ειδικούς αυτού του μοντέλου είναι να κοιτάει ο καθένας το συμφέρον του, δηλαδή είτε το μέγιστο όφελος είτε την μικρότερη ζημιά του, λαμβάνοντας υπόψη του ότι και ο άλλος (ο «αντίπαλος»…) θα κάνει το ίδιο. Πρόκειται για υπόθεση της ανάλυσης που αποδίδεται με τον όρο ”κοινή γνώση” (της ορθολογικότητας). 

Συνεχίζει η  Βικιπαίδεια την περαιτέρω ανάλυση, αλλά εμείς θα γυρίσουμε στη δική μας ανάλυση και θα απαντήσουμε στα προεκλογικά ερωτήματα, αφού δεν είμαστε “δεδομένοι” κανενός κόμματος, ούτε ξέρουμε τί θα βγάλει η κάλπη στις 25/6.

1. Να ψηφίσω ΝΔ, αλλά αν βγει παντοδύναμη κι αρχίσει την αλαζονεία και την έπαρση τί κάνω;

Πρέπει να βγει παντοδύναμη, όχι επειδή φοβάμαι  την αλαζονεία και την έπαρση, αλλά επειδή έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να την αποσταθεροποιήσουν και επιπλέον πρέπει να εισηγηθεί και αλλαγή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος. Π.χ Η “ανεξάρτητη”  δικαιοσύνη να γίνει πραγματικότητα. 

Η μέχρι τώρα πορεία της μας έδειξε ότι δεν ρέπει προς  την αλαζονεία και την έπαρση, αλλά και αν το κάνει , αυτή θα χάσει. Ήδη το εκλογικό σώμα είπε στο πολιτικό σύστημα  “τέρμα τα μαντριά· σήμερα ψηφίζω εσένα αύριο τον αντίπαλό σου”.  Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν  κατάλαβε πόσο αλαζόνας έδειξε στην 8ετία του(κυβέρνηση και αντιπολίτευση). Μερικά παραδείγματα:

Α)  “Εσείς μπορείτε να βολευτείτε με διάφορα απολειφάδια της πολιτικής ζωής που πέρασαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ  …” ο ίδιος ο πθ Τσίπρας μέσα στη Βουλή για κάποιον που από την αριστερά πήγε στη ΝΔ.

Δηλαδή επιτρέπεται η κίνηση πολιτικών προσώπων από τα  δεξιά προς τα αριστερά (Κανέλλη από ΕΡΕ στο ΚΚΕ, Αντώναρος, Τζουμάκας,  κ.λπ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ), αλλά όχι το αντίθετο. Η αριστερή ιδεολογία είναι σαν τη θερμότητα, που ρέει από τα  θερμά προς τα ψυχρά σώματα. Το αντίθετο απαγορεύεται. 

Β) Όταν ο Νιόνιος τραγουδούσε “τη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί / θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή…” ήταν  προοδευτικός, αριστερός, δικός τους άνθρωπος και από τη στιγμή που εξέφρασε την άποψη “«Εγώ ελπίζω σε μια αυτοδυναμία της Ν.Δ.», έγινε «... θεραπαινίδα του Μητσοτακεικου!!! … λίγος, διεφθαρμένος, επαρχιώτης,  εγωπαθής και χαλασμένος !”, σύμφωνα με τον κ.Πολάκη.

Γ)  Η συμφωνία των Πρεσπών αποκλειστικά δική του υπόθεση χωρίς την παραμικρή συνηγορία από την υπόλοιπη βουλή.

Δ) Η ψήφιση της Απλής Αναλογικής ως εκλογικού Νόμου· “ Στρατηγικό λάθος και η επιλογή της απλής αναλογικής”. (Η Όλγα Γεροβασίλη  στο Live News   25 Μαΐου 2023)  παραδέχεται τώρα μετά το στραπάτσο της 21ης Μάη.

Ούτε το ΚΚΕ  κάθισε να συζητήσει την ψήφισή της. Στην επίμαχη ψηφοφορία ψήφισε “Παρών” το ΚΚΕ. Με ποιους θα συνεργαζόταν μετά τις εκλογές;  Αλλά υπάρχει καλύτερο παράδειγμα έπαρσης από το επόμενο;.

Ε) Θα καταργήσω τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο· θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές· ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται με τίποτα, απλά καταργείται. (Αυτά δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, διότι η πράξη του άλλα δίδαξε στους πολίτες.

2.  Να ψηφίσω άλλο κόμμα, αφού είναι φανερό ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Α) Από πού είναι φανερό ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές αν δεν την ψηφίσω; Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι άλλοι που την ψήφισαν στις 21 του Μάη θα την ψηφίσουν και στις 25 Ιουνίου ή θα σκεφθούν όπως ορίζει η 2 επιλογή;

Β) Ποιο άλλο κόμμα να ψηφίσω και γιατί; Κανένα κόμμα, εκτός της ΝΔ, δεν είναι κοντά στην αυτοδυναμία ώστε να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση. Με 20 μονάδες διαφορά από το 2ο κόμμα δε το λες και υποψήφιο για κυβέρνηση!

Γ) Υπάρχει μικρό κόμμα που αξίζει την προσοχή μου, την ψήφο μου; 

Την  “Πλεύση Ελευθερίας” , το “Μέρα 25”, “Ελληνική λύση”, “ΚΚΕ”   τα ξέρω, δεν  ταιριάζουν στη φιλοσοφία μου και πάμε στο νέο κόμμα,  “Νίκη”, ενός θεολόγου. Επιλογή του Θεανθρώπου κι αυτός -εκτός από  τον Βελόπουλο που κατέχει τις προσωπικές επιστολές Του, ή άλλου μεσσία; Δεν γνωρίζω δεν απαντώ, η συνέχεια θα δείξει αλλά θα μείνω μακρυά του για τους εξής λόγους:

γ1) Απευθύνεται σε συγκεκριμένο ακροατήριο κι όχι σ’ όλους τους Έλληνες.

γ2)  Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, κάποιος ρώτησε έναν υποψήφιο της Νίκης, “ποιος χρηματοδοτεί το κόμμα” και απάντηση δεν πήρε. Μεταγενέστερα είπε ότι  συνδράμουν τα μέλη του. Κόβει αποδείξεις για τη συνδρομή;

γ3) Με διακατέχει μια προσωπική πικρή εμπειρία από θεολόγο σε νυκτερινό Λύκειο των Αθηνών, όπου ο θεολόγος απαίτησε και τιμωρήθηκαν με 4ήμερη αποβολή δυο εργαζόμενοι μαθητές της Γ’ τάξης επειδή δεν πρόσεχαν το μάθημα του!!.  Η  επίσημη ανακοίνωση ήταν  “διότι παρηνόχλουν” το μάθημα.

Ας κάνει λίγη προθέρμανση η “Νίκη” εκτός βουλής, να γνωριστούμε καλύτερα κι εδώ είμαστε πάλι. Αν βιάζεται να μας σώσει(;) εγώ δεν βιάζομαι να  εμπιστευθώ τη σωτηρία σε θεολόγο.

3. Κι αν δεν τις κερδίσει η ΝΔ θα τρέχω πάλι να ψηφίσω διότι προέκυψε ακυβερνησία;

Προφανώς ναι, διότι: όταν ακούς τον αρχηγό κόμματος να ομνύει ότι “δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα κι αν στις 26 Ιουνίου έχει 148 ή 149 έδρες” (ΣΚΑΪ 25.05.2023 ) δεν έχεις άλλη επιλογή από το να βγεις στους δρόμους και να φωνάζεις υπέρ της ΝΔ.

Αυτός ο αρχηγός, λοιπόν, έχει από τώρα μαντρωμένους τους βουλευτές που θα βγάλει στις 25 Ιουνίου και δεν πρόκειται να επιτρέψει “λιποταξία”. 

Αν, ό μή γένοιτο, επαληθευτεί αυτό το ακραίο σενάριο, ποιος εγγυάται στον αρχηγό ότι  όλοι οι βουλευτές του θα υπακούσουν στην άρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ; αποκλείεται κάποιοι  από αυτούς να “αυτομολήσουν” στην ΝΔ προκειμένου να σωθεί η χώρα; 

Το ρίσκο που θα πάρουν αυτοί οι βουλευτές, μας επαναφέρει το δίλημμα του φυλακισμένου.

Διά ταύτα:

Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα ανωτέρω και συνεκτιμώντας την εικόνα του αρχηγού της ΝΔ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (όποιος θέλει ας κάνει μια σύγκριση της συνάντησης του κ. Τσίπρα με Κλίντον και της παρουσίας του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ) και θα δει σε ποιον πρέπει να εμπιστευθεί την τύχη του και της Ελλάδας. 

Σ’ αυτόν, τον “άχαστο”, που είχε  τον Κυριάκο για μπρέκφαστ, αλλά έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μαζί του;

Σ’ αυτόν που αντί για προγραμματικές καμπάνιες, βλέπαμε τοξικά βίντεο για τον Κυριάκο, λες και φταίει για την καταγωγή του;

- Λάθη έκανε (ο Μητσοτάκης) στα τόσα που του έτυχαν, ακούσαμε και μια συγνώμη·   

- είδαμε  να γεννιέται ένα νέο  ψηφιακό κράτος. 

- Μαζί με τους άλλους “κυρ Παντελίδες” αισθάνομαι ότι δεν με έστυψε σαν λεμόνι όπως οι πρώην. 

- Λίγο πολύ, όλοι νοιώθουμε ότι κάτι καλό  έγινε και πάει να γίνει  καλύτερο.

Ας του δώσουμε την ευκαιρία που μας ζητάει. 

Στο κάτω κάτω της γραφής τη ζητάει ένας νέος άνθρωπος με καλό δείγμα γραφής.

Καλή αυτοδυναμία.

***

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.