Το ευρωπαϊκό μαχητικό επόμενης γενιάς που θα κατασκευάσουν Γαλλία και Γερμανία

Η σύμβαση ύψους 65 εκατομμυρίων υπογράφηκε την Τετάρτη.
|
Open Image Modal
Twitter

Σύμβαση ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν πρόσφατα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας με στόχο την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού stealth αεροσκάφους επόμενης γενιάς, όπως αναφέρει το Euronews.

Σύμφωνα με τη γαλλική Dassault, στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού θα συνδυάζονται επανδρωμένα μαχητικά με σμήνη drones, με τα οποία θα συνδέονται μέσω cloud. 

Πρόκειται για την πρώτη «πράξη» ενός κοινού προγράμματος στο πλαίσιο της οποίας θα κατασκευαστεί ένα μαχητικό αεροσκάφος και οπλικά συστήματα που θα σχετίζονται με αυτό- όπως drones. Το όλο πρόγραμμα, τα σχέδια για το οποίο είχαν ανακοινωθεί αρχικά το 2017, χαιρετίστηκε και από τις δύο χώρες ως ορόσημο για την ευρωπαϊκή άμυνα. 

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η Γαλλίδα ομόλογός της, Φλοράνς Παρλί, εγκαινίασαν το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις της Safran στο Παρίσι. Η γαλλική εταιρεία θα παράγει τον κινητήρα του αεροσκάφους, σε συνεργασία με τη γερμανική MTU Aero Engines. 

H Dassault Aviation και η Airbus θα κατασκευάσουν το αεροσκάφος, που αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία κατά το 2040. 

Μετά από περίπου δύο χρόνια προετοιμασιών, ανοίγει ο δρόμος για να αρχίσει και πραγματικά το όλο πρόγραμμα, το οποίο έχει λάβει την ονομασία Future Combat Air System (FCAS). Σημειώνεται πως το FCAS αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη φον ντερ Λάιεν να επιβεβαιώνει πως η Ισπανία είναι να ενταχθεί σε αυτό το καλοκαίρι. 

«Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Έχουμε ένα σχέδιο...για να μπει και η Ισπανία» είπε σχετικά. 

Η Βρετανία, που είναι να βγει από την ΕΕ τον Μάρτιο, αποκάλυψε το δικό της, ανταγωνιστικό πρόγραμμα αεροσκάφους, με την ονομασία Tempest, στο Farnborough Air Show τον Ιούλιο. Ωστόσο, στελέχη ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων και βιομηχανιών εκφράζουν την εκτίμηση πως τα δύο προγράμματα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να ενοποιηθούν, δεδομένου του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού και των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός νέου πολεμικού αεροσκάφους. 

Πηγή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως το Παρίσι και το Βερολίνο είναι ανοιχτά στην ένταξη περισσότερων Ευρωπαίων εταίρων στο πρόγραμμα. 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ήρε ένα σημαντικό εμπόδιο για το έργο την περασμένη εβδομάδα όταν, ικανοποιώντας τη γαλλική απαίτηση, εξαίρεσε το F-35 της Lockheed Martin από τον διαγωνισμό αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων Tornado της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, βομβαρδιστικών που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Το Παρίσι, ο πιο στενός σύμμαχος του Βερολίνου στην Ευρώπη, προειδοποιούσε ότι η αγορά αυτού του αμερικανικού, θεωρητικά «αόρατου» για τα ραντάρ μαχητικού, θα εκτροχίαζε τα σχέδια για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού ως το 2040, αφού το F-35 θεωρείται άμεσος ανταγωνιστής του.

(Με πληροφορίες από Euronews)