Το ταξίδι δεν είναι μια περιπέτεια; Υπό το πρίσμα ενός συνεκτικού ιστού, λοιπόν, θα μπορούσαν να εννοηθούν η παρουσίαση ενός βιβλίου και τα εγκαίνια μιας έκθεσης που βέβαια ανήκουν στον ίδιο καλλιτέχνη. «Η Περιπέτεια της Τέχνης» είναι ο τίτλος του βιβλίου και «Το Ταξίδι» ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης του ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστα Σπυρόπουλου. Η παρουσίαση του πρώτου (4/2/25) συμπίπτει με τα εγκαίνια της δεύτερης στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2 Α , Σύνταγμα) με τη οργανωτική στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Η διάρκειά της θα είναι 4 - 15/2/25.
Για το βιβλίο, «Η Περιπέτεια της Τέχνης» του Κώστα Σπυρόπουλου θα μιλήσουν, η Πρόεδρος Δ.Σ. και Γ.Δ. του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, η Επίτιμη Γ.Δ. Αρχαιοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπ. Πολιτισμού, Πολυξένη Αδάμ Βελένη και η Ιστορικός Τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη.
Ο συντονισμός της έκθεσης ανήκει στην Μαρία Ραγιά.
Όπως σημειώνει ο Κώστας Σπυρόπουλος:
«Το ταξίδι έχει μια μοναδικότητα. Μια μοναδικότητα που δίνει σε κάθε πράγμα γοητεία και φέρνει σε κοινή θέα τα θαύματα που βρίσκονται στις κρύπτες του κόσμου, στις έλικες του εγκεφάλου, στους κόλπους της φύσης, στα μυστικά κελάρια του Θεού. Στο ταξίδι νιώθουμε ότι υπακούμε στην ακατανίκητη δύναμη που μας κάνει να ξεφεύγουμε από τον εαυτό μας και να μεταμορφωνόμαστε σε κάτι άλλο πλασμένο από έρωτα και όνειρα όπως συμβαίνει όταν δημιουργούμε ένα νέο έργο τέχνης. Γιατί κατά την δημιουργία ο καλλιτέχνης βρίσκεται έξω από τον εαυτό του και μέσα στο έργο και τα οράματά του. Το ταξίδι είναι ένα σύνολο οραμάτων ένα σύνολο ανεξήγητων ακόμη παραστάσεων. Το ταξίδι είναι ότι είναι η δημιουργία για τον καλλιτέχνη».
Η δημιουργική γραφή του Σπυρόπουλου είναι αναθεωρητική. Χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες αποτύπωσης πραγμάτων και ιδεών, στην προσπάθεια ερμηνείας του νέου περιβάλλοντος όπως αυτό διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια. Θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις, σχετικά με την κοινωνική
συνύπαρξη και αποδοχή, την ισότητα των φύλων, την κοινωνική διαπάλη των τάξεων όπως αυτές καθορίζονται με οικονομικά, θρησκευτικά και άλλα
κριτήρια. Ο καλλιτέχνης ανήκει στην ομάδα εκείνη των δημιουργών που
θέλουν και μπορούν να βλέπουν τον κόσμο όπως δεν έχουν διδαχθεί να τον βλέπουν, που είναι ανατρεπτικοί, πρωτόπειροι εραστές του ονείρου. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου, ηλικίας και φιλοσοφικής θεώρησης, γιατί σ’ αυτόν τον εικαστικό αγώνα μπορεί να υπάρξει όφελος ακόμα και από την ήττα. «Γιατί κάνουμε τέχνη για να μην πεθάνουμε από την καθημερινότητα», όπως πιστεύει ο ίδιος.
Info:
Διάρκεια έκθεσης: 4 - 14 Φεβρουαρίου 2025
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00 - 18:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 - 15:00