Το είπε και το έκανε η Αυστραλία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει τα social media στα παιδιά

Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο για να εφαρμόσουν την απαγόρευση προτού επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.
Open Image Modal
Debalina Ghosh via Getty Images

Η απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών πέρασε από την Γερουσία της Αυστραλίας την Πέμπτη (28/11) -μετά από το «ναι» της Βουλής- και σύντομα θα γίνει νόμος για πρώτη φορά στον κόσμο.

Ο νόμος θα καταστήσει τα social media, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, Facebook, Snapchat, Reddit, X και Instagram, αντιμέτωπα με πρόστιμα έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (33 εκατομμύρια δολάρια) αν αποτύχουν συστηματικά να εμποδίσουν παιδιά κάτω των 16 ετών να διατηρούν λογαριασμούς στις πλατφόρμες τους.

Οι πλατφόρμες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο για να επεξεργαστούν πώς θα μπορούσαν να εφαρμόσουν την απαγόρευση προτού επιβληθούν οι κυρώσεις. Δεν θα επιτρέπεται στις πλατφόρμες να υποχρεώνουν τους χρήστες να παρέχουν έγγραφα ταυτότητας που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων διαβατηρίων ή αδειών οδήγησης, ούτε θα μπορούσαν να απαιτούν ψηφιακή ταυτοποίηση μέσω κυβερνητικού συστήματος.

Οι επικριτές της νομοθεσίας φοβούνται ότι το μπλοκάρισμα μικρών παιδιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα επηρεάσει το απόρρητο των χρηστών που πρέπει να αποδείξουν ότι είναι άνω των 16 ετών. Ενώ τα μεγάλα κόμματα υποστηρίζουν την απαγόρευση, πολλοί υποστηρικτές της παιδικής ευημερίας και της ψυχικής υγείας ανησυχούν για ακούσιες συνέπειες.

Ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να απομονώσει επικίνδυνα πολλά παιδιά που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν συντροφιά ή υποστήριξη.

Η αγωνίστρια για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Σόνια Ράιαν, της οποίας η 15χρονη κόρη δολοφονήθηκε από έναν 50χρονο παιδόφιλο που προσποιήθηκε ότι ήταν έφηβος στο διαδίκτυο, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως «μνημειώδη στιγμή για την προστασία των παιδιών μας από φρικτές βλάβες στο διαδίκτυο».