Το ελληνικό ράγκμπι θέλει τον Γάλλο τεχνικό του

Το ελληνικό ράγκμπι θέλει τον Γάλλο τεχνικό του
Open Image Modal
Jean Catuffe via Getty Images

«Βρίσκομαι στην Αθήνα προκειμένου να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα εθνική ομάδα ράγκμπι» δήλωσε καθαρά και ξάστερα ο Ντιντιέ Ρετιέρ (Didier Retière) τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας ράγκμπι της Γαλλίας, ανοίγοντας ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, στον χώρο του αθλητισμού τώρα πια. Προσκεκλημένος από την ελληνική ομοσπονδία χάντμπολ (χειροσφαίριση στα ελληνικά), ο Ντιντιέ Ρετιέρ βρέθηκε στην Αθήνα για τρεις μέρες (1 έως 3 Δεκεμβρίου). Παρακολούθησε τουρνουά ράγκμπι μεταξύ ελληνικών ομάδων στα Γλυκά Νερά (5 ομάδες ανδρών και 4 γυναικών), προπόνηση της υπό σύσταση εθνικής ομάδας ράγκμπι στην Νέα Μάκρη και συζήτησε με τους παράγοντες του αθλήματος για την εξέλιξή του στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η ελληνική εθνική ομάδα ράγκμπι, ώστε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ράγκμπι που θα διεξαχθεί στην Γαλλία το 2023 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Η Γαλλία είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις ράγκμπι σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αν η ελληνική οικονομία ίσως είχε ανάγκη τον Γερμανό της, ο ελληνικός αθλητισμός έχει σίγουρα ανάγκη τον Γάλλο του. Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη στην χειροσφαίριση. Ήδη εδώ και χρόνια η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής ομοσπονδίας χάντμπολ είναι στενή και πολλαπλή σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με κοινές θέσεις σε πολλά θέματα, κοινές προπονήσεις και διοργανώσεις τουρνουά χάντμπολ. Το 2021 η Αθήνα υποδέχεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Χειροσφαίρισης. Η γαλλική ομοσπονδία χειροσφαίρισης υποστηρίζει θερμά την προσπάθεια της ελληνικής ομοσπονδίας να φέρει την έδρα της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας χάντμπολ στην Αθήνα. Αυτή η άριστη ελληνογαλλική συνεργασία στην χειροσφαίριση άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη του ράγκμπι στην Ελλάδα με γαλλική αρωγή.

Ράγκμπι στην Ελλάδα; Ακόμη μια ξενόφερτη συνήθεια ίσως σκεφτούν οι πλέον αντιδραστικοί. Δεν είναι, όμως, έτσι. Το ράγκμπι στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Μακεδονία στις αρχές του 20 αιώνα από Γάλλους και Άγγλους, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ένας Άγγλος προπονητής που εγκαταστάθηκε στα Χανιά πριν από αρκετά χρόνια φύτεψε πιο γερό σπόρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα τρεις ομάδες στην Κρήτη, δύο στα Χανιά και μία στο Ηράκλειο. Οι υπόλοιπες ομάδες βρίσκονται στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Πάτρα. Το 2004, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έγινε η πρώτη ελληνική ομοσπονδία ράγκμπι. Ο Γιώργος Καλόξυλος είναι διεθνής διαιτητής αγώνων ράγκμπι και εκπαιδευτής διαιτητών από το 2008. Εντούτοις, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε. Βούτηξε σε ατασθαλίες και το 2014 με υπουργική απόφαση ήρθη η αθλητική αναγνώριση της ομοσπονδίας ράγκμπι και δόθηκε το δικαίωμα στην ομοσπονδία χάντμπολ να διοργανώνει στην Ελλάδα αγώνες μεταξύ των ομάδων ράγκμπι. Στο πλαίσιο αυτό και με την βοήθεια του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος νεαροί αθλητές του ράγκμπι συμμετείχαν σε τουρνουά στην Γαλλία και στο Μονακό.

Έτσι τώρα, ο Κωσταντίνος Γκαντής, πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας χειροσφαίρισης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τον τεχνικό διευθυντή της γαλλικής ομοσπονδίας ράγκμπι Ντιντιέ Ρετιέρ προκειμένου το ράγκμπι να λάβει σάρκα και οστά στην Ελλάδα. «Πρόκειται για δύο δυναμικά αθλήματα, χάντμπολ και ράγκμπι, που διαθέτουν ιδιαίτερες, κοινές προπονητικές μεθόδους, όπως οι λαβές», μου τονίζει ο Κωνσταντίνος Γκαντής.

«Αυτού του είδους την συνεργασία μεταξύ διαφορετικών αθλημάτων δεν την έχω ξαναδεί ποτέ μέχρι τώρα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τεχνικός διευθυντής Ντιντιέ Ρετιέρ. Σχόλιο που μάς γεμίζει με την ελπίδα μήπως επιτέλους αλλάξουμε νοοτροπίες στην Ελλάδα του μικροσυμφέροντος και της ασυνεννοησίας.  

Φαίνεται ότι το άθλημα θα καταφέρει να βγάλει ρίζες στην Ελλάδα αυτήν την φορά χάρη στην επιμονή ανθρώπων που το αγαπούν ιδιαίτερα. Η Άννα Γούναρη είναι μία εξ αυτών εδώ και πολλά χρόνια. Πρόεδρος της ελληνικής ομάδας ράγκμπι Attica Springbox μέχρι τον Μάρτιο 2017, σήμερα είναι σύνδεσμος μεταξύ της γαλλικής και της ελληνικής ομοσπονδίας χάντμπολ. Μια γυναίκα παράγοντας της εξέλιξης του ράγκμπι στην Ελλάδα; Φαντάζει οξύμωρο αλλά δεν είναι. Η Άννα γεννήθηκε στο Παρίσι, από Έλληνες γονείς πρόσφυγες στην Γαλλία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, πατέρας από την Κωνσταντινούπολη και μητέρα από την Σμύρνη.

«Ο πατέρας μού, πικραμένος από την μικρασιατική ήττα, αποφάσισε στην Γαλλία να ασχοληθεί με ένα άθλημα άγνωστο στην Ελλάδα, το ράγκμπι. Ήταν καλός παίκτης και σύντομα επελέγη στην εθνική ομάδα ράγκμπι της Γαλλίας. Έτσι πέρασα αμέτρητες Κυριακές, μαζί με τα αδέλφιά μου, στα γήπεδα ράγκμπι της Γαλλίας» μου αφηγείται η Άννα Γούναρη.

 

Open Image Modal
Δημήτρης Μαχαιρίδης
Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Άννα Γούναρη, Μικαέλ Αουτσάμπ δ/ντης Γαλλικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Γκαντής, Ντιτιέ Ρετιέρ,Christophe Chantepy πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Δημήτρης Σταυρακάκης

 

Πριν από 40 χρόνια η Άννα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε για μια 20ετία στον τουρισμό, για να περάσει στην συνέχεια στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας. Η αγάπη που τής ενέπνευσε ο πατέρας της για το ράγκμπι δεν έσβησε ποτέ. Σήμερα ο στόχος της Άννας Γούναρη και των υπολοίπων συντελεστών του ράγκμπι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του, με ετήσια οργανωμένο πρωτάθλημα, γήπεδα και σχολή προπονητών που θα δημιουργήσει φυτώρια παικτών.

«Πριν είκοσι χρόνια η κατάσταση στην Πορτογαλία ήταν παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας. Σήμερα διαθέτει πέντε μεγάλης αξίας αθλητές» λέει ο Ντιντιέ Ρετιέρ. Με την υποστήριξη της γαλλικής ομοσπονδίας ράγκμπι αναπτύχθηκε το άθλημα στην Πορτογαλία και την Ισπανία και πρόσφατα στην Πολωνία. Σειρά τώρα έχει η Ελλάδα.

«Στον αθλητισμό συμβαίνουν διαρκώς νέα πράγματα. Και το ράγκμπι είναι κατεξοχήν άθλημα ανθρώπινων σχέσεων. Για αυτό και στο ράγκμπι το πιο σημαντικό ημίχρονο είναι το τρίτο, όταν οι ομάδες βρίσκονται στα αποδυτήρια για να γιορτάσουν τον αγώνα περισσότερο και από την ίδια την νίκη» λέει γελώντας ο Ντιντιέ Ρετιέρ, πριν ρίξει την μπάλα του ράγκμπι στα ελληνικά γήπεδα. Στις 9 Ιουνίου 2018 έχει προγραμματιστεί ο φιλικός αγώνας των εθνικών ομάδων γυναικών Γαλλίας - Ελλάδας και στις 23 Ιουνίου 2018 ο αγώνας μεταξύ ομάδων ράγκμπι από Ελλάδα και Γαλλία.