Το ένα και μοναδικό είδος ψωμιού που πρέπει να αγοράζουμε για να μας ευγνωμονεί το έντερό μας

Οι ειδικοί σε ζητήματα υγείας εξηγούν.
Open Image Modal
Luis Alvarez via Getty Images
Παράταξη ψωμιών διαφορετικών ειδών σε αρτοποιείο.

Εάν έχουμε περάσει ποτέ από μια φάση παρασκευής ψωμιού, πιθανότατα έχουμε ασχοληθεί για να δημιουργήσουμε το δικό μας προζύμι...

Ωστόσο, αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι, το BBC Good Food έχει μια καλή εξήγηση (γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να το κάνουμε): «Το ψωμί με προζύμι έχει φυσική μαγιά, που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί εμπορική μαγιά για να φουσκώσει. Αντίθετα, χρησιμοποιεί ένα μείγμα αλευριού και νερού που έχει υποστεί ζύμωση το οποίο περιέχει άγρια μαγιά και καλά βακτήρια για να συμβεί αυτό.

Αυτό παράγει επίσης την πικάντικη γεύση και την ελαφρώς μαστιχωτή υφή που θα συναντήσουμε στο ψωμί με προζύμι».

Επίσης, είναι γευστικότατο. Ιδανικό για σάντουιτς, τοστ, ντιπ σε σούπα, συνοδευτικό σαλάτας... το προζύμι ταιριάζει με πολλά. 

Ωστόσο, το κρυφό πλεονέκτημα του ψωμί με προζύμι δεν είναι η γεύση του ή το πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί. Αποδεικνύεται ότι το προζύμι είναι πραγματικά πολύ καλό και για την υγεία μας. Ας δούμε γιατί. 

Τα οφέλη του ψωμιού με προζύμι 

Σύμφωνα με το Web MD, το ψωμί με προζύμι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που κάνουν γενικά καλό στο σώμα μας, την πρόληψη ασθενειών και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, η υγεία του εντέρου είναι αυτό που επωφελείται περισσότερο, ιδιαίτερα συγκρινόμενο με άλλα είδη ψωμιού. 

Οι ειδικοί σε ζητήματα υγείας εξηγούν: «Το ψωμί με προζύμι είναι ευκολότερο στη χώνεψη απ′ ότι το λευκό ψωμί για κάποιους ανθρώπους». 

Κι ακόμα: «Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ο ψωμί με προζύμι δρα ως πρεβιοτικό (σ.σ. τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια και τα πρεβιοτικά είναι τροφή για αυτά τα βακτήρια), κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι φυτικές ίνες σ′ αυτού του τύπου το ψωμί βοηθούν στην τροφοδοσία των «καλών» βακτηρίων στο έντερό μας. Αυτά τα βακτήρια είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός σταθερού, υγιούς πεπτικού συστήματος».