Το ένα και μοναδικό επεξεργασμένο φαγητό που κάνει καλό στην υγεία μας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την κατανάλωσή του.
Open Image Modal
skynesher via Getty Images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο British Medical Journal αποκάλυψε ότι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) συνδέονται με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Με ορισμένες από τις επιπτώσεις να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 , καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, δυσμενή ψυχική υγεία και ακόμη και πρόωρο θάνατο, οι άνθρωποι ανησυχούν φυσικά για το τι επίδραση θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα τρόφιμα στο σώμα μας.

Ωστόσο, ο  Τιμ Σπέκτορ, γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο που ίδρυσε τη διατροφική εφαρμογή ZOE, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πραγματικά πολύ καλά για εμάς και δυνητικά ακόμη καλύτερα από τα φρέσκα αντίστοιχά τους.

Το επεξεργασμένο φαγητό που είναι πραγματικά καλό για εμάς

Μιλώντας στο Instagram, ο ειδικός ανέφερε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουμε περισσότερο υπερ-επεξεργασμένο φαγητό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης». 

«Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι τρώμε κι ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι οι τομάτες. Περιλαμβάνουν πολλές πολυφαινόλες και συγκεκριμένα μια που μπορεί να την έχετε ακούσει, η οποία ονομάζεται λυκοπένιο».

Ο Σπέκτορ εξήγησε ότι οι ντομάτες από μόνες τους θα ταξινομηθούν ως «μη επεξεργασμένες».

Στη συνέχεια έδειξε κονσέρβες ντομάτες και είπε: «Υπάρχουν κι αυτές οι άλλες για τις οποίες ίσως ανησυχούμε διότι μπορεί να βρίσκονται μέσα σε κονσέρβες ή κουτιά, κι αυτή είναι η κατηγορία τρία. Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας». 

«Σχεδόν όλα αυτά είναι πολύ καλά για την υγεία μας και μερικές φορές μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι αν ήταν  σε ακατέργαστη κατάσταση».

Αυτό συσχετίζεται με αυτό που είπε η Dr Emily Prpa, διατροφολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια στο Yakult στη HuffPost UK λίγο νωρίτερα αυτή τη χρονιά σχετικά με τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα: «Τα κονσερβοποιημένα όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια έχουν πολλές χρήσεις και είναι γεμάτα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία πιάτων, από σούπες και μαγειρευτά μέχρι σαλάτες, ενώ οι κονσέρβες ντομάτες είναι ιδανικές για συνταγές όπως το ράγκου και το κάρυ».

Και υγιεινό και προσιτό; Το «αγόρασα»!