Το ενδεχόμενο άρσης ή άμβλυνσης κυρώσεων της Ν. Κορέας στη Βόρεια απέκλεισε ο Τραμπ

Το ενδεχόμενο άρσης ή άμβλυνσης κυρώσεων της Ν. Κορέας στη Βόρεια απέκλεισε ο Τραμπ
Open Image Modal
Kim Hong-Ji / Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Νότια Κορέα δεν θα προχωρούσε στην άρση κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της Βόρειας Κορέας χωρίς την έγκριση της κυβέρνησής του, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της νοτιοκορεάτικης κυβέρνησης Κανγκ Γκιάουνγκ-χα φάνηκε να υπαναχωρεί από προηγούμενη δήλωσή της, με βάση την οποία η Σεούλ εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς στην άρση ή την άμβλυνση κάποιων τμωρητικών μέτρων.

Με τη δήλωση του αυτή, ο Τραμπ ουσιαστικά επανέλαβε την επίσημη, κοινή θέση της Ουάσινγκτον και της Σεούλ ότι θα συμβαδίζουν απόλυτα στις κινήσεις τους έναντι της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ αξιώνει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ ωσότου ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίησή της, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΥΠΕΞ Κανγκ είπε τοποθετούμενη στο νοτιοκορεάτικο κοινοβούλιο ότι η Σεούλ δεν αποκλείει την άρση κάποιων κυρώσεων, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θα το κάνουν χωρίς τη δική μας έγκριση. Δεν κάνουν τίποτα χωρίς τη δική μας έγκριση».

Η Κανγκ είπε την Τετάρτη πως η Σεούλ θα μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή μονομερώς, για να ενθαρρύνει την Πιονγκγιάνγκ να επιταχύνει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης. Ωστόσο αργότερα φάνηκε να υπαναχωρεί, αφού επικρίθηκε έντονα από Νοτιοκορεάτες συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς.

Η διπλωματία της Νότιας Κορέας διέψευσε επίσημα πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η ίδια η Βόρεια Κορέα καλούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αμβλυνθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ εν ευθέτω χρόνο, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Εξάλλου, σε μια εξαιρετικά σπάνια επιβεβαίωση της ύπαρξης διαφωνίας ανάμεσα στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον, η επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας ανέφερε πως ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο εξέφρασε «δυσαρέσκεια» για μια διμερή συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα που επετεύχθη στη συνάντηση κορυφής του Μουν Τζε-ιν και του Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμένο μήνα. Κάποιοι στις ΗΠΑ θέλουν την «προσαρμογή του ρυθμού» των κινήσεων και των συμφωνιών μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, συμπλήρωσε.

Η Νότια Κορέα είχε επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα το 2010, όταν ένα πολεμικό της, η κορβέτα Cheonan, βυθίστηκε κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 μέλη του πληρώματός της. Η Σεούλ κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ για το ναυάγιο, που απέδωσε σε επίθεση βορειοκορεατικού υποβρυχίου με τορπίλη. Η Πιονγκγιάνγκ είχε αρνηθεί πως ευθυνόταν για το επεισόδιο αυτό.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa)