Το ενήλικο παιδί δεν βγάζει δίπλωμα: 4 αίτια που αναγνωρίζουν οι ειδικοί και ο μεγάλος κίνδυνος

Πρέπει να πιέσουμε το παιδί να πάρει άδεια οδήγησης ή όχι;
Open Image Modal
Dianne Gralnick via Getty Images
Κάποτε οι νέοι έτρεχαν να βγάλουν δίπλωμα αμέσως μόλις έκλειναν τα 18 τους χρόνια. Τι έχει αλλάξει σήμερα;

Για τις παλιότερες γενιές, η απόκτηση του διπλώματος οδήγησης αποτελούσε προτεραιότητα μετά την ενηλικίωση. Ίσως επειδή την πρώτη φορά που πιάνουμε το τιμόνι, οι άνθρωποι γευόμαστε τη γλυκιά γεύση της πολυαναμενόμενης ελευθερίας που λαχταράμε από παιδιά.  Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει και για τους σημερινούς εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά τα δεδομένα μελετών. 

Σήμερα, το 40% των εφήβων καθυστερούν να πάρουν το δίπλωμά τους δύο χρόνια αφότου κλείσουν τα 18, ενώ το 30% αφήνουν να περάσουν ακόμα περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 με επικεφαλής τον δρ. Φεντερίκο Βάκα, καθηγητή και εκτελεστικό αντιπρόεδρο του τμήματος επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Irvine, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Τι συμβαίνει με τους νέους και αρνούνται να πιάσουν το τιμόνι και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό

1. Οικονομικοί λόγοι

«Αυτή η καθυστέρηση είναι λογική δεδομένου του ψυχισμού των σημερινών εφήβων αλλά και διαφόρων οικονομικών ανησυχιών που τους ταλανίζουν», μας καθησυχάζει ο Βάκα. «Ωστόσο, η αναβολή της απόκτησης άδειας οδήγησης ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των νέων καθώς και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς και τους», προειδοποιεί ο ειδικός. 

2. Σπουδές

«Για την αναβλητικότητα των νέων να πάρουν το δίπλωμά τους ευθύνονται και άλλοι παράγοντες όπως οι προπτυχιακές και οι μεταπτυχιακές σπουδές. Σήμερα οι νεαροί επαγγελματίες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε έναν πολύ πιο ανταγωνιστικό εργασιακό στίβο κι αυτό κάνει ορισμένους να βάζουν την οδήγηση σε δεύτερη μοίρα», προσθέτει η ψυχολόγος δρ. Λίζα Νταμούρ.

Μια επιπλέον αιτία που οι νέοι δεν καίγονται να πιάσουν το τιμόνι, είναι το γεγονός ότι πλέον κοινωνικοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Η γενιά Z, οι νέοι δηλαδή που έχουν γεννηθεί μετά το 1997, κάνουν λιγότερες εξόδους και πίνουν λιγότερο αλκοόλ από την αμέσως προηγούμενη γενιά. 

4. Προβλήματα ψυχικής υγείας

«Σε έρευνα του 2023 το 40% των εφήβων παραδέχτηκαν ότι βιώνουν επίμονα συναισθήματα θλίψης και απελπισίας. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που συχνά εμποδίζει τους έφηβους να πάρουν το δίπλωμά τους και γενικότερα να σημειώσουν πρόοδο σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής τους», εξηγεί η δρ Ρόντα Μπόιντ, ψυχολόγος στο τμήμα παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Και έως έναν βαθμό είναι κατανοητό, αφού οι έφηβοι με κατάθλιψη συνήθως έχουν λιγότερη ενέργεια και ζητήματα συγκέντρωσης, χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων τους.

Πρέπει να πιέσουμε το παιδί μας να πάρει σώνει και ντε το δίπλωμά του ή όχι;

To να πιέσουμε το παιδί αμέσως μετά το σχολείο να πάρει το δίπλωμα οδήγησης ακόμα κι αν δεν το θέλει, δεν θα επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, θα πρέπει αν δεν διαθέτει δίπλωμα το ίδιο το παιδί, να γνωρίζουμε για κάθε του έξοδο πώς σκοπεύει να γυρίσει σπίτι. Το ενδεχόμενο να μπαίνει στα αυτοκίνητα άλλων νεαρών οδηγών που ίσως καταναλώνουν και αλκοόλ δεν θα μας αφήνει να κλείνουμε μάτι τα βράδια. Για αυτό έχει σημασία να του δίνουμε τα χρήματα, ώστε να επιστρέφει με ταξί. 

Από εκεί και ύστερα, μόλις το παιδί αποφασίσει τι θα σπουδάσει ή επάνω σε τι θα εργαστεί, σιγά-σιγά του κάνουμε μια συζήτηση. Ακούμε τους φόβους ή τους ενδοιασμούς που σχετίζονται με την οδήγηση και ύστερα αξιολογούμε αν το παιδί είναι αρκετά υπεύθυνο να οδηγήσει. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να μας καταβάλλει ο πανικός. Ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και κινείται με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ίδιος για την επίτευξη των στόχων του. Αρκεί να θέτει στόχους. Κι ας μην είναι αυτοί που προσδοκούσαμε εμείς τη στιγμή που το περιμέναμε.  

(Mε πληροφορίες από CNN).

-- --