Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο της Ισλανδίας

Πρόκειται για ένα είδος θερμών πηγών οι οποίες μπορούν πραγματικά να φτάσουν σε πολύ μεγάλο ύψος.
Open Image Modal
.
.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του κόσμου είναι οι θερμοπίδακες, γνωστοί με το όνομα Geyser.

Πρόκειται για ένα είδος θερμών πηγών που εκρήγνυνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτοξεύοντας στήλες βραστού νερού στην ατμόσφαιρα, οι οποίες μπορούν πραγματικά να φτάσουν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Η Ισλανδία είναι μια από τις τρεις χώρες που κρατά τα ηνία σε αυτό το εξαίρετο γεωμορφολογικό φαινόμενο, χαρίζοντας μάλιστα και την ονομασία Geyser από τον έναν και μεγαλύτερο όλων, τον Great Geyser, σε όλους τους θερμοπίδακες του κόσμου. 

Open Image Modal
.
.

Στην τοπική γλώσσα ερμηνεύεται ως «αναβλύζων με ορμή» και η ονομασία αυτή ταιριάζει απόλυτα με αυτό που αντικρίζουν τα μάτια χιλιάδων ανθρώπων επισκέπτοντάς τον.

Μια τεράστια οπή στον βράχο διαμέτρου 8 μ. και βάθους 35 μ., γεμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κοχλάζον νερό που εκσφενδονίζει συνεχώς πυκνά νέφη ατμού που φτάνουν πολλές φορές σε ύψος 165 μ.

Το εντυπωσιακό όμως είναι η συνέχεια, μιας και το νερό αυτό αναπηδά αιφνίδια από την οπή, σχηματίζοντας έναν γιγάντιο πίδακα ύψους 30 μέτρων από την κορυφή του οποίου ξεπηδούν μικρότερες κορυφές, πλησιάζοντας τα 85 μέτρα ύψος.  

Έπειτα η δύναμη του υποχωρεί και το μεγαλύτερο μέρος του νερού γυρνά εκεί από όπου ξεκίνησε, σαν να μην ξεπήδησε ποτέ. Το υπέροχο αυτό θέαμα λαμβάνει χώρα κάθε 20 περίπου λεπτά, όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

Υπήρξαν φορές που η περιοδικότητά του είτε μειώνονταν είτε αυξάνονταν, ενώ το 1916 όλες οι εκρήξεις έπαψαν, μέχρι να ξυπνήσουν και πάλι είκοσι ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Εν έτη 2000, την Εθνική Ημέρα της Ισλανδίας, εξουσιοδοτημένοι κυβερνητικοί γεωλόγοι προκάλεσαν εκρήξεις στην προσπάθειά τους να αναβιώσουν τον θερμοπίδακα, μιας και για μια περίπου δεκαετία σπάνια ξεσπούσε.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό με το ύψος των θερμών πιδάκων να φτάνει σε ύψος τα 122 μέτρα.

Αν πάντως θα θέλαμε να είμαστε ακριβείς, ένα μονάχα θα μπορούσαμε να πούμε...

Μπορεί να μη γνωρίζουμε πότε ακριβώς δημιουργήθηκε ο Geyser ή κάτω από ποιες συνθήκες, όμως ολόκληρη η περιοχή είναι ένα γεωθερμικό πάρκο που βρίσκεται πάνω από ένα τεράστιο καζάνι που βράζει.

Και όπως έλεγαν και στο παρελθόν, εάν η σιωπή ή η παρουσία του είναι αιώνια ή προσωρινή, κανένας δεν το γνωρίζει...