Το έντερό μας μάς ευγνωμονεί για αυτή την αχνιστή πρωινή κούπα καφέ κι ας μάθουμε γιατί

Πρόσφατα, μια μελέτη από την εταιρεία υγείας του εντέρου ZOE (δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature Microbiology) ανακάλυψε μια ακόμη ευεργετική παρενέργεια του καφέ για το έντερό μας.
Open Image Modal
AleksandarNakic via Getty Images
Φωτογραφία νεαρής γυναίκας που απολαμβάνει τον καφέ της στο μπαλκόνι του σπιτιού της.

Αν και μπορεί να έχουμε ακούσει ότι ο καφές ίσως να είναι κακός για εμάς, μελέτη μετά από μελέτη φαίνεται να υποδηλώνει ότι μια μέτρια ποσότητα μπορεί να κάνει καλό στο έντερο και την καρδιά μας.

Πρόσφατα, μια μελέτη από την εταιρεία υγείας του εντέρου ZOE (δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature Microbiology) ανακάλυψε μια ακόμη ευεργετική παρενέργεια για το έντερό μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ένα στέλεχος «φιλικών» βακτηρίων του εντέρου που ονομάζεται lawsonibacter asaccharolyticus (LA) είναι έως και οκτώ φορές πιο άφθονο στο έντερο των τακτικών του καφέ σε σχέση με εκείνους που απείχαν από την απόλαυση.

Δεν είχε καμία σημασία αν ο καφές ήταν με καφεΐνη ή όχι, όπως φαίνεται.

Γιατί τα βακτήρια ήταν τόσο περισσότερα σε όσους πίνουν καφέ;

Ο συνιδρυτής της ZOE, καθηγητής Τιμ Σπέκτορ αναφέρει ότι αυτά τα μικρόβια είναι ... «πολύ ιδιότροπα» — συνήθως προτιμούν να μένουν σε ένα φαγητό και αυτό το φαγητό είναι ο καφές.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρεία ανέφερε: «Αυτός είναι ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ ενός μεμονωμένου φαγητού ή ποτού και ενός συγκεκριμένου βακτηρίου, που έχει εντοπιστεί ποτέ».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πολύπλοκη χημεία του καφέ, ο οποίος προσφέρει πολλές πολυφαινόλες θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό το σημείο.

Το ποτό προσφέρει έως και 1,5g φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, προσθέτουν.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ γράφει: «Αυτή η μεγάλη μελέτη υπογραμμίζει πόσο ...  ιδιότροπα μπορεί να είναι τα μικρόβια μας -  το μικρόβιο lawsonibacter ... περιμένει ένα φλιτζάνι καφέ για να ευδοκιμήσει». 

Και συμπλΗρώνει: «Αυτό μας δίνει νέες ιδέες για το πώς χρειαζόμαστε μεγάλη ποικιλία στα φυτά για να τροφοδοτήσουμε σωστά όλα τα μικρόβια του εντέρου μας και να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία».

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Νίκολα Σεγκάτα, κύριος ερευνητής της μελέτης ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου ότι «επειδή δείξαμε επίσης με πειράματα in vitro ότι τα εντερικά στελέχη lawsonibacter asaccharolyticus αναπτύσσονται καλύτερα όταν ο παρασκευασμένος καφές ενισχύεται με τα συνηθισμένα μέσα καλλιέργειας, μπορούμε τώρα επίσης να πούμε ότι αυτός είναι ένας αιτιώδης σύνδεσμος».

Αυτό ουσιαστικά τι σημαίνει; Οτι ο καφές πιθανότατα δημιούργησε την έκρηξη στα βακτήρια, αντί οι δύο αυτοί παράγοντες να είναι τυχαίοι.

Και τι γίνεται με τα... άλλα οφέλη του καφέ στο έντερο;

Εάν βασιζόμαστε στην πρωινή μας κούπα για είμαστε τακτικοί στην τουαλέτα, δεν είμαστε μόνοι.

Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι γιατί συμβαίνει η, κοινή σε πολλούς παρενέργεια, αλλά η ZOE γράφει ότι θα μπορούσε αυτό να γίνεται επειδή απελευθερώνονται «πεπτικά υγρά και ορμόνες».

Ίσως οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο υγρό να ενθαρρύνουν επίσης την κίνηση του εντέρου, προσθέτουν.

Εάν έχουμε παρατηρήσει μια παρόμοια αντίδραση μετά την κατανάλωση ελαιόλαδου πραγματικά καλής ποιότητας, ίσως αυτός είναι ο λόγος...