Το Υπερταμείο στην κορυφαία συνάντηση για το κλίμα

Τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία, οι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων και τα Ιδιωτικά Επενδυτικά Ταμεία, συναντήθηκαν για να υποστηρίξουν τη Συμφωνία του Παρισιού.
Open Image Modal
ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Στο Αμπού Ντάμπι συναντήθηκαν με 46 διευθύνοντες σύμβουλοι του Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF), προκειμένου να στηρίξουν την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Στη Σύνοδο Κορυφής, που συνδιοργανώθηκε από την Επενδυτική Αρχή του Abu Dhabi (ADIA) και την εταιρεία Επενδύσεων Mubadala, έστειλαν μηνύματα ο Εμμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, και η Μαίρη Σαπίρο, επικεφαλής της Γραμματείας της Ομάδας Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD).

Με πρωτοπόρο τον Εμμανουέλ Μακρόν, η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) ξεκίνησε στο One Planet Summit, τον Δεκέμβριο του 2017, στο Παρίσι ,για να επιταχύνει την ενσωμάτωση της ανάλυσης της κλιματικής αλλαγής στη διαχείριση μεγάλων, μακροπρόθεσμων και ποικίλων δεξαμενών περιουσιακών στοιχείων. Οι στόχοι των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, για προστασία του πλούτου μεταξύ των γενεών και για παροχή ενός βιώσιμου μέλλοντος, συμπίπτουν με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή την προστασία του πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής, έγινε ένα μήνα πριν από την 27η Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC (COP27) που φιλοξενείται από την Αίγυπτο και ένα χρόνο πριν από την COP28 που φιλοξενείται από τα ΗΑΕ.

«Οι τρεις Ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα για τα κλιματικά δεδομένα, το καθαρό υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δίνουν σαφή μηνύματα στις αγορές σχετικά με συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι τιμή να καλωσορίζω στο Παρίσι την ίδρυση της OPSWF ως μόνιμη ένωση που μπορεί να διατηρήσει αυτές τις προσπάθειες για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Χτίζοντας στην επιτυχία του Συμφώνου της Γλασκώβης για το Κλίμα, το 2022 ήταν ένα έτος υλοποίησης συγκεκριμένων βημάτων για τη δράση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει όλοι και συνεχίζοντας να αυξάνουμε τη φιλοδοξία μας να διατηρήσουμε μελλοντικά τον 1,5 βαθμό Κελσίου ως απτό στόχο. Ο διπλασιασμός των προσπαθειών μας για την κλιμάκωση των επενδύσεων στη δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου, θα είναι κρίσιμος για να γίνουν αυτές οι φιλοδοξίες πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds, υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακρόν, έχει τη δυνατότητα να ωθήσει τον μετασχηματισμό της αγοράς, αξιοποιώντας την εμπειρία των κρατικών επενδυτικών ταμείων, των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την κινητοποίηση χρηματοδότησης για ανθεκτικές μεταβάσεις προς τις χαμηλές εκπομπές σε όλο τον κόσμο», επισήμανε ο Τζον Κέρι.

«Το Υπερταμείο έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Πρώτο βήμα είναι η δημιουργία  Δείκτη Απανθρακοποίησης και η μέτρηση του ανθρακικού μας αποτυπώματος με στόχο τη μείωσή του κατά 15% έως το 2024. Εντός του 2022 θα πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας επενδύσεις στην ελληνική αγορά που θα λαμβάνουν υπόψιν το κλίμα και τις συνολικές παραμέτρους ESG. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο στην κατεύθυνση της συνολικής επιτάχυνσης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, με εταιρίες στο οικοσύστημά μας που επενδύουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και με νέες πρωτοβουλίες και φιλόδοξες επενδύσεις στον ίδιο τομέα. Εργαζόμαστε συστηματικά, έχοντας ευθυγραμμιστεί και με τις κατευθυντήριες γραμμές του OPSWF, για να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταθλητές στην ΕΕ στην ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος Υπερταμείου.

Καταλήγοντας, τα μέλη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ιδρύσουν επίσημα την OPSWF ως μόνιμο οργανισμό για την υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών και τη διαχείριση των μελών του Δικτύου OPSWF, για να ενθαρρύνουν την αλλαγή, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.