Πώς μεταδίδεται το επικίνδυνο υπερμικρόβιο E.Coli - Ανησυχητική έρευνα στο Lancet

Τα επικίνδυνα στελέχη του βακτηρίου αντιστέκονται στην αντιβίωση.
|
Open Image Modal
E coli virus, illustration.
VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Το μη πλύσιμο των χεριών (και το μη σωστό πλύσιμο) και όχι το μη επαρκές ψήσιμο του κρέατος, φαίνεται πως ευθύνεται για την εξάπλωση βασικού στελέχους του κολοβακτηρίδιο E.Coli (Εσερίχια κόλι) σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Όπως διαπίστωσαν η μετάδοση του κολοβακτηριδίου από άνθρωπο σε άνθρωπο ευθύνεται για την διασπορά του και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η μετάδοση γίνεται όταν «ίχνη περιττωμάτων από έναν άνθρωπο φτάνουν στο στόμα ενός άλλου». Όπως επισημαίνει η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση κανόνων υγιεινής είναι το κλειδί για τον περιορισμό των μετάδοσης.

Μάλιστα το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά E.Coli τείνει να απαντάται όλο και πιο συχνά ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλούν, όπως γράφει το BBC τα στελέχη ESBLs - ένζυμα που καταστρέφουν την πενικιλλίνη και άλλα αντιβιοτικά. 

Το Ε.Coli βρίσκεται συνήθως στο έντερο ζωών και συχνά τα στελέχη του αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου που μπορούν να εμποδίζοντας μάλιστα ακόμη και την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων μέσα στο συγκεκριμένο όργανο. Επίσης όμως εντοπίζεται συχνά και στα κόπρανα ζώων και ανθρώπων. Αν και τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή υπάρχουν και άλλα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. 

Σημειώνεται πως είναι η πιο κοινή αιτία πρόκλησης δηλητηρίασης του αίματος ενώ ευθύνεται επίσης συχνά για αιμορραγικές κολίτιδες και ουρολοιμώξεις ενώ το κολοβακτηρίδιο έρθει σε επαφή με την ουροδόχο κύστη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 20.000 δείγματα περιττωμάτων, 300 δείγματα αίματος και χιλιάδες δείγματα τροφών συμπεριλαμβανομένων χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, κοτόπουλου, φρούτα και σαλάτες.

Σύμφωνα με την μελέτη, ένα στέλεχος (ST131) εντοπίστηκε περισσότερο στη πλειονότητα των δειγμάτων από ανθρώπους αλλά τα στελέχη που εντοπίστηκαν στα δείγματα κρέατος και ζώων ήταν διαφορετικά.

Ο καθηγητής, Ντέιβιντ Λίβερμορ της ιατρικής σχολής Νόργουτις του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, σχολίασε πως διαπιστώθηκε περιορισμένη διασταύρωση μεταξύ των στελεχών που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους, κοτόπουλα και βοοειδή και σημείωσε: «ο πιο πιθανός τρόπος μετάδοσης για το ESBL-E είναι απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο με υπολείμματα περιττωμάτων που μεταφέρονται κατά την επαφή ενός ανθρώπου με το στόμα ενός ανθρώπου».

Διευκρίνισε πως η κατάλληλη συντήρηση, ο καθαρισμός και το σωστό μαγείρεμα των τροφών είναι πάντα κάτι σημαντικό συστήνοντας μάλιστα να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το ωμό κρέας καθώς υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα βακτήρια που μεταδίδονται μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Όπως πρόσθεσε όμως: «Σε ό,τι αφορά το E.Coli το πιο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας αφού πάμε τουαλέτα» τονίζοντας επίσης πως συχνά θύματα του κολοβακτηριδίου πέφτουν οι ηλικιωμένοι.

Επίσης ο καθηγητής, Νιλ Γουντφορντ της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σχολίασε: «για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων δεν απαιτείται μόνο να σταματήσει η αδικαιολόγητη συνταγογράφηση αλλά και η μείωση των λοιμώξεων. Προκειμένου να περιοριστούν οι σοβαρές λοιμώξεις του αίματος που προκαλούνται στελέχη Ε.Coli που ναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά πρέπει να επικεντρωθούμε στο πολύ προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, στον έλεγχο των λοιμώξεων καθώς και στην ορθή αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος».

Πηγή: BBC