Η Get Involved ΑΜΚΕ ιδρύθηκε το 2017, από ομάδα φοιτητών. Στόχος της είναι η ανάπτυξη της οικονομικής παιδείας σε διεπιστημονικό επίπεδο με την χρήση βιωματικής εκπαίδευσης, που απευθύνεται σε φοιτητές κάθε επιπέδου.
Στις δράσεις της συγκαταλέγεται η διοργάνωση του μοναδικού πανευρωπαϊκά Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η διεξαγωγή ημερών καριέρας και η έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Future Economic Lab Journal.
Ποιες είναι οι διαφορές, εάν υπάρχουν, μεταξύ του Journal της Get Involved και των υπόλοιπων που κυκλοφορούν στην ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα;
Όντως υπάρχουν διαφορές μεταξύ του Future Economic Lab Journal της Get Involved με τα ήδη υπάρχοντα. Μια αρκετά σημαντική διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι μπορούν να κατατεθούν άρθρα, τόσο στην Ελληνική, όσο και την Αγγλική γλώσσα. Επίσης έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο που να δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές κάθε βαθμίδας, ερευνητές, καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας να συγγράψουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν προτεινόμενες θεματικές συμβάλει στο να δοθούν ερεθίσματα και ιδέες σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Η προσέγγιση του Journal θα είναι ακαδημαϊκή ή επιχειρηματική;
Ο στόχος είναι να συνδέσει την ερεύνα με την αγορά. Αυτό που ζητείται από τους δυνητικούς συγγραφείς είναι να ακολουθήσουν συγκεκριμένα ακαδημαϊκά πρότυπα, τα οποία αναλύονται στην ιστοσελίδα μας. Επίσης η διαδικασία αξιολόγησης που θα ακολουθηθεί σε κάθε επιστημονικό κείμενο, που θα μας κατατεθεί, είναι βασισμένη σε συγκεκριμένες ακαδημαϊκές διαδικασίες. Το γεγονός όμως που έχουμε προτεινόμενες θεματικές και η δημοσίευση περιοδικά Call for Papers, με θέματα των οποίων η γνώση ζητείται από την αγορά, τα οποία θα προκύπτουν από συνεργασία ακαδημαϊκών ή/και εταιριών ξεχωρίζει το Future Economic Lab Journal από τα καθαρά ακαδημαϊκά journals.
Ποιοι είναι οι στόχοι του;
Οι στόχοι του Future Economic Lab Journal είναι παράλληλοι με τους στόχους της Get Involved, δηλαδή η ανάπτυξη της οικονομικής παιδείας και η προώθηση της βιωματικής εκπαίδευσης, της διεπιστημονικότητας και της δια βίου μάθησης.
Ένας επιπρόσθετος στόχος είναι η συμβολή στην διάδοση γνώσης και νέων ιδεών, μέσω της συγγραφής επιστημονικών κειμένων.
Με ποιόν τρόπο αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν;
Το Future Economic Lab Journal δεν θα αποτελέσει απλώς μια πλατφόρμα κατάθεσης και δημοσίευσης επιστημονικών κειμένων. Οι προτεινόμενες θεματικές αποσκοπούν να δώσουν ερεθίσματα σε δυνητικούς συγγραφείς, ενώ παράλληλα τα Call for Papers που θα προωθούνται σε συνεργασία με καθηγητές ή/ και την αγορά, εκτός από ένδειξη για τις γνώσεις που έχουν ζήτηση στην αγορά προσφέρουν και μια δυναμική στο εγχείρημα. Οι θεματικές που προτείνουμε εξελίσσονται με τον χρόνο και προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Επιπλέον, οι τριβές που συναντιούνται σε παρόμοια εγχειρήματα έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ο δυνητικός συγγραφέας θα έχει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο δόμησης των ιδεών του χωρίς βέβαια να υπομονεύεται η ποιότητα του επιστημονικού κειμένου.
Ποιά είναι η δομή του Journal;
Χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο είναι η ομάδα της Get Involved που στις αρμοδιότητες της είναι η διοίκηση και η οργάνωση του Journal αλλά και η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Το δεύτερο μέρος αποτελεί η επιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από υποψηφίους διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση του ακαδημαϊκού κύρους και των διαδικασιών του Journal. Τέλος, υπάρχει το Scientific Board που αποτελείται από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, το όποιο υποστηρίζει έμπρακτα, μέσω των Call for Papers, και συμβουλεύει το εγχείρημα.
Θα μπορέσει να συγκριθεί με αντίστοιχα journals του εξωτερικού;
Ο στόχος του Future Economic Lab Journal δεν είναι ο ανταγωνισμός με συγκεκριμένα ξένα ή εγχώρια Journals. Αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα το οποίο σκοπεύει να συμβάλει στην σύνδεση της ερευνάς με την αγορά. Σε αυτό στο οποίο αποσκοπεί είναι να ενισχύσει την οικονομική επιστήμη μέσω μιας βαθύτερης κατανόησης της και να δώσει ένα περαιτέρω κίνητρο σε μεγαλύτερο μέρος ατόμων να ασχοληθούν έμπρακτα με την έρευνα. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, το εγχείρημα θα θεωρηθεί επιτυχημένο.
Υπάρχουν περιορισμοί στο ποιοι μπορούν να καταθέσουν επιστημονικό κείμενο;
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ποιοι μπορούν να καταθέσουν επιστημονικό κείμενο. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της οικονομικής επιστήμης, συνεπώς το μόνο που αξιολογείται σε μια κατάθεση είναι το επιστημονικό κείμενο. Η ελαχιστοποίηση των τριβών με την ενασχόληση με την ενεργή έρευνα αποτελεί μια από τις κύριες επιδιώξεις μας.
Ποιά είναι η διαδικασία κατάθεσης επιστημονικού κειμένου;
Εφόσον ένας δυνητικός συγγραφέας θεωρεί ότι το κείμενο αναγράφει καθαρά τις ιδέες του και έχει βεβαιωθεί ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία κατάθεσης του επιστημονικού κειμένου του.
Η διαδικασία αυτή είναι χωρισμένη σε συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να βοηθήσει τον συγγραφέα να μην παραλείψει κανένα μέρος της ερευνάς του, αλλά και να την χωρίσει σε επιμέρους διακριτά μέρη. Η διαδικασία αυτή ακολουθεί διεθνή πρότυπα που χρησιμοποιούνται από αρκετά αναγνωρισμένα Journals και είναι ενδεδειγμένη για την εξασφάλιση την άρτιας κατάθεσης επιστημονικών κειμένων.
Γιατί κάποιος να στείλει άρθρο στο Future Economic Lab Journal;
Αρχικά, αποτελεί ένα εγχείρημα το οποίο υποστηρίζεται από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και όχι μόνο. Πέρα από αυτό ο στόχος μας είναι η διάδοση των νεών ιδεών που θα μας κατατεθούν. Σε πρώτη φάση, εφόσον ένα επιστημονικό κείμενο εγκριθεί δημοσιεύεται απευθείας και δεν περιμένει ο συγγραφέας την δημιουργία νέου τεύχους, συνεπώς εξασφαλίζουμε ταχεία δημοσίευση. Επιπρόσθετα, το κάθε μας τεύχος θα στέλνεται σε όλους τους συνεργάτες μας. Πιστεύουμε ότι η επιπρόσθετη αξία κάθε επιστημονικού κειμένου αυξάνεται κάθε φορά που αυτό διαβάζεται.. Τέλος, θα οργανωθούν εκδηλώσεις αποκλείστηκα για το Future Economic Lab Journal στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα στους συγγραφείς των καλύτερων επιστημονικών κειμένων να παρουσιάσουν το έργο τους.