Το επόμενο μεγάλο όπλο κατά του κορονοϊού ίσως είναι τα τεχνητά αντισώματα

Ποιες οι διαφορές και τα πλεονεκτήματά τους έναντι ενός εμβολίου.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Καθώς ο κόσμος περιμένει ένα εμβόλιο για την εξαφάνιση του κορονοϊού, η επόμενη μεγάλη πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας θα μπορούσε να προέλθει από μια κατηγορία βιοτεχνολογικών θεραπειών που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά του καρκίνου και άλλων διαταραχών - αντισώματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να επιτεθούν σε αυτόν τον νέο ιό.

Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων με στόχο τον κορονοϊό έχει υποστηριχθεί από κορυφαίους επιστήμονες. Ο Αντονι Φάουτσι, κορυφαίος ειδικός στις ΗΠΑ για τις μολυσματικές ασθένειες, τα χαρακτήρισε «σχεδόν ένα σίγουρο στοίχημα» κατά της νόσου COVID-19.

Οταν ένας ιός ξεπερνά τις αρχικές άμυνες του σώματος, ξεκινά μια πιο συγκεκριμένη απόκριση, ενεργοποιώντας την παραγωγή κυττάρων που στοχεύουν στον εισβολέα. Αυτά περιλαμβάνουν αντισώματα που αναγνωρίζουν και «κλειδώνουν» τον ιό, εμποδίζοντας την εξάπλωση της λοίμωξης.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Τα μονοκλωνικά αντισώματα - που αναπτύσσονται σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων - είναι αντίγραφα αυτών των φυσικών πρωτεϊνών.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εξετάζουν τις ακριβείς λεπτομέρειες αυτού του σεναρίου, αλλά οι κατασκευαστές φαρμάκων είναι πεπεισμένοι ότι τα σωστά αντισώματα ή ένας συνδυασμός αυτών μπορούν να αλλάξουν την πορεία της νόσου που έχει προκαλέσει περισσότερες από 675.000 ανθρώπινες απώλειες ζωές παγκοσμίως.

Ηδη, η εταιρεία Regeneron δοκιμάζει ένα κοκτέιλ δύο αντισωμάτων, το οποίο πιστεύει ότι περιορίζει την ικανότητα του ιού να «δραπετεύσει», με στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του να αναμένονται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιούνιο ανέθεσε στη Regeneron σύμβαση προμήθειας 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία είπε ότι μπορεί να ξεκινήσει αμέσως την παραγωγή στο εργοστάσιό της στις ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν την θεραπεία.

Οι εταιρείες Eli Lilly - Co <LLY.N, AstraZeneca, Amgen και GlaxoSmithKline συγκεντρώνουν παραγωγικούς πόρους προκειμένου να αυξήσουν τις προμήθειες εάν κάποιο από αυτά τα φάρμακα αποδειχθεί επιτυχημένο.

Ακόμη και με αυτήν την ασυνήθιστη συνεργασία μεταξύ αντιπάλων, η παραγωγή αυτών των φαρμάκων είναι περίπλοκη και η χωρητικότητα είναι περιορισμένη. Υπάρχει επίσης μια συζήτηση σχετικά με το εάν ένα μόνο αντίσωμα θα είναι αρκετά ισχυρό για να σταματήσει τη νόσο COVID-19. 

«Αμεση ανοσία»

Σε αντίθεση με τα εμβόλια, τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος, η επίδραση των εγχυθέντων αντισωμάτων τελικά εξαφανίζεται.

Ωστόσο, οι φαμακοβιομηχανίες λένε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν προσωρινά να αποτρέψουν τη μόλυνση σε άτομα που κινδυνεύουν, όπως οι ιατροί και οι ηλικιωμένοι. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτική γέφυρα έως ότου τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

«Σε ένα προφυλακτικό περιβάλλον πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάλυψη για έως και έξι μήνες», δήλωσε ο Φιλ Πανγκ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Vir Biotechnology, που στοχεύει να ξεκινήσει τα τεστ ενός αντισώματος σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς τον επόμενο μήνα.

«Το πλεονέκτημα ενός αντισώματος είναι ότι είναι παρέχει άμεση ανοσία», δήλωσε ο Μαρκ Μπρούνσγουικ, αντιπρόεδρος της Sorrento Therapeutics, που στοχεύει να ξεκινήσει ανθρώπινες δοκιμές τον επόμενο μήνα για ένα μόνο υποψήφιο αντίσωμα.

Οι κίνδυνοι ασφαλείας για τα μονοκλωνικά αντισώματα θεωρούνται χαμηλοί, αλλά το κόστος τους μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Αυτός ο τύπος φαρμάκων για τον καρκίνο μπορεί να κοστίζει πάνω από 100.000 δολάρια ετησίως.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να γίνει ανθεκτικός σε συγκεκριμένα αντισώματα. 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι ερευνητές σε μια πρόσφατη δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature δήλωσαν ότι είχαν ανακαλύψει αρκετά νέα, πολύ ισχυρά, αντισώματα που κατευθύνονται σε μια περιοχή όπου ο ιός προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πότε κατά τη διάρκεια της ασθένειας μπορεί να είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται αυτά τα νέα «όπλα».

«Η χορήγηση ενός αντισώματος αργότερα μετά τη μόλυνση μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη», δήλωσε ο Φλόριαν Κράμερ, καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn της Νέας Υόρκης. «Αν χορηγηθούν νωρίς, πιθανότατα λειτουργούν καλά», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Reuters)