Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ο βιασμός της 50χρονης και ο νέος Ποινικός Κώδικας

Γιατί δεν απελάθηκε ο δράστης του βιασμού, ποια τα κενά στον νέο ποινικό κωδικά.
Open Image Modal
Απολογία στον εισαγγελέα του 32χρονου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου καθ' ομολογία δράστη της δολοφονίας της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράουτς την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
Eurokinissi

Το θέμα που για πολλές μέρες συζητείται  περισσότερο στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και την κοινωνία είναι το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, τα κίνητρα του δολοφόνου, τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες που τελέστηκε, τις ψυχολογικές αναλύσεις της προσωπικότητας του κατ΄ομολογίαν δράστη, τις συζυγικές σχέσεις, τους ενδεχομένους τρίτους συνεργούς και τις θεωρίες συνωμοσίας, που δεν ενδιαφέρουν τη ποινική αντιμετώπιση του στυγερού εγκλήματος. 

Το σημαντικότερο όμως με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι όχι μόνο ποια ποινή θα του επιβληθεί, αλλά το πότε θα απολυθεί υπό όρο από τις φυλακές, που εξαρτάται αν θα δεχθεί το δικαστήριο ότι για την επιμέτρηση τα ποινής συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις σύμφωνα  με την ερμηνεία που θα δώσει στο άρθρο 84 Π.Κ., οπότε θα επιβληθεί ποινή πρόσκαιρης καθείρξεως. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απαγγελθεί εναντίον του κατηγορίες για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, για τα οποία θα δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και στους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας. 

Ο πιλότος έχει μεν ομολογήσει με λεπτομέρειες το έγκλημα του και η  πρώτη γραμμή υπερασπίσεως του θα είναι ότι τέλεσε τη πράξη σε βρασμό ψυχικής ορμής, ώστε να καταδικασθεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 χρόνια) αντί της ισόβιας κάθειρξης. 

Δεν νομίζω όμως ότι θα γίνει δεκτός από το δικαστήριο ο ισχυρισμός αυτός λόγω του τρόπου και των συνθηκών της διαπράξεως του εγκλήματος, αλλά κυρίως της μετέπειτα προσπάθειας συγκαλύψεως του, που υποδηλώνει  μια προσωπικότητα, η οποία ενεργεί με σχεδιασμό και απόλυτη ψυχραιμία. 

Με τη δεύτερη γραμμή υπεράσπισης θα προσπαθήσει να δεχθεί το δικαστήριο, ότι στο πρόσωπο του συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις και μάλιστα του μέχρι του χρόνου του εγκλήματος σύννομου βίου, που αν γίνει δεκτό θα του επιβληθεί ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης. 

Πρόκειται περί ενός ζητήματος για το οποίο λόγω αλλαγής της διατάξεως του άρθρου 84 παρ.1 με το νέο Ποινικό Κώδικα επικρατεί προβληματισμός για το τι ισχύει και γιατί  το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ακόμα νομολογικά με απόφαση της Ολομέλειας Αρείου Πάγου. 

Συγκεκριμένα με τη παλιά διατύπωση του άρθρου 84 η αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων για τον κατηγορούμενο εναπόκειτο στη κρίση του δικαστηρίου, με τη διατύπωση όμως του άρθρου στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπου εξαλείφθηκε η φράση «κατά κρίση του δικαστηρίου» και κατά τη γραμματική ερμηνεία του, δηλαδή απλή ανάγνωση αυτού, φαίνεται ότι αναγνωρίζεται ότι συντρέχουν οι ελαφρυντικές περιστάσεις του σύννομου βίου μόνο με τη προσαγωγή του ποινικού μητρώου χωρίς βαριές καταδίκες. 

Επομένως, εάν στον πιλότο επιβληθεί πρόσκαιρη κάθειρξη και όχι ισόβια δεν θα φταίνε οι δικαστές, αλλά το blame σε αυτούς που θέσπισαν τη νέα διατύπωση του άρθρου και ιδίως σε αυτούς που την διατηρήσαν. 

Με την υπόθεση ότι το δικαστήριο καταδικάσει τον πιλότο για όλα τα αδικήματα που του αποδίδονται, αλλά δεχθεί ότι συντρέχουν στο πρόσωπο του ελαφρυντικές περιστάσεις, τότε η συνολική ποινή  δεν μπορεί να ξεπεράσει τα είκοσι έτη κάθειρξης (άρθρο 94 παρ.1Π.Κ.). 

Σύμφωνα με το άρθρο 105Β Π.Κ. όσοι έχουν καταδικασθεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη μπορεί να απολυθούν υπό όρο με την έκτιση των τριών πέμπτων της ποινής, και με τον ευεργετικό υπολογισμό αυτής λόγω εργασίας στις φυλακές, που σαφώς μειώνουν το χρόνο που απαιτείται για την υπό όρο απόλυση. Κατά το άρθρο 106 Π.Κ. η απόλυση υπό όρο  μπορεί να μη χορηγηθεί μόνο αν κριθεί ότι η διαγωγή του καταδικασθέντος κατά την έκτιση της ποινής καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησης του. 

Τα παραπάνω αποτελούν το νομικό πλαίσιο που θα κινηθεί η ποινική και σωφρονιστική διαδικασία του πιλότου για τη δολοφονία της Καρολάιν και σαν ηπιότερος ποινικός νόμος θα εφαρμοσθεί μέχρι τέλους αυτής, οι δε αυστηρότερες διατάξεις που η Πολιτεία προ της μεγάλης κατακραυγής της κοινής γνώμης θα αναγκασθεί να θεσπίσει, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν στη περίπτωση του. 

Από τα παραπάνω σαφώς προκύπτει ότι απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες τροπολογίες στον νέο Ποινικό Κώδικα με την κατάργηση των αδόκιμων (επιεικώς) διατάξεων, που εισήγαγε και την επαναφορά των παλαιών διατάξεων του παλιού Ποινικού Κώδικα, που στα 70 χρόνια της ισχύος του απέδωσαν θετικό έργο στο πόλεμο κατά της εγκληματικότητας.

Υ.Γ: Και ενώ όλοι ασχολούνται με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, πέρασε σχεδόν απαρατήρητος ο επτάκις βιασμός της 50χρονης καθαρίστριας από Βούλγαρο ποινικό, που μόλις είχε εξέλθει των φυλακών βάσει του ευεργετικού υπολογισμού της ποινής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα, τουλάχιστον κατά την ειδική πρόληψη (εξουδετέρωση του επικίνδυνου εγκληματία), δεν αποδίδει και ότι η κατάργηση της διάταξης που επέβαλε τη δικαστική απέλαση αλλοδαπού που καταδικάστηκε για βαρύ κακούργημα με την έξοδο από τις φυλακές αποτελεί λάθος με βαριές συνέπειες. Συνεπώς πρέπει να θεσπιστεί εκ νέου η διάταξη αυτή. 

 Η ποινική διαδικασία για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και το βιασμό της 50χρονης οικιακής βοηθού 

Λέανδρος Τ.Ρακιντζής - Αρεοπαγίτης  ε.τ.