Το Facebook φταίει για τους δεκάδες νεκρούς στην Αιθιοπία, λέει ο θρυλικός δρομέας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ

Τα fake news ευθύνονται για τους 78 νεκρούς, είπε στο BBC ο μεγάλος αθλητής.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Τα fake news που κυκλοφόρησαν στο Facebook είναι πίσω από την έξαρση της βίας στην Αιθιοπία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άνθρωποι, είπε στο BBC ο θρυλικός Αιθίοπας δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Οι ταραχές άρχισαν όταν ο Τζαβάρ Μοχάμεντ, ακτιβιστής της εθνοτικής ομάδας Ορόμο, υποστήριξε ότι οι αρχές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του παίρνοντας τους σωματοφύλακές του.

Η βία είχε εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, ανέφερε η κυβέρνηση.

Ο Γκεμπρεσελασιέ υποστήριξε πως ενδεχομένως να μηνύσει το Facebook, εάν δεν κατεβάσει συγκεκριμένες αναρτήσεις. Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης δεν ξεκαθάρισε σε ποιες αναρτήσεις αναφερόταν, ωστόσο είπε στο BBC πως τα «fake news εξαπλώνονται εύκολα».

Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών, ο 46χρονος πρόσθεσε πως πιστεύει ότι «ο κύριος λόγος πιστεύω πως ήταν το Facebook».

Βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα επί σειρά ημερών στην περιοχή Ορόμια της Αιθιοπίας, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να καταφύγουν σε εκκλησίες, μετά από τις κατηγορίες μέσω Facebook που εξαπέλυσε ο Τζαβάρ. Η αστυνομία αρχικά αρνήθηκε πως έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο, αλλά ο πρωθυπουργός Άμπι Αχμέντ αργότερα παραδέχτηκε πως η αστυνομία είχε κάνει σφάλμα.

Σκληρές εικόνες, που υποτίθεται πως έδειχναν τις επιπτώσεις των βίαιων επεισοδίων, άρχισαν να κυκλοφορούν στα social media. Ο Γκεμπρεσελασιέ είπε ότι θεωρεί πως οι εικόνες δεν απεικονίζουν Αιθίοπες. «Ξέρω τον λαό μου, δεν κάνει τέτοια απαίσια πράγματα» δήλωσε.

Κάποια fake βίντεο κυκλοφόρησαν ευρέως, μεταξύ των οποίων και ένα με ισχυρισμό πως τοπικός αξιωματούχος έδινε όπλα σε νεαρούς, σύμφωνα με δημοσιογράφος του BBC.

Παρά τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, οι εντάσεις απειλούν να ξεφύγουν εκτός ελέγχου.

Ο Γκεμπρεσελασιέ, επιχειρηματίας πλέον, προειδοποίησε πως η Αιθιοπία πρέπει «να προσέχει», τονίζοντας πως η γενοκτονία στη Ρουάντα δεν έγινε πολύ καιρό πριν.

Επίσης, ανέφερε τις συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη ως παραδείγματα του τι μπορεί να συμβεί εάν τα πράγματα τεθούν εκτός ελέγχου.

Οι αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 400 άτομα για τα βίαια επεισόδια και οι ταραχές έχουν περιοριστεί.