Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κλείνει 26 χρόνια ζωής

Και παρουσιάζει στις 2-9 Δεκεμβρίου ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο.
Open Image Modal
Νezouh, ο ξεριζωμός

Η πιο μεγάλη και κεφάτη νεανική κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συμπληρώνει 26 χρόνια ζωής. Με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, στις 2-9 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο.

Η μεγάλη νεανική γιορτή του σινεμά  αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

  • 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
  • 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Ζizanio
  • School Cinema - δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης
  • Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε τουλάχιστον 10 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, τη Ζαχάρω και το Βαρθολομιό στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, αλλά και την Πάτρα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Αίγιο, τη Ζάκυνθο και αλλού.

Στις 9-17 Δεκεμβρίου 2023, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr  θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους απ’ τα διαγωνιστικά προγράμματα, που απευθύνεται στα παιδιά και τους νέους όλης της χώρας. Το φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε είναι γνωστό και για τον εκπαιδευτικό εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο, με αποδέκτες απομακρυσμένα σχολεία και παιδιά με περιορισμένη πρόσβαση στο πολιτιστικό προϊόν.

Προσεκτικά επιλεγμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, οι ταινίες του προγράμματος καταπιάνονται με όλα όσα απασχολούν τα παιδιά και τους νέους στο σύγχρονο κόσμο: φιλία, οικογένεια, έρωτας, σχέσεις, σχολείο, σόσιαλ μίντια αλλά και πόλεμος, απώλεια, πανδημία, κακοποίηση. Ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής κι άλλες που τολμούν να δείξουν τα δεινά των καιρών μας και ατόφια την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα για τα παιδιά.

Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν τα πρώτα και πλέον ευάλωτα θύματα, το Φεστιβάλ Ολυμπίας απαντά με το πρόγραμμά του: μια δημιουργική και καλλιτεχνική υπεράσπιση των αξιών του ανθρωπισμού και της μη βίας.

Στην τελετή έναρξης θα προβληθεί η ταινία «Perlimps», το νέο αριστούργημα  του Αλέ Αμπρέου («Το αγόρι κι ο κόσμος») που έκανε πρεμιέρα στο Annecy. Επιπλέον, θα δούμε για πρώτη φορά και την ταινία που προέκυψε από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Ολυμπίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λυρικοί Μικρομηκάδες». Στο πρόγραμμα αυτό, μια ομάδα παιδιών από τον Πύργο δούλεψε με τις εκπαιδεύτριες της ΕΛΣ Δήμητρα Τρυπάνη και Ηρώ Μπέζου στον Πύργο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και δημιούργησαν μια υβριδική μίνι όπερα που ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) «μετασχημάτισε» σε ταινία μικρού μήκους εν είδει video clip.

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί και η ταινία videodance που παράχθηκε ως δημιουργικό επιστέγασμα του συμπεριληπτικού εργαστηρίου κίνησης και μουσικής «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει» που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με τη συμμετοχή εφήβων με και χωρίς οπτικές και ακουστικές αναπηρίες. Υπεύθυνες του εργαστηρίου ήταν η Γιώτα Πεκλάρη (χορογράφος-καθηγήτρια χορού) και η Χρυσάνθη Μπαδέκα (χορογράφος-κινηματογραφίστρια).

Στα διαγωνιστικά προγράμματα θα προβληθούν 73 επαγγελματικές ταινίες από 40 χώρες σε τέσσερα τμήματα:  Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS”.

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στις αποσκευές τους, είναι παραγωγής 2022 και 2023. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το KIDS & DOCS (ντοκιμαντέρ για παιδιά)  είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έδρα την Αμαλιάδα.

Οι ταινίες διαπνέονται από τις βασικές αρχές της «Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» του ΟΗΕ: εμπνέουν την αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Η θεματολογία των φετινών ταινιών είναι πλούσια και πολύπλευρη, και αγγίζει ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά σε όλον τον κόσμο: πόλεμος, φυλακή, απώλεια, αρρώστια, εγκατάλειψη, κλιματική κρίση, φτώχια.  Παιδιά που καταλήγουν να φροντίζουν τους γονείς τους, αντί να συμβαίνει το αντίθετο... Αλλά και ταινίες που υμνούν τη δύναμη της φιλίας, τα πρώτα ερωτικά καρδιοχτύπια, τα όνειρα για το μέλλον, την τέχνη, τα αθλήματα, την διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Ταινίες για παιδιά-θαύματα, αλλά και για παιδιά της διπλανής πόρτας. Ταινίες που αναδεικνύουν τη δύναμη της αγάπης.

Τις ταινίες κρίνουν διεθνείς κριτικές επιτροπές με καταξιωμένους ξένους και Έλληνες επαγγελματίες, όπως η Μαρτίνα Λαζάχερ απ’ το αυστριακό Ινστιτούτο Πιτάνγκα, ο Φέλιξ Βανγκιντερχόιζεν, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου, η Εύα Στεφανή, η Θέλγια Πετράκη, αλλά και ο σουηδός Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, σκηνοθέτης της ταινίας Αγόρια στο ντους για την οποία πολύς λόγος έγινε στη χώρα μας πριν λίγους μήνες. Επιπλέον, βραβεία απονέμουν η Βουλή των Ελλήνων, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Επίσης βραβεία απονέμουν και τα ίδια τα παιδιά: η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και οι Ελληνικές Κριτικές Επιτροπές Παιδιών και Νέων, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης για παιδιά.

Open Image Modal
Παγοπώληδες

Μη χάσετε…

*Νezouh, ο ξεριζωμός (Συρία). O πόλεμος μαίνεται στη Δαμασκό και οι πάντες έχουν φύγει. Ένας πύραυλος ανοίγει μια τεράστια τρύπα στο σπίτι της 14χρονης  Ζέινα, εκθέτοντάς την οικογένεια στον έξω κόσμο. Όμως ο μπαμπάς της αρνείται να αφήσει το σπίτι του... Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Βενετίας.

 

*Μακάρι να ’πεφτα σε χειμερία νάρκη (Μογγολία).  O Ούλζι ζει σε έναν καταυλισμό με την οικογένειά του. Είναι ιδιοφυΐα στη φυσική αλλά όταν η μητέρα του βρίσκει δουλειά στην ύπαιθρο θα πρέπει να βάλει στην άκρη το απίστευτο ταλέντο του για να φροντίσει τα αδέρφια του. Η ταινία αποτέλεσε την πρώτη συμμετοχή της Μογγολίας στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών.

 

*Πιτσιρίκια (Γαλλία). Ο Ζορντάν και ο Πατρίκ είναι 14 ετών και βαριούνται θανάσιμα. Όταν χαλάει και το Playstation 4 επικαλούνται ένα δήθεν σοβαρό πρόβλημα υγείας και οργανώνουν διαδικτυακό έρανο για να αγοράσουν καινούργια παιχνιδομηχανή. Το χρήμα αρχίζει να ρέει, όμως το ψέμα έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους...

 

*Ανήκουστα πράγματα (Τουρκία) - μικρού μήκους

Μια μικρή Κούρδισσα προσπαθεί να επαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο της γιαγιάς της μετά την εξαφάνιση της τηλεόρασής της, του μοναδικού παραθύρου της στον κόσμο.

 

*Παγοπώληδες (Πορτογαλία) -animation

Καθημερινά, ένας πατέρας και ο γιος του πηδάνε με αλεξίπτωτο από το ιλιγγιώδες ύψος του παγωμένου τους σπιτιού, που βρίσκεται κρεμασμένο στην απόκρημνη πλαγιά, για να προσγειωθούν μακριά στο χωριό, όπου πουλάνε τον πάγο που παράγουν κάθε μέρα.

H πρώτη ταινία από την Πορτογαλία που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ.

 

Και τρεις ξεχωριστές ταινίες για την παιδική αναπηρία:

 

*Μάγμα (Ολλανδία)  -μικρού μήκους

Ο πατέρας της 9χρονης Έσρα έμεινε πρόσφατα ανάπηρος, μετά από ατύχημα με τη μηχανή του. Παλεύοντας με τους νέους περιορισμούς, δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος. Στο καινούργιο της σχολείο, το κορίτσι λέει ένα ψέμα που όμως θα βγει εκτός ελέγχου. Ο πόνος, ο θυμός και η ντροπή βράζουν μέσα της…

 

awbe (Σενεγάλη) -μικρού μήκους

Μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που του συμβαίνει, οι φίλοι και οι μαθητευόμενοι ενός ατόμου με κινητική αναπηρία, του Μαουμπέ, θέλουν, παρά τις οικονομικές δυσκολίες τους, να του κάνουν ένα αξέχαστο και πρωτότυπο δώρο.

 

*To be sisters (Γαλλία) -μικρού μήκους animation

Όλα τα αδέρφια είναι δεμένα και γελούν μαζί. Όλα τα αδέρφια έχουν μια σχέση αγάπης. Αλλά αυτές οι δύο αδελφούλες μοιράζονται έναν ακόμα κάπως ιδιαίτερο δεσμό...

 

Με το ζήτημα της αναπηρίας καταπιάνονται και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του φετινού προγράμματος Kids and docsεκπέμποντας ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα:

 

*Νεοσσοί (Πολωνία)

Η εφευρετική Ζόσα, ο ευαίσθητος Όσκαρ και η ανεξάρτητη Κίνγκα είναι τρία παιδιά που αναγκάζονται να μεγαλώσουν νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους. Μαζί τους ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο στον οποίο η φιλία, η αγάπη και οι δεσμοί με τους άλλους είναι το οξυγόνο που τους δίνει τη δύναμη να υπομείνουν ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

και

 

*We have a dream (Γαλλία)

Ποιος είπε ότι το να ζεις με αναπηρίες σημαίνει να εγκαταλείπεις τα μεγαλύτερα όνειρά σου; Η Μοντ (Γαλλία), ο Τσαρλς (Κένυα), η Νιρμάλα και η Κέντο (Νεπάλ), ο Σαβιέρ (Ρουάντα) και ο Αντόνιο (Βραζιλία) θα αποδείξουν ότι η αγάπη, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, το χιούμορ και το θάρρος μπορούν να φέρουν τον κόσμο ανάποδα και ότι η μοίρα μερικές φορές είναι γεμάτη εκπλήξεις. Μια ωδή στην ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα και μια υπενθύμιση ότι το πεπρωμένο είναι γεμάτο εκπλήξεις. Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του κινηματογράφου με πρωταγωνιστές ΑμεΑ. Την ταινία υπογράφει ο διάσημος γάλλος ντοκιμαντερίστας Πασκάλ Πλισόν  του οποίου το ντοκιμαντέρ Στο δρόμο για  το σχολείο (2013) σημείωσε τεράστια διεθνή επιτυχία και αποτελεί σημείο αναφοράς για ταινίες που αναφέρονται στην εκπαίδευση.

H (καθολικά προσβάσιμη) προβολή της ταινίας στην εναρκτήρια εκδήλωση στην Αμαλιάδα θα συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12).

 

Φέτος, στα τρία από τα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα συμπεριλαμβάνονται οκτώ ελληνικές ταινίες, ο μεγαλύτερος αριθμός από την ίδρυση του Φεστιβάλ.

Ανάμεσά τους το βραβευμένο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Άγγελου Ράλλη Mighty Afrin: in the time of floods, μία συμπαραγωγή Eλλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας:  Όταν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα νερά των πλημμυρών καταστρέφουν το νησί της 12χρονης ορφανής Αφρίν, εκείνη αρνείται να παραδοθεί στις θανατηφόρες παλίρροιες και κωπηλατεί σε μια ξύλινη βάρκα προς τη πολύβουη μητρόπολη της Ντάκα για να βρει τον αποξενωμένο πατέρα της ανάμεσα στα εκατομμύρια των κλιματικών προσφύγων…

Στο διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους μυθοπλασίας συμμετέχουν οι ελληνικές ταινίες: Θερμοκήπιο (Γ.Γεωργακόπουλος), Τέλη Αυγούστου (Α.Κατσά) και Το καλοκαίρι που παρατήρησα για πρώτη φορά τον ήλιο να δύει (Α.Τζιώλας).

Open Image Modal
planet b
Open Image Modal
we have a dream

 

CAMERA ZIZANIO

Παιδιά και έφηβοι γέννησαν και φέτος ιδέες, σενάρια, έπιασαν κάμερες, τάμπλετ ή κινητά και δημιούργησαν ταινίες παρουσιάζοντας τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά. Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα της Camera Zizanio θα παρουσιαστούν 208 ταινίες από 55 χώρες.

Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών.

Οι ταινίες διακρίνονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα, το Τμήμα Ελληνικών Ταινιών, Τμήμα Ευρωπαϊκών Ταινιών (στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικές) και Διεθνές Τμήμα. Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Α. δημιουργίες παιδιών ως 12 ετών, Β. παιδιών από 13 ως 16 ετών και Γ. νέων 17 ως 20 ετών.

Ταινίες για την αναζήτηση ταυτότητας, την κλιματική αλλαγή, το σχολικό εκφοβισμό, τα δικαιώματα των γυναικών, την κακοποίηση κλπ.

Εκτός από τα βραβεία που απονέμουν οι παιδικές κριτικές επιτροπές της Camera Zizanio (3 σε κάθε ηλικιακή κατηγορία), απονέμονται βραβεία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, τον Συνήγορο του Παιδιού και τον βετεράνο σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη. Η Σχολή Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στηρίζει για πέμπτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, προσφέροντας δύο πλήρεις υποτροφίες σπουδών στους νέους δημιουργούς που θα διακριθούν στην ηλικιακή κατηγορία 17 έως 20 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Η Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, προσφέρει μια υποτροφία δωρεάν φοίτησης για το Α΄ έτος στη Σχολή.

 

Μη χάσετε….

 

*American Dream: Μια 13χρονη Αμερικανό-Κινέζα, η Ρενί Σι, καταπιάνεται με ένα καυτό και πολύ επίκαιρο θέμα στις ΗΠΑ: τους πυροβολισμούς στα σχολεία… Ένα συγκλονιστικό animation αφιερωμένο στα θύματα αυτών των τραγωδιών.

 

*Η ομιλία της Τσάι Σουρούι: Οι έφηβοι μαθητές ενός σχολείου, αυτόχθονες Βραζιλιάνοι, εμπνέονται από την ιστορική ομιλία της ακτιβίστριας συμπατριώτισσάς τους Τσάι Σουρουί  στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και δημιουργούν ένα stop motion animation από πλαστελίνη για τη δική τους Γκρέτα.

 

*Reclaiming the Colour: Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων ως animation από παιδιά ενός πορτογαλικού δημοτικού σχολείου. “Σε μια γκρίζα χώρα, ζούσαν οι Λυπημένοι Άνθρωποι, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πουν τι ένοιωθαν, ούτε να κάνουν ό, τι ήθελαν, γιατί υπήρχαν αστυνομικοί παντού που  τους εμπόδιζαν να είναι ελεύθεροι…».

 

Περισσότερα εδώ:
https://olympiafestival.gr/