Το ιρακινό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το κοινοβούλιο ζητά επίσης από την ιρακινή κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση του ιρακινού εδάφους, εναερίου χώρου και υδάτων από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, το ψήφισμα είχε να κάνει με αίτημα προς την κυβέρνηση να ζητήσει από την Ουάσινγκτον για τερματισμό της συμφωνίας στο πλαίσιο της οποίας 5.200 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Ιράκ. Η συμφωνία είχε γίνει πριν 4 χρόνια για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να στείλουν δυνάμεις στη χώρα για τη μάχη κατά του ISIS.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανακαλέσει το αίτημα βοήθειας προς τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS εξαιτίας του τέλους των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και της επίτευξης νίκης» αναφέρεται στο ψήφισμα, όπου συμπληρώνεται πως «η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για τον τερματισμό της παρουσίας ξένων δυνάμεων σε ιρακινά εδάφη και την απαγόρευση χρήσης εδάφους, εναερίου χώρου και υδάτων του για οποιονδήποτε λόγο».
Σημειώνεται πως το εν λόγω μη δεσμευτικό ψήφισμα πέρασε την Κυριακή μετά από έκκληση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί για τερματισμό της ξένης στρατιωτικής παρουσίας σε ομιλία του προς τους βουλευτές. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής, ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο.
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αρμόδιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα προετοιμάζουν ένα μνημόνιο που περιγράφει τα νομικά βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της απόφασης του κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών», ανέφερε το γραφείο του Μαχντί.
Ο Λε Ντριάν μετέφερε στον Ιρακινό πρωθυπουργό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητούσε να δοθεί χρόνος για να συζητηθεί το μέλλον της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, κατά τρόπο που να σέβεται την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Σημειώνεται πως Ιρακινοί αξιωματούχοι κάλεσαν τον Αμερικανό απεσταλμένο στο Ιράκ, Μάθιου Τούελερ, για το θέμα της προαναφερθείσας αεροπορικής επίθεσης, με το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως τα αεροπορικά αυτά πλήγματα ήταν μια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε επίσης ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα.
(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)