Λίβανος:Ισραηλινό πλήγμα σε πόλη του νότου, νεκρός ο Δήμαρχος-"Δαχτυλίδι φωτιάς" από τις βόμβες

Χτύπησαν το κτίριο όπου συνεδρίαζε επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό με το Ισραήλ αψηφά τις συστάσεις των ΗΠΑ. Χεζμπολάχ: :Εκεχειρία ή "θα προκαλέσουμε πόνο".
|
Open Image Modal
Κατεστραμμένα κτίρια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα νότια του Λιβάνου (16 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Νέες σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στα προάστια της Βηρυτού διεξάγει το Ισραήλ-μετά από πέντε ημέρες ”παύσης”- και μάλιστα λίγες μόλις ώρες αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι αντίθετες με το εύρος των επιθέσεων που εξαπολύει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Παράλληλα έπληξε πόλη στον νότιο Λίβανο με την ηγεσία της χώρας να κάνει λόγο για εσκεμμένο βομβαρδισμό την ώρα που συνεδρίαζε  επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. Μεταξύ των έξι νεκρών είναι και ο Δήμαρχος.  

Νωρίς το πρωί, ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους κατοίκους της συνοικίας Νταχίεχ στη Βηρυτό να απομακρυνθούν ενώ υποστηρίζει ότι καταφέρει πλήγματα  με στόχο υπόγεια αποθήκη με όπλα της Χεζμπολάχ. Συνολικά, μέσα σε δύο εβδομάδες έχει εκδώσει εντολές απομάκρυνσης που αφορούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο δε υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωνε ότι από τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους προέκυψαν ”κάποιου είδους εγγυήσεις” ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα πλήγματά του εναντίον πρωτεύουσας και των νότιων προαστίων της. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου όμως, δήλωσε ξεκάθαρα πως θα πλήττεται ανελέητα όλος ο Λίβανος, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτου. 

Πολλές δυτικές χώρες όμως πιέζουν για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ ενώ ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον του Λιβάνου. 

Open Image Modal
Πυκνοί μαύροι καπνοί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα νότια προστια της Βηρυτού (16 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Πολλοί από τους εκτοπισμένους από το νότιο Λίβανο δεν έχουν βρει χώρους στέγασης στην Βηρυτό και ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές στην μέση του δρόμου (15 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

″Σε ό,τι αφορά το εύρος και τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμών που είδαμε στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι μας ανησυχεί και ότι είμαστε αντίθετοι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, υιοθετώντας τον πιο σκληρό τόνο που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή όμως ο Νετανιάχου έλεγε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι είναι αντίθετος σε μονομερή εκεχειρία γιατί ”δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας”. 

″Εσκεμμένο πλήγμα ενώ συνεδρίασε το επιτροπή διαχείρισης κρίσεων” στην Ναμπατιγιέ

Σφοδρά όμως πλήγματα κατάφερε το Ισραήλ και στον νότο, στη πόλη Ναμπατιγιέ όπου έχουν αναφερθεί τουλάχιστον έξι νεκροί μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος. Το κτίριο που επλήγη φιλοξενούσε συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων. 

Το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει σκόπιμους βομβαρδισμούς ”με στόχο μια συνεδρίαση του της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων του Δήμου”. Κάνει μάλιστα λόγο για εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος αμάχων με την ανοχή και την σιωπή και την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, που τελικά ενθαρρύνει της παραβιάσεις του επιτιθέμενου. ”Αν όλες οι χώρες του κόσμου δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν μια κραυγαλέα επίθεση εναντίον του λιβανικού λαού, τι μπορεί να τον αποτρέψει τον εχθρό από τα εγκλήματά που διαπράττει και στοχεύουν ακόμη και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ;”. 

Η κυβερνήτης της Ναμπατιγιέ αναφέρει πως το Ισραήλ έπληξε περί τις 11 φορές την περιοχή και από τις βόμβες σχηματίστηκε ένας ”δαχτυλίδι φωτιάς γυρώ από την πόλη και τα περίχωρά της. Η τελευταία επίθεση ήρθε λίγες μέρες μετά τα προηγούμενα ισραηλινά χτυπήματα που κατέστρεψαν την αγορά της πόλης.

Open Image Modal
Διασώστες απομακρύνουν συντρίμμια και αναζητούν νεκρούς ή τραυματίες μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο (16 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press
Open Image Modal
Διασώστες μεταφέρουν ανθρώπινα μέλη νεκρών από τους βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο (16 Οκτωβρίου 2024)
via Associated Press

Μήνυμα του Νο2 της Χεζμπολάχ: Εκεχειρία ή ”θα προκαλέσουμε πόνο” στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος, ο Ναΐμ Κάσεμ σε μήνυμά του που μεταδώθηκε από την μια άκρη του Λιβάνου στην άλλη, δήλωσε χθες ότι ”η λύση” για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο είναι ”μια εκεχειρία”. Αλλά παράλληλα, διαβεβαίωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ ”δεν θα ηττηθεί” από τον ισραηλινό στρατό και προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει ”πόνο” στο Ισραήλ.

″Όπως ο ισραηλινός εχθρός βομβαρδίζει όλο τον Λίβανο, έχουμε το δικαίωμα, ευρισκόμενοι σε θέση άμυνας, να επιτεθούμε παντού εναντίον του ισραηλινού εχθρού, στο κέντρο, στον βορρά και τον νότο”, τόνισε ο Κάσεμ.

Σήμερα το πρωί δύο drones εντοπίστηκαν να εισέρχονται στο Ισραήλ από τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν οι σειρήνες αεράμυνας στην Άνω Γαλιλαία. Η δε Χεζμπολάχ αναφέρει πως τη νύχτα εξαπέλυσε ”ομοβροντία πυραύλων” εναντίον της πόλης Σαφέντ. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η πόλη στο βόρειο Ισραήλ γίνεται στόχος του σιιτικού κινήματος. Παράλληλα πρόσθεσε ότι εκτόξευσε πυραύλους και εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού στην Νταλτόν και τη Ντισόν.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Open Image Modal
Το εμψυχωτικό μήνυμα του υπαρχηγού της Χεζμπολάχ προς μέλη της οργάνωσης και το σύνολο του πληθυσμού του Λιβάνου μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα (15 Oκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

 

Η απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα και οι 30 ημέρες διορία από τις ΗΠΑ 

Στο άλλο μέτωπο του Ισραήλ στην Γάζά, οι ισραηλινές επιθέσεις κυρίως στο βόρειο τμήμα έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο σφοδρότητας  και συχνότητας που δεν έχει καταγραφεί από τις πρώτες ημέρες του πολέμου ενώ ολόκληρες περιοχές πολιορκούνται και απαγορεύεται η είσοδος και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. 

″Εάν δεν πεθάνουν από τους βομβαρδισμούς θα πεθάνουν από την πείνα” προειδοποιεί ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εξηγεί πως στην Γάζα δεν εισέρχεται επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια. 

Επίσης είναι είναι σαφές πως η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αρχίσει μερικώς την εφαρμογή του ”σχεδίου των στρατηγών”. Το πρώτο βήμα η εντολή εκκένωσης ενώ όσοι από τους 400.000 αμάχους μείνουν στην Βόρεια Γάζα θα θεωρηθούν μέλη της Χαμάς. Οι βομβαρδισμοί θα είναι ακόμη πιο φονικοί, ολόκληρες περιοχές θα τεθούν υπό ασφυκτική πολιορκία και έτσι θα τεθεί σε όλους του δίλημμα: παράδοση ή λιμοκτονία. Πολλοί ανησυχούν πως ήδη αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται στην στην περιοχή της Τζαμπαλία. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς και ανελέητοι, ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει.

Υπό αυτές τις εξελίξεις οι ΗΠΑ ενημέρωσαν εγγράφως το Ισραήλ ότι έει διορία 30 ημερών να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Open Image Modal
Αγορά με λιγοστά προϊόντα πλάι σε μια θάλασσα από σκουπίδια στην βόρεια Γάζα (15 Οκτωβρίου 2024)
SOPA Images via Getty Images
Open Image Modal
Ισοπέδωση από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου Αλ Ακσα (15 Oκτωβρίου 2024)
via Associated Press

 

 

″Το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και σκοπεύει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εκφράζονται σε αυτήν την επιστολή, σε συνεργασία με τους αμερικανούς εταίρους μας”.

Από την άλλη ο Μπάιντεν όφειλε να προχωρήσει σε μια ξεκάθαρη, αυστηρή κίνηση προς το Ισραήλ στο θέμα της Γάζας. Γιατί τώρα; Γιατί είναι σαφές πως η κυβέρνηση σταδιακά υιοθετεί το  «σχέδιο των στρατηγών». Βασική «ιδέα» είναι πως για να επιτευχθεί ο στόχος του Ισραήλ και να εξοντωθεί η Χαμάς πρέπει να αυξηθεί η πίεση με τρόπους που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να δοθεί εντολή στους αμάχους να φύγουν και όσοι από τους 400.000 μείνουν  θα θεωρηθούν μέλη της Χαμάς. Οι βομβαρδισμοί θα είναι ακόμη πιο φονικοί και ουδόλως «χειρουργικοί», η περιοχή θα τελεί υπό ασφυκτική πολιορκία και στο τέλος το δίλημμα θα είναι ένα: παραδοθείτε ή πεθάνετε από την πείνα.

Αυτή την τακτική οι ΗΠΑ και φυσικά ο ΟΗΕ που την καταγγέλλει, την βλέπουν ήδη να παίρνει σάρκα και οστά στην περιοχή της Τζαμπαλία. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς και ανελέητοι, ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει και ουσιαστικά τελεί υπό πολιορκία. Επίσης και πάλι η διανομή βοήθειας σε όλη την Γάζα περιορίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις σε σημείο που κάποιες ημέρες δεν περνούσαν καθόλου φορτηγά με τρόφιμα και νερό. Και χθες που πέρασαν, ήταν ελάχιστα.

Πηγές: BBC, Reuters, AFP